În perioada 19 – 22 august sunteți așteptați la Festivalul Lupilor – un concept nou de festival. Agenda evenimentelor

17 Aug. 2021, 11:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Aug. 2021, 11:50 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În perioada 19 – 22 august va avea loc prima ediție a Festivalului Lupilor. Acesta este un concept nou de festival, conținutul căruia cuprinde tradiția strămoșească din origini până în prezent, un festival ce duce spectatorul printr-o simbioză de arte într-o drumeție de la folclor din moși strămoși spre o interpretare modernă. Printre invitații evenimentului se numără Moldovan National Youth Orchestra, Alex Calancea Band, Vali Boghean Band, Surorile Osoianu. Primele două zile de eveniment vor avea loc la Teatrul Verde, parcul Valea Morilor.

Un concert al Lupilor este o experiență memorabilă, o stare ce se impregnează în ființa fiecăruia, o porție de cultură și tradiție. Un Festival al Lupilor este o mișcare culturală ce provoacă nu doar impresie, expresie, ci și schimbare. Revenirile la origini – sunt importante pentru cei ce nu vor să uite cine sunt.

AGENDA FESTIVALULUI LUPILOR

19 august – prima zi de festival

Moldovan National Youth Orchestra, Alex Calancea Band, Vali Boghean Band – prin tradiție spre contemporan.

În seara de 19 august, la Teatrul Verde, din îmbrățișarea naturii, vor răsuna buciumele a trei cete ale neamului nostru, ce-și spun povestea în chei diferite – Moldovan National Youth Orchestra, Alex Calancea Band, Vali Boghean Band.

Este o fuziune absolut inedită și o premieră concertistică dedicată deschiderii Festivalului Lupilor (ediția întâi), ce va capta prin intensitate, originalitate și stare. Pornind călătoria prin simbioza dintre clasic și modern a Moldovan National Youth Orchestra, publicul va ajunge la poteci nebănuite, pe care i le va deschide Alex Calancea Band prin reinterpretarea pieselor de altădată, iar în crângul de lumină va savura apa cristalină din creația Vali Boghean Band.

Culminația – toate trei cete în unison.

20 august – a II– a zi de festival

POVESTEA LUPILOR pe tărâmul Surorilor Osoianu

Din străvechi în contemporan

Atunci când se întâlnesc Lupii lui Calancea cu Surorile Osoianu, răsună văile și înălțimile, iar folclorul reînvie în toată splendoarea sa prin povestea lor cântată. Și te bucuri, și te uimește, și fiorii te încearcă, și te minunezi că toate astea izvorăsc din neamul tău.

Tot ce s-a transmis din moși strămoși până la surorile Osoianu și ce au preluat pentru perpetuare marile artiste, ia o nouă haină în mâinile Lupilor și devine expresie a modernului cu profund respect pentru tradiție.

Și vrei să te tot prinzi în horă, simțind pământul drag sub picioare, și vrei să tot asculți vibrația inconfundabilă a muzicii Lupilor.

Un repertoriu cu adevărat în premieră! Un grăunte din străbuni, de tradiție și bucium, purtat în traista Surorilor Osoianu, dă vlăstar puternic în Poveste Lupilor.

Teatrul Verde e locul în care, și de această dată, dăm viață pentru Povestea Lupilor!

21 august – a III – a zi de festival

DRUMEȚIE LA CUHNEȘTI, GLODENI, tribut picturii, sculpturii, poeziei din strămoși.

Ducem Festivalul la rădăcinile Lupilor, în satul Movileni, raionul Glodeni, unde, în atelierul lui Alexei Vidrașco dedicăm o întreagă zi sculpturii și picturii, evenimentul fiind inclusiv transmis online.

22 august – a IV-a zi de festival

HORA SATULUI la MOVILENI, GLODENI. Revenirea la origini.

Lângă balta lui Calancea, pe toloacă, se va desfășura ca altădată, cu tradiție și bucurie, hora satului. Și în această zi, publicul care nu va fi prezent la horă, va putea urmări online evenimentul.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 23:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Sept. 2021, 23:02 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, a anunțat că suma datoriilor regiunii transnistrene la gazele naturale procurate din Federația Rusă se ridică la suma de 7 miliarde de dolari, informează Realitatea.md.

Mai mult, potrivit directorului ANRE, această datorie este în continuă creștere.

„Este crearea intenționată de către Gazprom a acestor datorii. Ei sunt conștienți că aceste sume nu se plătesc de către cei din stânga Nistrului. Dar eu am toată încrederea că aceste sume nu vor fi puse pe seama cetățenilor de rând, de malul drept al Nistrului”, a declarat Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul Jurnal TV.

Referitor la gazele naturale utilizate pentru producerea energiei electrice, pe care autoritățile de la Chișinău le procură din stânga Nistrului, Carpov spune că acest lucru se va răsfrânge în mod direct asupra tarifelor la electricitate. Astfel, odată cu scumpirea gazelor naturale, va urma respectiv și o scumpire a tarifelor la energia electrică.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală