Bani.md

Influența pandemiei asupra sectorului TIC: cele mai afectate rămân a fi startup-urile și companiile mici

Influența pandemiei asupra sectorului TIC: cele mai afectate rămân a fi startup-urile și companiile mici

Consecințele pandemiei de COVID-19 creează presiune și asupra sectorului TIC, care altă dată înregistra creșteri constante. Cele mai afectate rămân a fi startup-urile IT și companiile mici care furnizează piețelor locale și celor internaționale, soluții și produse IT inovative, necesare pentru integrarea în toate domeniile economice. Provocările companiilor, dar și cifrele relevante se conțin într-un studiu recent realizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), la care au participat peste 90 de companii din sectorul de referință din Moldova.

„Am realizat acest studiu pentru a afla din prima sursă problemele stringente cu care se confruntă reprezentanții sectorului și efectele cauzate de Covid-19 asupra comunității TIC. Înțelegem că absolut toate sectoarele au fost și vor fi afectate de această criză, iar pentru noi ca reprezentanți ai industriei, este extrem de importat să cunoaștem cele mai stringente probleme ale companiilor mari și mici. Totodată, acest studiu ne permite să ne aliniem eforturile și să construim dialoguri strategice, pentru a ajuta companiile din domeniul TIC sau alte industrii, cu soluții IT indispensabile pentru continuarea activității - comerț online, e-livrări, soluții de management de la distanță, etc.”, a spus Veaceslav Cunev, Președintele Consiliului Directorilor ATIC.

Dificultățile cu care se confruntă companiile

Peste 90 de companii participante la studiu, au menționat că principalele dificultăți cu care se confruntă, în urma pandemiei sunt suspendarea contractelor existente (25,3%), scăderea cererii pentru serviciile IT și pentru produsele companiei (27,5%), munca de acasă a angajaților (16,5%), întârzierea plăților de la clienții existenți pentru serviciile prestate deja (11%), scăderea cererii pentru servicii/produse specifice ale companiei (6,6%), restricțiile de circulație impuse pe piața internațională (6,6%) etc.

Perioada de activitate, fără reducerea locurilor de muncă

Participanții la studiu, companiile IT, au răspuns că sunt în stare să mențină activitatea companiei și în același timp să-și onoreze plățile fără reducerea locurilor de muncă timp de o lună (11%), două luni (18,7%), trei luni (27,5%), o perioadă mai lungă de timp (29,7%), deloc (9,9%), șase luni sau doar cu condiția tăierilor salariale de 70% (1,1%). 

Provocările sectorului pentru următoarea perioadă

Reducerea veniturilor (73,6%), optimizarea cheltuielilor administrative (60,4%), necesitatea reducerii cheltuielilor pentru angajați (48,4%) sunt cele mai mari provocări cu care se pot confrunta companiile IT în următoarea perioadă. Studiul mai arată că printre alte dificultăți se numără incertitudinea referitor la ziua de mâine, reducerea veniturilor clienților, imposibilitatea tuturor angajaților de a lucru la distanță, lipsa personalului în oficiu, dar și capacitate redusă de muncă, deoarece trebuie să îngrijească copii.

Produsele și serviciile IT moldovenești exportate în peste 30 de țări

Piața TIC din Republica Moldova dispune de condiții favorabile pentru atragerea investitorilor străini, iar printre avantajele competitive se numără eliminarea unor bariere administrative pentru profesioniștii calificați, facilități fiscale pentru angajații din sectorul IT, impozit unic de 7% din volumul vânzărilor, dar și crearea și lansarea infrastructurii fizice a parcurilor IT. Cu o contribuție de circa 7% la Produsul Intern Brut al țării și o cifră de afaceri de 152 de milioane de dolari, companiile IT înregistrate dispun de peste 18000 de profesioniști în domeniul IT și își exportă produsele și serviciile IT în peste 30 de țări ale lumii.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000