Bani.md

Interviu cu și despre Serge Zanoagă: „Am apucat să fac business din foame. Din dorința de a câștiga”

Interviu cu și despre Serge Zanoagă: „Am apucat să fac business din foame. Din dorința de a câștiga”

Serge Zănoagă, fondatorul studio-ului de producție Umbrela, este antreprenorul care a reușit să prindă totul din mers în ceea ce ține de managementul unei afaceri. Cu toate acestea, marele noroc al său a fost și faptul că are amici buni care să îl ajute. Viața l-a învățat multe, unele lucruri dintre care le-a și povestit în cadrul unui interviu Bani.md.

„Primii mei bani eu i-am făcut pe când aveam 13 sau 14 ani, după ce a murit tata. Îmi doream foarte mult un Tetris, iar părinții nu aveau bani să mi-l cumpere.

Atunci încă mai era apă minerală în vase de sticle. Cumpăram apă minerală de la magazin, o aduceam acasă, o țineam în frigider. În congelator, în ceaun, înghețam bucăți mari de gheață. Pe urmă luam două căldari, băgam apă cu gheață și sticlele de apă minerală și plecam la piața agricolă din sector și le vindeam cu o marjă de profitabilitate. Astfel, în 2 săptămâni, am strâns 40 de lei. Se întâmpla aproximativ în anul 1994. 

Cu toate acestea, niciodată nu am simțit că acesta ar fi fost un semn că aș putea fi un antreprenor. 

Am mai descărcat și camioane cu țigări oprite în vamă. Mai târziu am început să lucrez în radio, în anul 1999, în primul an de facultate.”

Un plus mare în creșterea carierei lui Serge Zănoagă a fost și aducerea televiziunii prin cablu în casa tânărului de atunci. Deși avea 18 ani, acesta era fascinat de desenele animate de la Cartoon Network. Era ceva deosebit atunci. Se mai uitau și la Fashion TV pentru că acolo erau femei frumoase, dar și la MTV care prezenta clipuri muzicale.  

„Atunci mi-a plăcut publicitatea și toată dragostea mea față de ea a apărut odata cu Lucky Strike. Mai târziu, ironia sorții a făcut să creez la Chișinău trei spoturi pentru Lucky Strike, pe când funcționa studio-ul Ciuleandra creat împreună cu alți colegi de facultate. Atunci nu simțeam patosul ăsta pe care îl zic acum.

„Am apucat să fac business din foame. Din dorința de a câștiga” 

„În primii ani de facultate mama îmi dădea 2 lei pe zi. Doi lei erau suficienți bani pentru o călătorie cu troleibuzul și șase țigări „Cosmos”. Mama mai mult nu-și putea permite să îmi dea și am încercat altceva să lucrez, până am dat de computer.

Totul a început atunci, cu 15 ani în urmă. Acum am reinvetat asta într-o formulă nouă, am adus la un alt nivel de calitate. Atunci mi-a părut că asta este o chestie care poate să-mi permită să dezvolt anumite modele de business.

Umbrela care l-a apărat de loviturile dure 

După absolvirea facultății și până la lansarea propriei companii, a lucrat ca și angajat în doar două companii. „Eu întotdeauna am fost freelancer, eu am lucrat pentru foarte multe companii, dar nu în cadrul acestora. Este o experiență foarte vastă de freelancing, de regizor. Partea faină a lucrurilor este de cum am venit de pe băncile facultății am și continuat meseria. 

„Eu spun că MBA-ul l-am făcut la Jurnal, unde am lucrat mai devreme. Tot ce e management - eu am făcut din mers, în timp ce munceam pe banii angajatorilor. Mulțumesc :)”

Exit-ul din zona de confort

La un moment dat tu te plafonezi în starea ta de freelancer din simplul motiv... În momentul în care tu încerci să fii sincer cu tine, înțelegi că tot ce îți doresti pentru tine, copilul sau familia ta, dezvoltarea ta... se amână ... stai - stai - stai să fac ceea ce este de făcut astăzi, să reușesc să fac asta, și tu parcă îți pui dead-line-urile, dar nu îți reușește. Visul ăsta continuă să lucreze.

La un moment dat nu îți mai dai seama că ar putea să existe și alte metode de a trăi, nu le știi, nu le vezi, tabloul tău cumva nu îți permite.

De fapt e foarte simplu. Trebuie cel puțin să îți permiți să crezi că tu asta poți să faci. Tu chiar poți să îți dai voie să demonstrezi că tu nu poți să faci asta. Toate acestea până când cineva îți dă un sfat pe care îl citești pe google că trebuie pur și simplu să transformi activitatea de freelancing într-una de afaceri.

Amici de încredere

Ruslan Dmitrevici Uskov este persoana care deține o companie de avocați și contabilitate și care l-a ajutat de la bun început să-și deschidă afacerea.

-----

„Asta s-a întamplat așa pe bune. Noi ne cunoaștem de foarte mulți ani. Primul spot publicitar regizat de mine a fost pentru Black Elefant, club pe care îl deținea Ruslan.

Eu cred că am mârâit timp de doi ani de zile că trebuie să îmi deschid o afacere și că mi-e frică. Tot așa până când într-o zi, stând la o terasă și servind o bere, Ruslan aspus: Serge, du-te și deschide-o (compania) și noi, în caz de necesitate, te vom ajuta. 

-----

Cu pași mici, de copii

„În momentul în care îți deschizi SRL-ul apare o problemă pentru cei care nu pricep în afaceri, pentru că tu îți creezi mai multe probleme decât soluții. În mod normal, în momentul în care tu începi un lucru, tu îți creezi mult mai multe probleme decât soluții. Cumva este ceva de care trebuie să fii pregătit. 

Eu m-am trezit cu asta, neînțelegând ceea ce fac, a trebuit să merg mai departe. 

Această imagine se aseamănă perfect cu procedeul în care copilul încearcă să facă primii pași. Ei simt necesitatea, fac primul efort, cad. Dar cum procedăm noi, maturii în momentul ăsta?! Noi ne așezăm și începem să ne gandim ce nu am făcut corect... Copilul nu știe cum nu este corect, el nu se așează și analizează, nu face scheme, el pur și simplu mai face o încercare. 

Lipsa mea de cunoștințe în management, dar totală, m-a împins să fac exact așa cum face un copil. Eu nu știam. Nu aveam cum să mă așez și să mă gândesc. Am procedat exact ca un copil. ”

Sfat pentru tineri anteprenori

„Dacă cineva m-ar ruga să ofer un sfat tinerilor antreprenori care ar dori să intre în lumea mare a afacerii, sau cel puțin să își demonstreze că ei nu pot, este să își caute un suport ca și cel care mi l-a oferit la început Ruslan. Sunt foarte mulți oameni care își pot permite acest lucru, oameni de succes care și-ar dori să facă un gest de caritate, cel puțin în felul ăsta.

În noiembrie - decembrie 2014, în Umbrela Studio au lucrat trei oameni: 2 cofondatori și al treilea, un om foarte important - el facea de toate. Acum sunt peste 10 persoane. Asta s-a întamplat atunci când am înțeles ca business-ul constă din mai multe procese și am început să construiesc și să deleg oamenilor să facă ceea ce ei știu foarte bine. 

Sunt de părerea că oamenii trebuie să facă din start foarte multă muncă fizică la nivel de meserie și după asta să înceapă să creeze.”

Ce am învățat în 2015

Disciplină. Perseverență si Exigență. Cum am învațat?! Din necesitate. Eu am învățat un lucru foarte și foarte important: „Noi nu avem acele lucruri pen care ni le putem permite să nu le avem”. 

Planuri pentru 2016 - EXIT-ul

Vreau să ies din procesele operaționale ale afacerii, vreau să ramân doar pe partea de consultanță strategică. Nu trebuie să stau de fiecare dată ca o dădacă. Eu trebuie să dau tonul, nu să zic ce exact să facă angajații. 

Am un baiat, are șase ani, mai vreau încă patru... copii

La fel e și cu business-ul. Vreau să introduc energia în business-ul meu actual atât cât mi-ar permite să fac încă patru. Eu nu vreau să mă mărit cu business-ul meu.

Consider că este absolut normal sa îți dorești că afacerea ta să poată funcționa absolut independent. 

Și vreau ca și Matei sau alți copii pe care îi voi avea  să fie capabili la 18 ani să funcționeze independent, să aibă cap pe umeri, să fie sănătoși, etcetera, etcetera, etcetera. Asta nu înseamnă că am să renunț la suportul pe care pot să îl dau lor, dar mi-aș dori ei să nu aibă nevoie de asta. 

La fel eu văd lucrurile și în business”.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000