Bani.md

Igor Dodon, în presa rusă: Care este poziția președintelui față de atacul militar din Siria

Igor Dodon, în presa rusă: Care este poziția președintelui față de atacul militar din Siria

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este preocupat de escaladarea tensiunilor în Siria și a cerut ca acest conflict să fie abordat politic. Doon crede că atacul militar asupra Siriei a fost unul ilegal în lipsa unei investigații care să confirme atacul chimic de la 8 aprilie din orașul sirian Duma. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu acordat pentru agenția rusă TASS.

"Republica Moldova se opune utilizării unor tipuri de arme de distrugere în masă interzise și a susținut recent crearea unei misiuni internaționale care va efectua o investigație independentă privind presupusa folosire a armelor chimice în Siria”, a declarat Igor Dodon, menționând că Statele Unite, Franța și Marea Britanie au atacat Siria înainte ca o astfel de investigație să fie făcută.

De menționat că și Rusia a declarat că „presupusul atac chimic a fost o înscenare, un pretext pentru o operațiune militară” din partea SUA. 

Președintele RM consideră că tensiunile în creștere din Siria "pot împiedica nu doar activitatea misiunii Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) care a inițiat procesul de soluționare pașnică a războiului civil din această țară, dar poate duce și la un conflict între state, care ar putea ieși de sub control și ar putea să se extindă și înafara granițelor Siriei”.

Amintim că sâmbătă, 14 aprilie, SUA, Franța și Marea Britanie au atacat Siria, lansând 103 rachete. A fost bombardat un complex militar de cercetare din Damasc, unde erau produse arme chimice şi biologice, un depozit de armament şi un comandament militar din Homs.

SUA și aliații săi au ATACAT Siria! Reacția Rusiei: „Vor fi consecințe. Insultarea președintelui rus este inadmisibilă”

Reprezentanți europeni, dar și mai multe țări (Canada, Australia, Turcia, Italia, Spania) au susținut atacul SUA și a aliaților asupra Siriei.

Putin „condamnă în cel mai serios mod” atacul din Siria, iar Canada și Australia susțin acțiunile SUA

Consiliul NATO: Rusia a propus o rezoluție de condamnare a atacului asupra Siriei, însă a fost respinsă

Atacul cu rachete a fost un răspuns la atacul chimic de la 8 aprilie, în care minim 70 de persoane din oraşul sirian Duma au murit prin asfixiere şi alte câteva sute au prezentat simptome specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor. 

SUA, Marea Britanie şi Franţa au declarat că vor reacționa în mod militar, iar imediat, Kremlinul a promis să împuște toate rachetele trase în regimul Assad din Siria.

Totuși, Trump a transmis un mesaj de avertizare Rusiei, menționând că Rusia nu trebuie să fie parteneri cu regimul din Siria, care își omoară propriul popor cu gaz:

Rusia a promis că va doborî toate rachetele lansate spre Siria. Rusia, pregăteşte-te, pentru că rachetele vor veni, frumoase, noi şi inteligente! Nu ar trebui să fiţi parteneri cu un Animal care îşi omoară poporul cu gaz şi se bucură de asta!", a scris Donald Trump prin Twitter.

Trump declară război?! „Rusia, pregătește-te, rachetele vor veni, frumoase, noi și inteligente”

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000