INTERVIU I Alexandru Lupușor, despre piața asigurărilor pe timp de pandemie. Asigurările de sănătate și coronavirus

Cât de mult a fost afectată piața asigurărilor pe timp de pandemie și care sunt nișele pe care această piață are capacitatea de a înregistra un parcurs stabil, ne-a explicat Alexandru Lupușor în cadrul unui interviu pentru Bani.md. 

Director de filială „Moldasig”, una dintre cele mai mari companii de asigurări, Alexandru Lupușor a făcut o evaluare a situației actuale, inclusiv ținând cont de cifrele înregistrate de compania înc adrul căreia activează. 

 

Începutul pandemiei. Adaptare

Anul 2020, sectorul asigurărilor a fost afectat, la fel ca și multe alte ramuri ale economiei. Odată cu instituirea stării de urgență, pentru o anumită perioadă activitatea practic a fost blocată. Am început să căutăm soluții operative pentru a putea asigura continuarea activității atât pe partea de despăgubiri, cât și pe partea de emitere a asigurărilor. o perioadă îndelungată toate companiile au avut oficiile închise, rămânând deschise doar câteva puncte de vânzare strategice.

Asta, desigur, a influențat foarte mult volumul încasărilor. 

Pentru primele două luni ale anului 2020 noi am depășit rezultatele 2019. Începutul anului era unul promițător. La mijloc de martie 2020, practic, am repetat rezultatul de la final de martie 2019. 

Am căutat soluții pentru a trece pe online, la fel ca și multe alte ramuri ale economiei. Avem avut parte de înțelegerea și ăncurajarea Comisiei Naționale a Pieței Financiare care a emis o hotărâre prin care asigurările obligatorii emise în regim online, care au avut document de plată, erau recunoscute validate. 

în mare parte au trecut pe online nu doar asigurările obligatorii, dar și cele CASCO, care reprezintă un segment important pe piață. Acolo este vorba despre clienții care-și reînoiesc contractele. Astfel, noi, reînoind contractul în termen, nu mai era nevoie să facem inspecția de risc. Am implementat mai multe sisteme de plăți pentur a le oferi clienților posibilitatea de a achita, fără necesitatea de a se apropia la noi. 

Asigurări facultative

În situația în care consumul general s-a redus, veniturile s-au redus, a devenit și mai complicat să explici clienților importanța asigurărilor facultative. De fapt, se realizau discuții la telefon, prin intermediul poștei electronice, întâlnirile fiind amânate. 

Prima perioadă, într-adevăr, a fost problematică. Odată cu deschiderea oficiilor s-au reluat semnarea contractelor. 

Ținân cont de situația curentă, putem spune că este un rezultat bun.

Consumul amânat și creșterea CASCO

Dacă este să vorbim despre asigurările CASCO, la etapa actuală putem înregistra o creștere, dar aceasta se bazează preponderent pe consumul amânat. Comerțul cu mijloace de transport a fost suspendat. După ridicarea stării de urgență, respectiv, s-au reluat importurile și, respectiv, cererea pentru asigurările de tip CASCO a crescut. 

Riscul afacerilor financiare

Marele minus, din păcate, destul de problematic pentru siguratori, este faptul că orice creștere sau descreștere bruscă reprezintă un șoc pentru rulaj, flux. Până la urmă, businessul este legat de bani. Companiile trebuie să facă rezerve pentru viitoarele cazuri de asigurare. 

Turismul, factor important în stabilitatea sectorului financiar mondial

Unul dintre marile minusuri vin de la sectorul turism. Piața a înregistrat o scădere mare a asigurărilor de sănătate a cetățenilor care pleacă peste hotare. Piața a pierdut, practic, jumătate din acest business. Primele au scăzut în jumătate, pentru primele nouă luni ale anului 2020, comparativ cu aceeași perioadă din 2019. 

Asigurările de sănătate, ADAPTATE 

Companiile în mare parte deja au inclus în oferte și riscul de Covid-19, compensarea cheltuielilor care le suportă persoana asigurată pentru tratament. Cazuri sunt pe piață, dar încă este complicat să tragem anumite concluzii referitor la cât de funcțional este acest sistem. 

Diferența între ofertele de preț anunțate de companiile de pe piață este determinată și de ce anume este asigurat. 

Despre mai multe subiecte discutate, aflați din interviul video. 

Alte stiri

Pfizer întârzie cu livrarea vaccinului în UE. Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic

Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de vaccinuri COVID-19 pentru țările membre ale Uniunii Europene, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Joburi de viitor: (23) Estetician

Esteticienii lucrează cu oamenii pentru a-și spori aspectele fizice.

Pe care rute de troilebuz se va face testarea taxării electronice

Conform IPN, spre testare taxării electronice sunt propuse rute cu peste 20 de unități de transport .

Țările din care moldovenii au primit bani în decembrie. Top 5

În luna decembrie,suma de bani transferată prin intermediul băncilor licențiate, din străinătate în favoarea persoanelor fizice a fost de 147,84 milioane de dolari. Suma a crescut cu 36,9% față de luna decembrie a anului 2019 2019. Cele mai mari tranferuri au fost de 4% și provin din partea țărilor Uniunii Europene (UE), 13,6% din partea țărilor CSI și 39,6% vin din alte țări ale lumii.

Ultimele ȘTIRI

Pfizer întârzie cu livrarea vaccinului în UE. Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic

Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de va...

Joburi de viitor: (23) Estetician

Esteticienii lucrează cu oamenii pentru a-și spori aspectele fizice.

Pe care rute de troilebuz se va face testarea taxării electronice

Conform IPN, spre testare taxării electronice sunt propuse rute cu peste 20 de unități de transport .

Țările din care moldovenii au primit bani în decembrie. Top 5

În luna decembrie,suma de bani transferată prin intermediul băncilor licențiate, din străinătate în favoarea persoanelor fizice a fost de 147,84 ...

Inteligența emoțională în leadership. Domeniile IE

Noțiunea de inteligență emoțională(IE) a început să fie aplicată din ce în ce mai multe domenii, printre care este și mediul de afaceri. Daniel Gol...

Vezi toate știrile