Bani.md

Industria jocurilor de noroc: R. Moldova a semnat contracte cu două companii europene. DETALII

Industria jocurilor de noroc: R. Moldova a semnat contracte cu două companii europene. DETALII

Republica Moldova a găsit două companii cu care să semneze cele două parteneriate publice-private pentru dezvoltarea activităților SA „Loteria Națională a Moldovei”. Astfel, Loteria Moldovei nu va mai deține monopol de stat în domeniul jocurilor de noroc, după ce Guvernul a decis să caute parteneri pentru modernizarea acestui sector.

Astfel, au fost selectate două companii:

1. Primul contract, privind dezvoltarea activităților din sectorul automatelor de joc cu câștiguri bănești, inclusiv prin intermediul rețelelor de comunicații electronice” a fost semnat cu Compania Novo Gaming M Technologies GmbH, parte a consorțiului Novomatic AG, Austria

Novomatic AG, Austria

Compania Novomatic AG este una dintre cele mai mari companii de tehnologie de jocuri de noroc din lume, cu o cifră de afaceri de aproximativ 2,3 miliarde de euro anual. Fondată în 1980, Compania Novomatic AG, prin intermediul reprezentanților legali, deține sedii în 45 de țări, are peste 25 000 de angajați în toată lumea,  produce și exportă echipamente de jocuri de înaltă tehnologie în peste 70 de țări, operează peste 260 000 terminale de joc și terminale video loterie în aproximativ 2100 localuri și săli de joc.

Suma investițiilor planificate spre valorificare în cadrul proiectului PPP se estimează la cca. 32 milioane Euro în primii 3 ani, cu perspectiva atingerii acestui indicator până la 70 milioane Euro pe parcursul realizării contractului.

2. Cel de-al doilea contract, semnat pentru dezvoltarea din sectorul loteriilor și pariurilor sportive, inclusiv prin intermediul rețelelor de comunicații electronice”, a fost semnat cu Compania NGM SPC Limited (din numele Asocierii operatorilor economici New Games AD, National Lottery AD și NGM SPC Limited)

Compania National Loterry AD, Bulgaria

Compania National Lottery AD este cel mai mare operator licențiat pe jocuri de noroc în Republica Bulgaria, cu cea mai rapidă creștere economică din Europa Centrală şi de Est, la moment fiind una dintre cele mai inovatoare loterii din Sud-Estul Europei. În ultimii 3 ani, Compania National Loterry AD a generat o cifră de afaceri de peste 650 milioane euro. În prezent, Compania desfășoară o activitate de succes, oferind premii de peste 600 000 000 Euro, într-o țară cu 7 102 000 de cetățeni.

Conform strategiei de dezvoltare a domeniului loteriilor și pariurilor, Compania planifică dezvoltarea în Republica Moldova a unei rețele de cca 1500 de puncte de vânzare pentru biletele de loterie și cca 120 puncte de vânzare pentru jocurile loto.

Suma investițiilor capitale planificate de National Loterry AD în cadrul proiectului PPP este de  cca. 6 milioane Euro la primă etapă, cu perspectiva înregistrării unei cifre de afaceri de peste 40 milioane Euro în anul 5 de implementare a contractului PPP. Creșterile prognozate ale vânzărilor sunt de 150% în anul 2 de implementare a contractului PPP, iar pentru cel de-al treilea an Compania estimează o creștere de 150%. Începând cu al patrulea an Compania preconizează atingerea unei creșteri a vânzărilor de 50%.

Echipa Companiei este formată din profesioniști de înaltă calificare profesională, cu experiență în domeniul jocurilor de noroc, marketing, vânzări, distribuție și IT. Are colaborări cu cei mai importanți distribuitori cu amănuntul și parteneri media din Bulgaria, precum și cu liderii mondiali din industria jocurilor de noroc, pe plan internațional. În anul 2017 National Loterry AD a fost recunoscută ca membru permanent al Asociației Mondiale de Loterie.

 ----------------------------

La elaborarea strategiei de realizare a proiectelor de parteneriat public-privat în acest domeniu a fost studiată și preluată experiența din mai multe state europene.

 Astfel, s-a propus ca,  S.A. „Loteria Națională a Moldovei”,  să aibă următoarele venituri:

  • 75% din venituri în sectorul loteriilor
  • 90% din venituri în ce privește pariurile
  • 51 % din venitul brut din sectorul automatelor de joc, ceea ce reprezintă un procent mai mare decât în alte state europene unde există un astfel de parteneriat public-privat, cum ar fi în România.

În conformitate cu noile prevederi legale, autoritățile trebuie să aibă un sistem de control și monitorizare riguroas a domeniului, astfel ca să diminueze cazurile de evaziune fiscală, respectiv să crească acumulările la bugetul de stat. Totodată, trebuie să limiteze impactul social negativ al jocurilor de noroc, iar în acest sens au fost introduse reglementări stricte.

Astfel, accesul în localurile automatelor cu câștiguri bănești să fie permis doar de la vârsta de 21 de ani. Totodată, aceste localuri nu pot fi amplasate la o distanța mai mică de 200 de metri de: instituțiile administrației publice centrale și locale; instituțiile de învățământ; instituțiile medicale; instituțiile religioase și de cult, culturale, în clădiri rezidențiale, la stațiile de transport public, gări, treceri subterane, pe teritoriul piețelor etc.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000