Bani.md

Guvernul vrea un nou sistem de salarizare pentru cei din sectorul bugetar. Cum va fi calculat cuantumul lefurilor

Guvernul vrea un nou sistem de salarizare pentru cei din sectorul bugetar. Cum va fi calculat cuantumul lefurilor foto: gov.md

Proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost examinat astăzi în cadrul unei ședințe prezidate de prim-ministrul Pavel Filip. Documentul a fost elaborat de Ministerul Finanțelor, cu participarea experților locali și internaționali, precum și a specialiștilor din cadrul autorităților și instituțiilor din sectorul bugetar.

La baza proiectului a fost pus Conceptul privind sistemul unitar de salarizare aprobat de Guvern la 28 iulie 2017.

Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că reforma sistemului de salarizare în sectorul bugetar este una complexă ca și reforma sistemului de pensii, însă necesară.

„Implementarea acesteia va aduce mai multă claritate și echitate în sistem, asigurând o abordare corectă între cei care ocupă o poziție salarială mai joasă și cei care se află într-o poziție mai înaltă”, a precizat Pavel Filip.

Actualul cadru legislativ în domeniul salarizării a devenit greoi și netransparent din cauza multiplelor adaosuri și suplimente salariale.

Proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nu prevede cuantumul salariilor. Acesta urmează să fie calculat anual, în baza salariului minim pe economie stabilit la începutul anului în legea bugetului. Potrivit proiectului, noul sistem de salarizare va reprezenta o grilă unică cu 15 grade și 130 de clase de salarizare. Salariul de bază va reprezenta principalul element al remunerației angajaților, majoritatea sporurilor fiind încorporate în acesta.

Trecerea la sistemul unitar de salarizare în sistemul bugetar va reduce numărul de acte normative care stabilesc condițiile de salarizare, la bază fiind o singură lege. Astfel, va fi asigurat un sistem de salarizare transparent, echitabil, simplu de calculat și de gestionat, care va remunera performanța angajaților. Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat ca proiectul de lege să fie definitivat într-un timp restrâns, după care să fie propus pentru consultări publice.

Amintim că astăzi, vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Cebotari, a anunțat că angajații administrațiilor publice locale vor primi suplimente salariale.

În această săptămâna și săptămâna viitoare urmează să fie aprobate în două lecturi două proiecte de legi care vor face posibilă distribuirea banilor. 

Pentru acest an, reprezentantul PD spune că mijloacele vor fi alocate din bugetul de stat, iar pentru anul viitor aceste plăți suplimentare vor fi generate din câteva alte soluții tehnice care sunt în proces de implementare, inclusiv de către Agenția Servicii Publice, astfel încât să fie crescută baza de formare a propriilor venituri a autonomiilor locale.

Angajații primăriilor din țară vor primi suplimente salariale de până la 50%(VIDEO)

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000