Inflația din Turcia a ajuns la 83,45%, un nou maxim după 24 de ani

03 Oct. 2022, 14:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
03 Oct. 2022, 14:56 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Inflația anuală din Turcia a urcat la un nou maxim din ultimii 24 de ani, ajungând la 83,45% în septembrie.

Prețurile bunurilor de consum au crescut brusc în urma prăbușirii continue a lirei turcești și a unei noi reduceri a ratei dobânzii cheie de la 13% la 12%, anunțată săptămâna trecută de banca centrală.

Luni dimineață, moneda turcească se tranzacționa la 18,56 lire turcești pentru un dolar. Deprecierea vine în contextul în care moneda turcească a pierdut mai mult de jumătate din valoarea sa de la începutul anului.

Inflația din septembrie a fost determinată de creșterea cu aproape 118% a prețurilor din transporturi și de 93,05% a prețurilor la alimente și băuturi. Turcii fac tot mai greu față creșterii prețurilor. 48% dintre angajați primesc salariul minim, care este de 5.500 de lire turcești, mai puțin de 330 de dolari.

Inflația a început să crească din toamna anului trecut, când lira a scăzut după ce banca centrală și-a redus treptat dobânda de politică monetară într-o serie de măsuri de relaxare susținute de președintele Recep Erdogan. De la o lună la lună, prețurile de consum au crescut cu 3,08%, a comunicat Institutul de Statistică din Turcia, comparativ cu estimarea după un sondaj Reuters de 3,8%.

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău