Bani.md

Industria petrolieră se află în faţa unui val de închideri de producţie de dimensiuni istorice

Industria petrolieră se află în faţa unui val de închideri de producţie de dimensiuni istorice
Foto: mzb.com.tr

În plin război al preţurilor pe piaţa petrolului, declinul consumului la nivel mondial aruncă producătorii într-o furtună de dimensiuni istorice, scrie Financial Times. În Canada, un butoi cu petrol este mai ieftin decât o umilă doză de bere. În America de Nord a fost închisă prima rafinărie.

Declinul generat de pandemia de coronavirus pe piaţa petrolului ar putea fi echivalent cu întreaga producţie a cartelului OPEC.
Arabia Saudită s-a angajat să-şi crească exporturile ca parte a războiului preţurilor, însă prăbuşirea cererii va obliga alţi producători atât din interiorul, cât şi din exteriorul OPEC să nu mai exploateze zăcămintele, scrie Ziarul Financiar.

Arabia Saudită a anunţat la începutul săptămânii că-şi va creşte exporturile de petrol la un nivel record de 10,6 mili¬oane de barili pe zi din mai, scrie Deutsche Welle. Preţurile petrolului au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 17 ani. Mai mulţi forecasteri văd preţuri dintr-o singură cifră la orizont.

Cererea a scăzut acum cu până la un sfert, sau aproximativ 25 milioane de barili pe zi, aproape de volumul produs zilnic de ţările OPEC. Facilităţile de stocare vor fi în scurt timp depăşite, spun analiştii, dacă industria nu va găsi o mo¬da¬litate de reducere a producţiei la o scară nemai-înregistrată înainte, potrivit Financial Times.

În timp ce unii producători se vor prăbuşi, alţii mai puternici vor decide dacă să ia o măsură mai drastică şi potenţial mai costisitoare: închiderea sondelor care merg în pierdere. Alţii nu vor acţiona în acest fel, dar ar putea restrânge producţia.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000