Igor Grosu: În scurt timp va fi numit un nou director CNA. Va fi sau nu demis directorul de la ANRE?

09 Dec. 2021, 09:05
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Dec. 2021, 09:05 // Actual //  MD Bani

Președintele Parlamentului spune că în curând va fi demarată procedura de numire a unui nou director al Centrului Național Anticorupție. Igor Grosu spune că instituția trebuie să devină funcțională, iar prerogativa Legislativului este să numească o nouă conducere CNA, după ce fostul director Ruslan Flocea a fost revocat din funcție. Igor Grosu spune că ideea comasării Centrului Național Anticorupție și a Procuraturii Anticorupție într-o singură entitate va necesita timp pentru consultări și dezbateri, iar din acest motiv, deocamdată, se va insista pe fortificarea capacităților CNA, notează IPN.

Potrivit legii, directorul CNA nu mai este selectat prin concurs public, ci este numit de către Parlament la propunerea a cel puțin 20 de deputați. Președintele Parlamentului spune că până la finalul acestei sesiuni va fi numită noua conducere CNA, astfel încât instituția să fie gestionată cât mai eficient.

„În timpul cel mai apropiat se va avansa în acest sens. Am avut o singură interacțiune cu directorul interimar CNA, l-am rugat să asigure buna funcționare a instituției, până va fi votat un nou director. CNA trebuie să demonstreze că este o instituție viabilă care combate corupția. Știu că acolo este capacitate, dar până acum n-am văzut acest lucru. Trebuie mai întâi să numim acolo un director. Momentul comasării cu Procuratura Anticorupție și creării modelului DNA va lua ceva timp, decizia încă trebuie consultată, dar noi trebuie să asigurăm funcționalitatea instituției acum și în timpul cel mai apropiat trebuie să dăm o conducere acestei instituții”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Președintele Parlamentului spune că până la sfârșitul acestei sesiuni vor fi completate și funcțiile rămase vacante la celelalte instituții aflate sub control parlamentar. Deși, anterior, guvernarea anunța că este necesară demiterea directorilor ANRE, acum președintele Parlamentului spune că acest lucru ar fi inoportun.

„Avem în plan ca până la sfârșitul acestei sesiuni să completăm funcțiile la Consiliul Concurenței. Vom demara toate procedurile ca până la sfârșitul anului să avem completată această instituție. Și la ANRE este o poziție vacantă, va fi lansată procedura de completare a acestei funcții, după demisia lui Ștefan Creangă. Cât îi privește pe ceilalți directori, aici graba este contraindicată, avem de trecut cu bine această iarnă, cred că o vom trece cu bine, dar nu trebuie să ne relaxăm”, a mai spus Igor Grosu.

Parlamentul a aprobat anterior legea privind responsabilizarea șefilor instituțiilor aflate sub control parlamentar.

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău