Bani.md

În Republica Moldova, vom avea acces la tehnologia 5G nu mai devreme de acest an

În Republica Moldova, vom avea acces la tehnologia 5G nu mai devreme de acest an

La Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), a avut loc ședința de consultări publice privind aspectele normative, investiționale și de siguranță publică ale procesului de implementare a 5G în țara noastră. În cadrul videoconferinței au participat reprezentanții companiilor Orange, Moldcell, Moldtelecom, ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Serviciului Naţional de Management al Frecvenţelor Radio și a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei.

Agenda discuțiilor a vizat elaborarea noului Program de gestiune a spectrului de frecvențe radio, planurile operatorilor de comunicații mobile referitor la tehnologiile de următoarea generație 5G, starea actuală și evoluțiile în ceea ce privește normele sanitare de protecție a sănătății publice.

În debutul ședinței ministrul a precizat că aceste consultări vin și din necesitatea clarificării și eliminării unor speculații apărute în spațiul public privind noile tehnologii de comunicații mobile 5G, atât din țară, cât și de peste hotare.

„Rețelele de comunicații electronice cu sau fără de fir, sunt vitale pentru o economie modernă, serviciile electronice și Internetul au devenit parte indispensabilă a vieții noastre cotidiene, iar criza pandemică doar a accentuat necesitatea în servicii de comunicații moderne și fiabile, la capacități tot mai avansate”, a menționat ministrul Sergiu Railean.

La rândul lor, reprezentanții operatorilor naționali de telefonie mobilă au menționat că, în planurile lor investiționale, implementarea tehnologiei 5G nu este prevăzută mai devreme de anul 2023. Și asta pentru că procesul de tranziție la o generație mai avansată presupune dezvoltarea infrastructurii, precum și informarea populației despre disponibilitatea acestor servicii.

În cadrul ședinței s-a convenit asupra creării unui grup de lucru, din care să facă parte toate instituțiile cu atribuții în domeniu, pentru elaborarea cadrului normativ în ceea ce privește implementarea tehnologiei 5G în țara noastră.

În prezent, MEI este în proces avansat de definitivare a proiectului Programului, acesta va fi expus pentru consultări publice și urmează a fi aprobat de Guvern la finele anului curent. Programul va conține o planificare a utilizării spectrului radio la nivel de țară, armonizată cu politica utilizării spectrului radio la nivel regional și internațional.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000