Bani.md

HARTA riscurilor de ţară în Europa. Moldova înregistrează printre cele mai rele rezultate

HARTA riscurilor de ţară în Europa. Moldova înregistrează printre cele mai rele rezultate
Foto: realitatea.md

Compania de evaluare financiară Coface a actualizat ratingurile privind riscul de ţară pe întreg globul pământesc şi în Uniunea Europeană. Experții au concluzionat că avansul economiei globale rămâne scăzut, în pofida politicilor monetare ultra-expansioniste, scrie Adevărul FinanciarÎncetinirea Chinei, prețurile scăzute ale petrolului şi incertitudinile politice sunt cele trei riscuri majore, în creștere, identificate de Coface.

Moldova se în coridorul riscului de neplată „foarte crescut”, alături de țări precum Belarus, Ucraina și Bosnia, înregistrând cele mai rele rezultate. 

Print

În timp ce Banca Centrală a Chinei şi-a redus rezervele obligatorii, Coface sprijină prognoza de creștere de 6,5% în 2016, riscul de încetinire semnificativă rămânând valabil.

În paralel, scăderea prețului petrolului a adus dificultăți bugetare țărilor exportatoare – deficitelor lor cresc  mai rapid și operațiunile în segmentul de hidrocarburi se confruntă cu provocări ale efectelor externe negative.

Acești factori au condus la retrogradare și la supravegheri negative.

Creșterea instabilității politice ar putea avea un impact serios asupra economiilor deja afectate de încetinirea globală.

Mai mult decât atât, „după deteriorarea condițiilor economice, se înregistrează o creștere a nemulțumirii în cadrul populației și o slăbire a unității naționale“, comentează Coface.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000