Incapacitatea de plată – marea amenințare! Zece state aflate pe marginea prăpastiei

16 Iul. 2022, 15:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Iul. 2022, 15:25 // Actual //  Lupu Eduard

Un număr record de națiuni în curs de dezvoltare se află acum în dificultate și riscă să intre în incapacitate de plată, deoarece arată semnele tradiționale ale crizei datoriilor, cum ar fi prăbușirea monedelor, diferențele de 1.000 de puncte de bază ale obligațiunilor și rezervele valutare cheltuite, scrie Reuters, într-o amplă analiză.

Liban, Sri Lanka, Rusia, Surinam și Zambia sunt deja în incapacitate de plată, Belarus este pe marginea prăpastiei și cel puțin încă zece țări se află în zona de pericol, în timp ce costurile de împrumut în creștere, inflația și datoria alimentează temerile de colaps economic.

Costurile este uluitoare. Utilizând marjele obligațiunilor de 1.000 de puncte de bază ca prag, analiștii calculează că sunt în joc datorii de 400 de miliarde de dolari. Argentina are, de departe, cea mai mare datorie, de peste 150 de miliarde de dolari, în timp ce următoarele sunt Ecuador și Egipt, cu 40-45 de miliarde de dolari.

Veteranii crizei speră că multe dintre aceste țări se mai pot feri de incapacitate de plată, mai ales dacă piețele globale se calmează și dacă FMI intervine cu sprijin, dar acestea sunt țările aflate în pericol.

Argentina

Deținătorul recordului mondial de neplată a datoriilor suverane pare să vrea să își bată recordul. Peso-ul se tranzacționează acum cu un discount de aproape 50% pe piața neagră, rezervele sunt la un nivel critic de scăzut, iar obligațiunile se tranzacționează la doar 20 de cenți pentru un dolar – mai puțin de jumătate din cât erau după restructurarea datoriei țării în 2020.

Guvernul nu are de plătit datorii substanțiale până în 2024, dar după aceea acestea vor accelera. Așadar, au apărut îngrijorări că puternica vicepreședintă Cristina Fernandez de Kirchner ar putea face presiuni pentru a renunța la Fondul Monetar Internațional.

Ucraina

Invazia Rusiei înseamnă că Ucraina va trebui aproape sigur să își restructureze datoria de peste 20 de miliarde de dolari, avertizează investitori cu greutate precum Morgan Stanley și Amundi.

Criza vine în septembrie, când sunt scadente plăți de obligațiuni în valoare de 1,2 miliarde de dolari. Banii de ajutor și rezervele înseamnă că Kievul ar putea plăti. Dar, având în vedere că Naftogaz, companie de stat, a cerut săptămâna aceasta o înghețare a datoriilor pe doi ani, investitorii suspectează că guvernul îi va urma exemplul.

Tunisia

Africa are un grup de țări care se adresează FMI, dar Tunisia pare una dintre cele mai expuse riscului.

Un deficit bugetar de aproape 10%, una dintre cele mai mari facturi salariale din sectorul public din lume și temeri că asigurarea sau cel puțin respectarea unui program FMI ar putea fi dificilă din cauza presiunilor președintelui Kais Saied de a-și consolida controlul asupra puterii și a sindicatului puternic și recalcitrant al țării.

Marjele obligațiunilor tunisiene au crescut la peste 2.800 de puncte de bază și, alături de Ucraina și El Salvador, Tunisia se află pe lista primelor trei țări care ar putea intra în incapacitate de plată, întocmită de Morgan Stanley. „Un acord cu Fondul Monetar Internațional devine imperativ”, a declarat șeful băncii centrale a Tunisiei, Marouan Abassi.

Ghana

Împrumuturile furibunde au făcut ca rata datoriei în raport cu PIB-ul din Ghana să urce la aproape 85%. Moneda sa, cedi, a pierdut aproape un sfert din valoarea sa în acest an și deja cheltuia peste jumătate din veniturile fiscale pentru plata dobânzilor la datorie. De asemenea, inflația se apropie de 30%.

Egipt

Egiptul are un raport datorie/PIB de aproape 95% și a înregistrat unul dintre cele mai mari exoduri de numerar internațional în acest an – aproximativ 11 miliarde de dolari, potrivit JPMorgan.

Firma de fonduri FIM Partners estimează că Egiptul are de plătit datorii în valută forte de 100 de miliarde de dolari în următorii cinci ani, inclusiv o obligațiune consistentă de 3,3 miliarde de dolari în 2024.

În martie, Cairo a devalorizat lira cu 15% și a cerut ajutorul FMI, dar spreadurile obligațiunilor sunt acum de peste 1.200 de puncte de bază, iar swapurile pe riscul de nerambursare (CDS) – un instrument al investitorilor pentru acoperirea riscului – estimează o șansă de 55% ca Egiptul să nu reușească să facă o plată.

Kenya

Kenya cheltuiește aproximativ 30% din venituri pentru plata dobânzilor. Obligațiunile sale au pierdut aproape jumătate din valoare și, în prezent, nu are acces la piețele de capital – o problemă în condițiile în care o obligațiune de 2 miliarde de dolari va ajunge la scadență în 2024.

În ceea ce privește Kenya, Egipt, Tunisia și Ghana, David Rogovic de la Moody’s a declarat: „Aceste țări sunt cele mai vulnerabile doar din cauza valorii datoriei care vine la scadență în raport cu rezervele și a provocărilor fiscale în ceea ce privește stabilizarea poverii datoriei.”

Etiopia

Addis Abeba plănuiește să fie una dintre primele țări care vor obține o reducere a datoriei în cadrul programului cadrului comun al G20. Progresele au fost întârziate de războiul civil în curs de desfășurare, deși, între timp, țara continuă să asigure serviciul singurei sale obligațiuni internaționale în valoare de 1 miliard de dolari.

El Salvador

Transformarea monedei bitcoin în mijloc legal de plată aproape că a închis ușa speranțelor FMI. Încrederea a scăzut până în punctul în care o obligațiune de 800 de milioane de dolari cu scadența în șase luni se tranzacționează cu un discount de 30%, iar cele pe termen lung cu 70%.

Pakistan

Pakistanul a încheiat săptămâna aceasta un acord crucial cu FMI. Acesta nu putea fi mai oportun, în condițiile în care prețurile ridicate la importurile de energie au împins țara în pragul unei crize a balanței de plăți.

Rezervele de valută străină au scăzut până la 9,8 miliarde de dolari, abia dacă sunt suficiente pentru cinci săptămâni de importuri. Rupia pakistaneză s-a depreciat până la minime record. Noul guvern trebuie să reducă rapid cheltuielile acum, deoarece cheltuiește 40% din veniturile sale pentru plata dobânzilor.

Belarus

Sancțiunile occidentale au adus Rusia în incapacitate de plată luna trecută, iar Belarus se confruntă acum cu același tratament dur, după ce a fost alături de Moscova în campania din Ucraina.

Ecuador

Această țară din America Latină a intrat în incapacitate de plată în urmă cu doar doi ani, dar a fost din nou în criză din cauza protestelor violente și a unei încercări de înlăturare a președintelui Guillermo Lasso.

Are o mulțime de datorii și, în condițiile în care guvernul subvenționează combustibilul și alimentele, JPMorgan a majorat prognoza privind deficitul fiscal al sectorului public la 2,4% din PIB în acest an și la 2,1% anul viitor. Marjele obligațiunilor au depășit 1.500 de puncte de bază.

Nigeria

Marjele obligațiunilor au depășit cu puțin 1.000 de puncte de bază, dar următoarea plată de 500 de milioane de dolari a obligațiunilor Nigeriei, care va avea loc peste un an, ar trebui să fie acoperită cu ușurință de rezervele care s-au îmbunătățit constant din iunie. Totuși, Nigeria cheltuiește aproape 30% din veniturile guvernamentale pentru plata dobânzilor la datorie.

„Cred că piața supraevaluează multe dintre aceste riscuri”, a declarat Brett Diment, șeful departamentului de datorii de pe piețele emergente al firmei de investiții abrdn.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău