Bani.md

Harta ce arată cât de rapid îmbătrânește populația Europei. Care va fi situația în Moldova în 2060 (VIDEO)

Harta ce arată cât de rapid îmbătrânește populația Europei. Care va fi situația în Moldova în 2060 (VIDEO)

Schimbările demografice din Uniunea Europeană se pare că vor fi de o importanță considerabilă în deceniile următoare, întrucât marea majoritate a modelelor privind viitoarele evoluții demografice sugerează că populația UE va continua să îmbătrânească, din cauza nivelurilor de fertilitate consecvent reduse și a longevității crescute, arată un comentariu al Eurostat.

Deși migrația joacă un rol important în dinamica populației statelor membre ale UE, este puțin probabil ca doar migrația să inverseze tendința continuă de îmbătrânire a populației înregistrată în multe părți ale UE.

Consecințele economice și sociale asociate fenomenului de îmbătrânire a populației este posibil să aibă implicații profunde în întreaga Europă, atât la nivel național, cât și regional. De exemplu, nivelurile reduse de fertilitate vor duce la o scădere a numărului de studenți din sistemul de învățământ, vor fi mai puține persoane de vârstă activă care să susțină restul populației și o proporție mai mare de persoane vârstnice (dintre care unii vor avea nevoie de infrastructură suplimentară, de servicii de asistență medicală și de locuințe adaptate). Aceste schimbări demografice structurale ar putea avea impact asupra capacității administrațiilor de a strânge venitul din taxe și impozite, de a își echilibra propriile finanțe sau de a furniza pensii și servicii de asistență medicală adecvate.

O hartă publicată Amazing Maps arată cât de rapid a îmbătrânit populația de pe întregul contenent european, în Republica Moldova. Astfel, dacă în anul curent, 2016, vârsta medie a populației este de 35 de ani, atunci în 2030 aceasta va fi de 42 de ani, iar în 2060 - de 42 de ani.

Mai gravă va fi situația în Portugalia, Spania, Germania sau Polonia unde vârsta medie a populației va fi de peste 50 de ani.

 

Se prognozează că regiunile care se vor confrunta cu cele mai mari provocări de natură demografică cuprind regiunile periferice, rurale și post-industriale, în care populația se pare că este în scădere. Dimensiunea teritorială a schimbărilor demografice este privită în special prin:

 

 

  • efectul est-vest, în contextul în care multe dintre statele membre care au aderat la UE începând cu 2004 sunt încă în faza de recuperare a decalajelor;

 

 

  • efectul nord-sud, în contextul în care adeseori există diferențe considerabile între regiunile mediteraneene și regiunile din zona cu climă mai temperată din nordul și vestul UE;

 

 

  • repartiția între zonele urbane și zonele rurale, caracterizată de continuarea raportării unei creșteri a populației de către majoritatea regiunilor urbane, în timp ce numărul de persoane care locuiesc în mod obișnuit în multe zone rurale este în scădere;

 

 

  • efectul regiunii-capitală, întrucât capitalele și unele dintre regiunile care le înconjoară (de exemplu, cele din jurul metropolelor de importanță globală Paris și Londra) prezintă un „efect de atracție” asociat oportunităților sporite de găsire a unui loc de muncă;

 

 

  • numeroasele exemple de disparități regionale la nivel național, care au potențialul de a influența competitivitatea și coeziunea la nivel regional, cum ar fi, de exemplu, cele din Germania și Turcia (între regiunile din est și cele din vest), sau din Franța, Italia și Regatul Unit (între regiunile din nord și cele din sud).

 

 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000