INTERVIU. Eduard Grama, despre agricultura, relația stat-producător agricol și evoluția exporturilor de cereale și oleaginoase în 2020

Problemele Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agroceareale” sunt adesea neglijate, uitate sau lăsate fără soluții. Acestea au fost puse în discuții ani de zile de către producători, Executiv, Legislativ. Am discutat despre situația actuală cu Eduard Grama, președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agroceareale” - una tânără ca și instituție, însă cu multă experiență cumulată de fiecare dintre membrii ei și echipa din spate.

Problemele Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere sunt adesea neglijate, uitate sau lăsate fără soluții. Acestea au fost puse în discuții ani de zile de către producători, Executiv, Legislativ. Am discutat despre situația actuală cu Eduard Grama, președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agroceareale” - una tânără ca și instituție, însă cu multă experiență, cumulată de fiecare dintre membrii ei și echipa din spate.

 

Bani.md: Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agroceareale” este una tânără. Ce ar trebui să cunoască producătorii și statul despre ea?

Eduard Grama: Aveți dreptate că AEIPAC “AGROCERALE” este una tânără, însă membrii ei sunt producători agricoli cu experiență de zeci de ani în agricultură și exporturi de cereale și oleaginoase. Acest fapt ne permite să folosim toată experiența lor în activitatea Asociației și să ne implicăm direct și prompt în problemele cu care se ciocnesc producătorii agricoli. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl cunoască producătorii agricoli și statul despre noi este că Asociația s-a creat pentru apărarea intereselor producătorilor agricoli, că suntem deschiși pentru dialog cu instituțiile statului și spre conlucrare pentru dezvoltarea agriculturii în Republica Moldova.

Bani.md: Care sunt obiectivele Asociației?

Eduard Grama: Obiective sunt mai multe, dar este unul semnificativ și foarte important – Crearea unei platforme viabile de dialog între producătorii agricoli și instituțiile statului, pentru o bună desfășurare a activității de întreprinzător pentru membrii asociației și producătorii agricoli în Republica Moldova.

Bani.md: Sunt proiecte de modificări legislative pe care în calitate de reprezentant al mediului de afaceri le vedeți utile pentru economia țării?

Eduard Grama: Sunt multe acte legislative care necesită modificări și despre care producătorii agricoli vorbesc de mulți ani și le văd foarte benefice pentru dezvoltarea agriculturii în Republica Moldova.

Am să enumăr doar câteva proiecte care sunt foarte importante pentru agricultură și despre care poate să vă spună orice producător agricol din țară, din primele minute de discuții cu ei. Este vorba despre Codul Funciar - problema cu terenurile agricole care este una dificilă pentru producătorii agricoli și care nu se rezolvă de ani buni.
Folosirea apelor subterane pentru irigare – iarăși o problema care îi preocupă pe toți agricultorii din țară. Știm foarte bine că Republica Moldova are probleme cu seceta practic anual și cu neajunsul de apă pentru irigare. Totodată știm că UCRAINA și ROMÂNIA folosea apele subterane pentru irigare și își apără producătorii săi prin acesta posibilitate pe când în RM producătorii agricoli luptă de ani pentru a putea folosi apele subterane măcar pentru culturi multe-anuale, nu mai vorbim de alte culturi.
TVA-ul mare și neuniform pentru producătorii agricoli pe lanțul valoric...

Probleme sunt multe și unele dintre ele sunt foarte urgente. Ne vom implica pentru rezolvarea lor împreună cu alți colegi din alte asociații și cu producători agricoli pentru a obține rezultatele necesare.

Bani.md: Cum vedeți implementarea acestora și ce impedimente au existat că să fie implementate până acum?

Eduard Grama: Pentru toate problemele care le-am descris mai sus există soluții și propuneri parvenite de ani de la producători agricoli și de la experți locali și internaționali. Impedimentul care a existat și există la moment este - UNUL SINGUR – DORINȚA. Dorința organelor executive și în final legislative. TOȚI ÎNȚELEG, TOȚI NE SUSȚIN - DAR NIMIC NU SE SCHIMBĂ DE ANI.

Bani.md: Vorbind despre situația actuală - ce previziuni sunt pentru roada de cereale din 2020? De ce a fost determinată?

Eduard Grama: Anul acesta a fost și este un an complicat: iarnă fără precipitații, după - o primăvara cu înghețuri, urmată de secetă. Asta a dus la dificultăți pentru producători agricoli și, evident, s-a reflectat și se va reflecta la rezultatul final al muncii lor pe perioada dată.

Dacă vorbim despre roada 2020 – la moment suntem în plină campanie de recoltare, avem date preventive care, evident, după calamitățile cu care ne-am confruntat în acest an, nu o putem compara cu cea din anul 2019. La general - cu anul 2019 nu se poate compara nici un an, deoarece a fost un an cu condiții ideale și favorabile și ne-a adus o recoltă record, ce se întâmpla rar în Republica Moldova.

Nu putem spune la sigur care va fi recolta totală pentru grâu în 2020, deoarece procesul este în toi, dar din analiză și informațiile care le primim în regim on-line de la membrii Asociației și de la producătorii agricoli din țară, media la hectar va fi de 2,3-2,5 tone ce ne asignară cel puțin dublu necesitățile de consum intern și securitatea alimentară. Întradevăr, sunt zone în țară unde roada a fost slabă. Vorbim în special de raioanele de sud, dar avem și exemple frumoase cu rezultate foarte bune - de 5-6 tone la ha.

Dacă vorbim de porumb și floarea soarelui – după precipitațiile care au fost în luna mai și în ultimele săptămâni, recolta se arată promițătoare și credem că roadă din anul acesta va fi cu o scădere mică în comparație cu 2019.

Putem constată cu siguranța că nu există riscuri pentru securitate alimentară a țării și totodată le va permite membrilor Asociației și altor producători agricoli să-și desfășarea activitatea de export în regim normal și fără tergiversări din partea incitațiilor statului.

INTERVIU. Eduard Grama, despre agricultura, relația stat-producător agricol și evoluția exporturilor de cereale și oleaginoase în 2020

Bani.md: Cât de facilă este procedura de export a cerealelor în Republica Moldova?

Eduard Grama: Procedura de export este atât de facilă cât ne permit resursele proprii, poziționarea geografică și instituțiile statului. La general, în exportul de cereale cel mai mare rol îl are ANSA ca organ care verifică calitatea produselor pentru export și eliberează certificatele fitosanitare la export. Și aici producătorii agricoli își doresc o conlucrare și o deschidere din partea instituției date pentru a facilitata exportul, deoarece în domeniul dat contează foarte mult viteza de operare și cheltuielile care sunt. Așa cum Republica Moldova nu este un mare jucător pe piața Europeană și Mondială de cereale, noi depindem de prețurile care sunt stabilite de bursele internaționale și care sunt dictate de jucătorii mari că Franța, Germania, Rusia, Ucraina. Din păcate, în ultima perioada, noi ne ciocnim cu mai multe abordări greșite și tergiversări din partea instituție date, prin emiterea deferitor ordine și solicitări de deferire documente suplimentare, ce le mărește producătorilor agricoli semnificativ cheltuielile de perfectare a certificatelor fitosanitare și timpul de primire a acestora.

Pot să va dau un exemplu: în comparație cu anul 2019 – primirea certificatului fitosanitar la export, ca timp, a crescut de 2 ori – de la 2 zile la 4 zile. Costurile de perfectare au crescut de aproape de 3 ori, deoarece ANSA solicită la moment analize suplimentare, documente suplimentare, ce necesită cheltuieli de personal și de transport suplimentare pentru producătorii agricoli.

AEIPAC “AGROCERALE” a încercat și încearcă să ducă un dialog constructiv cu ANSA pentru rezolvarea problemelor date, dar la moment situația nu s-a schimbat semnificativ. Trebuie să luăm în considerare că volumele de export la moment sunt nesemnificative și ele cresc pe parcursul finalizării recoltării. Atunci când se vor începe exporturi masive, cheltuielile producătorilor agricoli vor crește semnificativ și luând în considerare și timpul de perfectare care a crescut dublu, vor fi probleme la realizarea contractelor. Automat se vor micșora și exporturile și plățile în buget.

O procedura sau un ordin negândit poate duce la probleme pe lanț majore și pierderi colosale pentru agenții economici și pentru stat.

Noi suntem o țară mică și cu un consum intern mic, noi producem mai mult decât consumăm și suntem o țară cu orientare spre export. În loc să facilităm exportatorii, toți exportatorii - nu numai de cereale și oleaginoase, care sunt plătitori te taxe și impozite mari și cu pondere semnificativă în bugetul de stat, în unele instituții de stat se merge pe principii și valori inventate.

Bani.md: Care sunt provocările pentru dezvoltarea sectorului cerealelor în Republica Moldova și care este capacitatea maximă a acestuia? 

Eduard Grama: Membrii asociației spun, și noi menținem acesta poziție, că ei nu sunt așa numiți traideri de cereale și oleaginoase - ei sunt producători agricoli cu investiții masive în multe ramuri ai agriculturii, care au că unul dintre genurile de activitate - exporturile de cereale și oleaginoase. Toți în lume tind spre produse cu valoare adăugată, totodată, pe lanțul valoric și statul trebuie să fie interesat că să micșoreze cota de export de materie primă și să crească produse cu valoare adăugată.

Membrii asociație tind spre aceste valori, motiv pentru care nu cred că trebuie să vorbim despre creșterea producerii cerealelor, trebuie să vorbim despre creșterea produselor cu valoare adăugata din cereale și oleaginoase, dar acestea necesită invesții enorme și dezvoltare treptată, unde statul ar putea veni cu cel puțin „facilitare”, dacă nu cu „ajutoare”. Sperăm că vom găsi susținere din partea instituțiilor statului că să putem activa în limitele legale, fără tergiversări și bariere.

Alte stiri

Asociația Patronală a Parcurilor Industriale din Republica Moldova are un nou președinte

La data de 24 noiembrie curent, în cadrul Adunării Generale a Asociației Patronale a Parcurilor Industriale din Republica Moldova (APPIM) în funcția de Președinte a fost ales cu vot unanim dl. Stanislav Rusu, directorul Societății pe Acțiuni ”TRACOM”.

Lege nouă! Moldovenii vor continua să fie transportați în pericol, cu microbuze vechi sau marfare reutilate, în timp ce statul nu va putea incasa taxele din transport

Nepăsare sau atentat la siguranța pasagerilor, printr-o nouă lege?! Moldovenii riscă să fie transportați în continuare cu microbuze învechite sau reutilate din transport marfar în transport pentru pasageri. De asemenea, noua lege creează condiții pentru abuzuri și evaziuni fiscale.

Ultimele ȘTIRI

Moldindconbank a lansat primul bancomat full contactless din țară!

PRIMUL BANCOMAT FULL CONTACTLESS DIN MOLDOVA

Asociația Patronală a Parcurilor Industriale din Republica Moldova are un nou președinte

La data de 24 noiembrie curent, în cadrul Adunării Generale a Asociației Patronale a Parcurilor Industriale din Republica Moldova (APPIM) în funcți...

Lege nouă! Moldovenii vor continua să fie transportați în pericol, cu microbuze vechi sau marfare reutilate, în timp ce statul nu va putea incasa taxele din transport

Nepăsare sau atentat la siguranța pasagerilor, printr-o nouă lege?! Moldovenii riscă să fie transportați în continuare cu microbuze învechite sau r...

Victor Pușcaș: Dreptul la Internet trebuie să fie stipulat în Constituția Republicii Moldova

DREPT CONSTITUȚIONAL

17,5 milioane Euro vor fi oferite de BERD și MAIB pentru susținerea afacerilor mici și mijlocii din țară

MAIB ȘI LINIA DE CREDITARE EU4BUSINESS-BERD

Vezi toate știrile