Bani.md

Impozitul pe venit va fi micșorat până la 12%, iar scutirile personale anuale vor fi dublate! Pavel Filip anunță noi modificări (VIDEO)

Impozitul pe venit va fi micșorat până la 12%, iar scutirile personale anuale vor fi dublate! Pavel Filip anunță noi modificări (VIDEO)

Impozitul pe venit pentru persoanele fizice urmează a fi micșorat până la 12%, iar angajatorii vor achita mai puțin la bugetul asigurărilor sociale (BAS) – 18%. Este vorba despre noua reformă fiscală, despre care s-a discutat astăzi între membrii coaliției de guvernare, și care a fost anunțată de Prim-ministrul Pavel Filip acum câteva minute, în cadrul briefingului săptămânal al PD.

Fenomenul salariilor în plic are două efecte: pe de o parte pensii mai mici, pentru că se contribuie mai puțin la fondul social și pe de altă parte contribuții mai mici la bugetul de stat, pentru că nu se plătesc impozite pe venit.

Drept soluții propunem:

- reducerea impozitului pe venit pentru persoane fizice de la 18 la 12%, ceea ce ar însemna o cotă unică;

- reducerea contribuției angajatorului la BAS de la 23 la 18% (sectorul corporativ);

- dublarea scutirii personale de la 11.280 de lei (în prezent) la 24.000 de lei.

Practic cei care primesc salarii sub minimul de existență nu vor mai plăti impozite.

Drept efecte, oamenii vor rămâne cu mai mulți bani în buzunar, pentru că cu siguranță se va resimți o majorare a salariului pe care îi primește nemijlocit la mână,  și desigur că contăm pe mai mulți bani în buget pentru că avem nevoie de acești bani, de unde vom plăti pensii și salarii”, a anunțat Pavel Filip.

„Noi estimăm că prin acest impozit unic vom acumula mai mulți bani la buget, pentru că nu va mai fi sens să-și primească salariile în plic sau să-și scoată salariul prin alte metode decât cele oficiale. Această normă s eva aplica pentru toți cetățenii din R. Moldova”, a conchis premierul. 

Pavel Filip sse arată încrezut că aceste modificări vor fi puse în aplicare începând cu luna octombrie a acestui an.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000