Bani.md

În Moldova vor fi interzise ţigările electronice, țigările cu unii aditivi şi arome, dar și tutunul de mestecat şi mirosit

În Moldova vor fi interzise ţigările electronice, țigările cu unii aditivi şi arome, dar și tutunul de mestecat şi mirosit

Țigările electronice, țigările cu unii aditivi și arome, dar și tutunul de mestecat vor fi interzise în Republica Moldova peste cel puțin un an. Despre asta se vorbește în cadrul unui proiect de Hotărâre aprobat ieri de Cabinetul de Miniștri la inițiativa Ministerului Sănătății.

Această Hotărâre prevede trei Regulamente: 

- REGULAMENTUL SANITAR privind ingredientele din produsele din tutun;

- REGULAMENT SANITAR privind notificarea şi raportarea informaţiei despre produsele din tutun şi produsele conexe;

- REGULAMENT SANITAR privind comercializarea tutunului nefermentat şi tutunului fermentat, produselor din tutun şi produselor conexe.

În nota infomativă a documentului semnat de ministra Ruxanda Glavan se scrie că a fost elaborat pentru simplificarea activităţii pieţei interne a produselor din tutun şi a celor conexe, asigurarea protecţiei sănătăţii populaţiei, în special a tinerilor, dar și onorarea angajamentelor Moldovei faţă de UE şi OMC.

„Regulamentul interzice plasarea pe piaţa din Moldova a următoarelor produse: tutun pentru uz oral, de mestecat şi mirosit, a ţigărilor cu depăşire a limitei de gudron, nicotină şi monoxid de carbon, ţigări cu arome, ţigări care nu au pe pachet avertismente despre pericol, producţia conexă – ţigări electronice, lichid pentru acestea şi produse din ierburi de fumat, producţia din tutun pe ale căror pachete unitare lipseşte marcarea privind trasabilitatea.”

Este interzis și accesul minorilor la producţia din tutun şi cea conexă, vânzarea de ţigări la bucată, vânzarea în pachete de tip ruj, vânzarea produselor care seamă sau se asociază cu ţigările.

Deși Regulamentul urmează a intra în vigoare la un an de la Publicarea acestora în Monitorul Oficial, unele prevederi ale regulamentului vor intra în vigoare din 20 mai 2020. De exemplu, este vorba despre interdicţia de vânzarea de ţigări ale căror componente conţin arome.

În nota informativă a proiectului se mai scrie că Moldova face parte din grupul ţărilor unde sunt cei mai mulți fumători.

„În ţară fumează 48,5% din bărbaţi şi 8,2% din femei. Creşte şi numărul adolescenţilor fumători. În acelaşi timp, în jur de 11-12% din decese din ţară sunt legate de boli provocate de fumat.

Potrivit estimărilor, la cumpărarea producţiei din tutun în valoare de 1 euro, cheltuielile pentru tratamentul bolilor provocate de fumat costă 0,3 euro.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, pentru tratamentul bolilor provocate de fumat, în 2013 au fost alocate 880 mln de lei. Evaluarea economică a productivităţii pierdute a populaţiei care a avut de suferit din cauza fumatului este de 1,8 mlrd lei.”

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000