În an de pandemie, PIB-UL Moldovei a scăzut cu 7%. Cauze

18 Mart. 2021, 15:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Irina Luca
18 Mart. 2021, 15:54 // Actual //  Irina Luca

Biroul Național de Statistică a publicat ieri, 16 martie, datele oficiale privind Produsul intern brut pentru anul 2020. Conform analizei constatăm că, Produsul intern brut s-a diminuat cu 7%, însumând 206,3 miliarde lei.

Diminuarea vine ca urmare a restricțiilor impuse pentru combaterea răspândirii pandemiei COVID-19, ce au condus la reducerea semnificativă a activității de producție, comerțului, creșterea șomajului, diminuarea consumului. În condițiile scăderii accentuate a cererii, perturbării lanțurilor valorice globale și gradului înalt de incertitudine, companiile și-au redus activitatea investițională și de export. Aceste efecte au fost aprofundate de condițiile climatice nefavorabile care au determinat scăderea semnificativă a sectorului agricol, susține Ministerul Economiei.

Astfel, în anul 2020, majoritatea sectoarelor economice au contribuit negativ la evoluția Produsului intern brut, dar influențe majore se remarcă din contul sectorului agricol (-2,7 p.p.), comerțului intern de bunuri cu ridicata și cu amănuntul (contribuție de -2,1 p.p.), industria (-0,6 p.p.), activităţi profesionale, științifice şi tehnice (-0,5 p.p.), tranzacții imobiliare (-0,3 p.p.) etc.

Totuși, în perioada de criză s-a resimțit o susținere a economiei din partea sectorului construcțiilor. Influență pozitivă au avut investițiile în infrastructură finanțate din Fondul rutier (de 2 ori mai mult) și din împrumuturile externe (+32,3%). Creșterea acestor investiții s-a reflectat în majorarea volumului investițiilor în construcțiile inginerești: drumuri, sisteme de alimentare cu apă și canalizare etc.,  care au crescut în 2020 cu 14,7%, ajungând la circa 6,3 miliarde lei.

În pofida provocărilor din anul 2020, sectorul „Activități financiare și asigurări” a fost în creștere cu 5,7% și a avut un aport de 0,2 p.p. la PIB. Instituțiile de creditare au acumulat profit atât din activitatea de bază – creditarea, cât și din activitățile conexe de schimb valutar și operațiuni de plată în cazul băncilor. Au înregistrat profit atât instituțiile bancare, cât și organizațiile de creditare nebancară. De asemenea, sectorul de asigurări a acumulat profit datorită asigurărilor obligatorii, în special celor auto, care au menținut o profitabilitate ridicată.

Totodată, pe partea cererii, măsurile restrictive impuse în contextul răspândirii pandemiei au condus la diminuarea accentuată a consumului populației. Cu o pondere însemnată de 81,2%, acesta a contribuit cu -5,8 p.p. la evoluția PIB. În mare parte a fost afectat consumul de servicii, sector în care au fost impuse restricții riguroase întru prevenirea răspândirii pandemiei.

De asemenea, deficitul de resurse financiare și incertitudinile create de criza COVID-19 au determinat scăderea activității investiționale. Cele mai afectate de criză au fost investițiile din sursele proprii ale agenților economici, generând cel mai mare impact negativ asupra activității investiționale. Au scăzut esențial investițiile în mașini și utilaje, clădiri. La fel, criza pandemică a influențat puternic fluxul investițiilor străine, în timp ce investițiile publice au fost limitate de constrângerile bugetare. Astfel, formarea brută de capital fix s-a diminuat cu 2,1% și a avut o contribuție negativă de -0,5 p.p.

Reducerea cererii externe din partea principalilor parteneri ai Republicii Moldova a rezultat în scăderea exporturilor de bunuri și servicii cu 15,5%, iar diminuarea consumului a condus la scăderea importurilor – cu 8,9%, respectiv, aceste involuții generând contribuții asupra PIB de -4,9 p,p, și -5,0 p.p.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 18:51
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Iul. 2021, 18:51 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

O felie din tortul de la nunta Prințului Charles cu Prințesa Diana este scoasă la licitație, după 40 de ani de la eveniment.

Felia din tortul de la nunta Prințului Charles cu Prințesa Diana, înfășurată în folie alimentară, este scoasă la licitație pe 11 august. Bucata este încă decorată cu stema în roșu, albastru și auriu, potrivit Mirror.

Unul dintre angajații de la Clarence House a primit felia de tort după ceremonia din 1981, în semn de mulțumire pentru eforturile depuse de personalul palatului. Familia lui Moyra Smith a păstrat-o în folie, într-o cutie veche, până în 2008, când a fost achiziționată de un colecționar. Acum, acesta din urmă vinde felia de tort la casa de licitații Dominic Winter din Cirencester, Gloucestershire.

Prețul va porni de la 500 de lire sterline, dar cumpărătorul este sfătuit de Chris Albury, expert evaluator, să nu consume produsul din motive de sănătate: ‘Nu aş recomanda să fie mâncat, dar după 40 de ani e clar că a fost făcut să dureze. Este un suvenir unic care sărbătoreşte nunta regală şi este destinat celor pasionaţi de regalitatea britanică din întreaga lume.’

În total, pentru nunta Prințului Charles cu Prințesa Diana, au fost făcute 23 de torturi, inclusiv o piesă centrală de un metru și jumătate înălțime și peste 100 de kilograme.

Nunta celor doi a fost urmărită la TV de aproximativ 750 de milioane de oameni și s-au organizat petreceri în stradă, în toată Marea Britanie. Prințul Charles și Prințesa Diana s-au separat în 1992 și au divorțat în 1996. Un an mai târziu, Prințesa Diana a murit într-un accident de mașină.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală