În Moldova se așteaptă scăderea prețurilor la pepeni verzi. Trei motive principale

20 Iul. 2021, 11:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Iul. 2021, 11:19 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În Republica Moldova, sezonul 2021 al pepenilor verzi s-a deschis la începutul lunii iunie – cu o săptămână mai devreme decât anul trecut. Acest lucru a fost surprinzător, având în vedere tranziția bruscă „de la iarnă la vară”, temperatura ridicată și seceta de la mijlocul primăverii 2020.

În acest an, operatorii de pe piață explică începutul timpuriu al pepenilor verzi și galbeni prin „importuri atipice” din Turcia și Balcani, întrucât în ​​anii anteriori principalul furnizor de pepeni verzi pe piața moldovenească au fost regiunile sudice ale Ucrainei. În același timp, nivelul prețurilor de pornire – 14-16 lei/kg a fost mai mic decât în ​​trecut 18 – 19 lei/kg. Dar, de la mijlocul lunii trecute până la sfârșitul celei de-a doua parte a lunii iulie, prețurile la pepenii verzi din Moldova s-au menținut la nivelul de 4,50-6,0 lei/kg, ceea ce este comparabil cu cele mai ridicate prețuri din ultimul sezon în aceeași perioadă de vară. Cu toate acestea, operatorii pieței de fructe și legume din Moldova presupun că în viitorul apropiat prețurile la pepeni verzi vor scădea semnificativ din cel puțin trei motive, scrie East-fruit.com.

În primul rând, în urmă cu mai bine de o săptămână, pepenii moldoveni au apărut pe piața locală, nu crescuți într-o metodă de răsad scumpă, ci din plantații semănate în câmp deschis. În zilele următoare, în Moldova sunt așteptate ploi și temperaturi mai reci, dar odată cu refacerea vremii fierbinți până la sfârșitul acestei săptămâni, acest lucru va da impuls creșterii accelerate a pepenilor și bostănoaselor. În plus, livrările semnificative de pepeni verzi din Kherson vor începe în zilele următoare în Moldova cu o oarecare întârziere, dar cu toate acestea, drept urmare, pe piața moldovenească vor apărea mult mai multe produse, iar prețurile pentru acestea vor scădea cu siguranță.

În al doilea rând, în Moldova, în ultimii doi ani, a existat un proces de extindere a suprafețelor agricole pentru legume și pepeni. În același timp, alături de cultivarea legumelor de uz casnic, care asigură creșterea principală a suprafețelor, țara păstrează regiuni specializate în mod tradițional în cultivarea pepenilor verzi: Anenii Noi și Hâncești – în centru, în nord – Sîngerei, etc. pe suprafețe mari.

În al treilea rând, producătorii de culturi fructifere au observat o scădere a cererii interne în Moldova pentru aproape întreaga gamă de culturi de fructe și legume și fructe de pădure de câteva săptămâni. Consumatorul este pregătit să aștepte până în ultimul moment.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
02 Aug. 2021, 14:24 // Actual //  Otilia Cotruța

Anatolie Lichii, director general interimar al „Apă-Canal Chișinău” SA, a dat  asigurări că, pe timp de caniculă, în capitală nu va apărea miros neplăcut de la stația de epurare a apelor reziduale. „Administrația „Apă-Canal Chișinău” SA monitorizează zilnic procesul tehnologic, instalațiie sunt pregătite și pentru activitate în condiții de temperaturi ridicate ale aerului. Depunem maxim efort ca să nu fie miros după zona de protecție de 500 de metri”, a spus Anatolie Lichii astăzi, 2 august, la ședința operativă a serviciilor municipale.

Potrivit responsabilului de la ACC, stația de epurare a apelor reziduale funcționează în regim normal, iar instalațiile tehnologice funcționează conform cerințelor tehnice. Debitul zilnic la stația de epurare constituie 140 de mii de metri cubi și deversările în râul Bâc sunt conform actelor normative în vigoare.

În ceea ce privește reconstrucția stației de epurare în șantier, în perioada 26-30 iulie la aceste lucrări au fost antrenați circa 50 de muncitori. La momentul actual contiunuă lucrările la clădirea de admisie și la clădirea de pretratare și evacuare a nămolului în exces. Permanent în șantier este monitorizată calitatea lucrărilor, a specificat Anatolie Lichii.

În săptămâna trecută, ACC a efectuat 33 de controale, dintre care 8 – inopinate și 25 – ordinare. În prezent probele de apă prelevate sunt cercetate în laborator. În funcție de rezultatele testelor, agenților economici le vor fi înaintate prescripții.

Mâine, 3 august, la „Apă-Canal Chișinău” SA va avea loc o ședință, la care va fi discutat mersul lucrărilor de reconstrucție la stația de epurare a apelor reziduale. Proiectul se realizează din bani oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală