INTERVIU I Alexandru Bordea: ... Și pragul salarial pe multe domenii va scădea

Mediul de afaceri, angajatorii și angajații sunt într-o situație dificilă, cauzată în special de riscul neprevăzut al unei pandemii. Care sunt provocările majore și ce se întâmplă în mediul businessului în această perioadă, am discutat cu Alexandru Bordea, trainer și consultant în dezvoltarea companiilor.

Mediul de afaceri, angajatorii și angajații sunt într-o situație dificilă, cauzată în special de riscul neprevăzut al unei pandemii. Care sunt provocările majore și ce se întâmplă în mediul businessului în această perioadă, am discutat cu Alexandru Bordea, trainer și consultant în dezvoltarea companiilor. 

Bani.md: Cum se va schimba comportamentul consumatorilor după criza. Revin la consumerismul sau vor fi mai precauți?

Alexandru Bordea: Nimic nu va mai fi la fel după perioada stării de urgență, pandemie. Iar anume cea din urmă va genera criza, care va dura ceva timp. Și nu este vorba de câteva luni, ci mai degrabă câțiva ani. Doar după ceva ani vom reveni cel puțin la aceeași dispoziție și descihdere atât a businessului cât și a clienților.

Evident, comportamentul se va schimba și asta inclusiv datorită faptului că după 21 de zile oamenii prind niște obiceiuri. Vorbim aici inclusiv de obiceiul de a face comandă online, a achita cu cardul, a avea parte de livrarea produsului etc.

Precauți, sigur, vom fi majoritatea, mai mult ca până acum, atât în aspectul interacțiunii cu oamenii, cât și la felul în care cheltuim banii. Criza, ea își va spune cuvântul.

Bani.md: Rămânem la vânzările online? Ce se întâmpla cu offline-ul?

Alexandru Bordea: Nu poți trece totul pe vânzările în online. Însă multe din interacțiuni sau o parte a procesului de vânzare sigur se va face la distanță deja. Vânzările online au avut o creștere bruscă. După perioada de carantină va fi o corectare a curbei, dar acest domeniu va fi oricum în creștere.

Cei care erau doar pe offline vor fi nevoiți să accepte că prezența în online nu mai e o opțiune ci o necesitate.

Bani.md: Care sunt Provocarile majore pentru angajați? Se va reduce pragul salarial?

Alexandru Bordea: Cea mai mare provocare o vor trăi cei care erau la oră și doar pentru salariu la locul de muncă. Companiile care vor face concedieri, vor începe cu cei mai slabi angajați sau cu cei care nu prea au manifestat interes în a demonstra că își merită funcția, iar pragul salarial în multe domenii va scădea. Altfel spus, fie vom munci la fel pentru mai puțini bani, fie mai mult pentru aceeași sumă ca până la pandemie.

Bani.md: Comunicarea dintre angajator și angajat - care ar fi principalii piloni?

Alexandru Bordea: Încrederea reciprocă și susținerea fac orice colaborare și comunicare de încredere. Dacă ambele părți, atât angajatul, cât și angajatotul înțeleg contextul în care am nimerit și comunică deschis despre provocările existente, va fi mult mai ușor de trecut această perioadă dificilă.

Bani.md:  Unde găsim motivare pentru noi începuturi? 

Alexandru Bordea: În scopuri și necesități. Nimeni nu a anulat facturile și obligațiile și necesitățile personale. Aici este prima motivație. Restul e în funcție de cât de sus vrei să revii cu zborul.

Bani.md: Trei lucruri pe care companiile sa le facă obligatoriu odată ce ies din carantina.

Alexandru Bordea: 

Primul lucru este să reia comunicarea cu clienții existenți. Ei sunt cei care deja au o experiență și lor trebuie să li se propună din nou serviciile. Din punct de vedere a marketingului, costă mai puțin, iar din perspectiva vânzărilor, mai repede.

Un alt lucru este să instruiască echipa. Interacțiunea cu clienții va fi mai dificilă pentru că vor fi mai puțini bani și mai multe așteptări.

Și al treilea lucru important este atenția la prezența pe online. De această necesitate probabil s-au convins toți în această perioadă.

Alte stiri

Mii de euro „direct în buzunar”! Despre schema de la Ambasada RM la București. MAEIE zice de un bănuit, CNA de „mai mulți”

CNA investighează o schemă de corupție la Ambasada Republicii Moldova al București. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului, „mai mulți foști angajațiai Consulatului sunt cercetați penal pentru abuz în serviciu”.

Euro - 20 de lei și 16 bani. Leul moldovenesc s-a apreciat la final de săptămână

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru astăzi, 23 octombrie, un curs de 20 de lei și 16 de bani pentru un euro, o valoare în scădere cu patru bani, față de cea înregistrată ieri, 22 octombrie.

Putin, despre RM înainte de alegeri: „Nicăieri, cu excepția pieței rusești, producția moldovenească nu este solicitată”. Statistica spune altceva

Vladimir Putin a declarat că sectoarele economiei Republicii Moldova sunt atât de legate de Rusia încât „nu pot exista în mod normal”. Potrivit liderului rus, nicăieri, cu excepția pieței rusești producția moldovenească nu este solicitată. Declarația a fost făcută ieri, 22 octombrie, la o ședință a Clubului internațional de discuții „Valdai”. Asta în contextul în care, potrivit ultimelor date statistice, în Rusia ajung doar 10% din exporturile moldovenești.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile