Bani.md

Guvernul s-a lăsat convins: A permis unei biserici din Găgăuzia să-și aducă clopote fără a achita taxe vamale

Guvernul s-a lăsat convins: A permis unei biserici din Găgăuzia să-și aducă clopote fără a achita taxe vamale foto simbol

După o serie de discuții contradictorii între bașcanul Găgăuziei și prim-ministrul Pavel Filip, dar și după debaterile din Parlament, cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege semnat de deputații socialiști Vladimir Țurcan și Eduard Smirnov. 

Potrivit proiectului, cei doi socialiști au cerut ca statul să ofere Bisericii  „Acoperământul Maicii Domnului”, din orașul Vulcănești UTA Găgăuzia, facilități de import a unor clopote.

 Anterior, Guvernul a dat aviz negativ acestei inițiative, însă decizia a trezit nemulțumiri, atât din partea Irinei Vlah, cât și din partea unor deputați, care au menționat că au mai fost astfel de cazuri, iar statul a permis altor biserici să importe clopote, fără a achita taxe vamale. 

Și ministrul Armașu și noi toți nu suntem mai puțin creștini. Trebuie să avem o abordare corectă. Dacă vrem să ajutăm biserica, trebuie să o ajutăm, nu prin scutiri, dar să-i acordăm bani din buget. Nu trebuie să distorsionăm sistemul fiscal. 

Alunecăm într-o dimensiune a populismului. Fiecare deputat va veni cu inițiative, pentru că biserici avem în fiecare sat și nu numai. Eu sunt gata să contribuim și ministrul Armașu este deschis pentru aceasta, doar că trebuie să avem o abordare corectă. Nu să acordăm scutiri, dar să vedem care este TVA-ul și să acordăm acești bani din bugetul de stat, a declarat Filip atunci când Guvernul a adat aviz negativ acestui proiect.

Totuși, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu a menționat astăzi, că după mai multe discuții cu cei din Parlament, s-a decis permiterea Bisericii  „Acoperământul Maicii Domnului”, din orașul Vulcănești UTA Găgăuzia, să aducă în țară clopote, cu facilități de import. 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000