INTERVIU I Sergiu Railean: Digitizarea tuturor proceselor de business și programele de finanțare pentru IMM-uri sunt prioritare

Cum va evolua economia națională după criza pandemică de COVID-19 și ce măsuri de răspuns pregătește Ministerul Economiei și Infrastructurii. Despre acestea, dar și alte subiecte din actualitatea economică am discutat într-un interviu cu Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.

Cum va evolua economia națională după criza pandemică de COVID-19 și ce măsuri de răspuns pregătește Ministerul Economiei și Infrastructurii. Despre acestea, dar și alte subiecte din actualitatea economică am discutat într-un interviu cu Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.

Bani.md: Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional și-au expus deja estimările privind evoluția economică a Republicii Moldova în anul curent, dar ce prognoze are Ministerul Economiei și Infrastructurii privind situația economiei după carantină?

Sergiu Railean: Pandemia COVID-19 a impus guvernele din toată lumea să adopte măsuri epidemiologice cu impact sistemic major. În cazul Republicii Moldova, pentru a limita contaminarea populației, Guvernul a adoptat un șir de măsuri, inclusiv sistarea sau restrângerea temporară a activității unor servicii pe piață (transport, unele sectoare de comerț, o serie de servicii prestate populației) și publice (educație, administrație publică). Se atestă o micșorare esențială a fluxului de remitențe, precum și a  cererii  externe inclusiv  la bunurile și serviciile prestate de rezidenții ZEL-urilor.

Șocurile interne și externe generate de răspândirea pandemiei de coronavirus generează un impact major asupra majorității sectoarelor economiei naționale nu doar  în adresa cererii, cât și a ofertei. Magnitudinea anumitor șocuri încă nu poate fi estimată, deoarece criza nu a fost depășită, respectiv și prognoza economică este incertă. Tototată, Ministerul Economiei și Infrastructurii, în comun cu experții Fondului Monetar Internațional, a revizuit prognoza macroeconomică. Astfel, la moment  estimările dau o proiecțiune circa a evoluției  PIB la nivel de  -3%.

Estimăm că în anul 2021 economia va intra într-o fază de relansare treptată., estimările noastre preliminare se regăsesc în intervalul de 4-5% creștere reală Produsului intern brut. 

Bani.md: Ce aprecieri pot fi date situației prin care trece mediul de afaceri? Ce domenii care ar putea ”înflori” după carantină?

Sergiu Railean:  Pentru a face față provocărilor și riscurilor generate de pandemia de COVID-19, în Republica Moldova a fost instituită starea de urgență și au fost adoptate o serie de măsuri administrative care au limitat în mod direct sau indirect activitatea economică practic în toate sectoarele. Aceste măsuri sunt, pe cât de dureroase, pe atât de necesare pentru a salva vieți omenești și pentru a oferi sistemului de protecție a sănătății răgazul necesar ca acesta să poată face față situației. Economia este este afectată atât de socuri interne, cât și externe, care sunt comparabile ca impact.

Cu excepția unor servicii precum cele de livrare sau comerțul cu anumite bunuri de primă necesitate, practic, nu există activitate economică, care să fi beneficiat de pe urma acestor șocuri interne și externe. Datele preliminare arată în mod clar că atât oferta, cât și cererea au suferit o lovitură majoră în ultimele două luni. Anumite sectoare, însă, vor avea, pe termen scurt, pierderi mai mari decât altele. Este vorba, în mod deosebit, de serviciile prestate populației și firmelor, serviciile imobiliare și transportul. Aceste sectoare sunt dominate de IMM-uri, majoritatea având la dispoziție prea puține mijloace circulante. De aceea, pentru Guvern este o prioritate absolută să pună la dispoziția firmelor mijloace circulante prin instrumente de politică fiscală și financiară. De asemenea, și BNM a adoptat o serie de măsuri de politică monetară și regulatorie pentru ca băncile să aibă la dispoziție instrumentele necesare pentru a oferi clienților suport.

În același timp, s-a restrâns drastic activitatea în sectoarele care sunt orientate, în special, către piața externă, precum cel automotive. Reluarea activității acestora va depinde de viteza cu care se va restabili cererea din partea comanditarilor externi. În acest sens, observăm primele semnale încurajatoare din partea industriei auto europene. Constatăm și o relaxare precaută a restricțiilor în activitatea economică în unele țări din Europa. Totuși, nu ne așteptăm la o revenire fulminantă a cererii externe. Este clar că toata lumea se confruntă cu o criză de proporții rar întâlnită în istorie. În funcție de evoluția pandemiei, o revenire a cererii externe la nivelul ante-criză se va produce, cel mai probabil, abia în prima jumătate a anului 2021.

În limita resurselor de care dispune și pe care reușește să le atragă suplimentar, Guvernul face tot posibilul pentru a facilita relansarea economiei. În același timp, firmele găsesc propriile strategii de adaptare la noile circumstanțe economice. Este vorba despre transformarea unor procese de business online, de munca la distanță, de raționalizarea utilizării resurselor și de aplicarea unor noi modalități de organizare a lucrului fizic într-un mod care să reducă riscurile. Astfel, putem spune că după carantină, vor avea succes acele firme care au încercat să se adapteze și să găsească forme noi de organizare internă și de relaționare cu furnizorii și clienții.

Bani.md: Care sunt măsurile de redresare a economiei naționale după criza pandemică?

Sergiu Railean:  Ministerul Economiei și Infrastructurii în colaborare cu Consiliul Economic pe lângă Prim-Ministru, asociațiile de business, organizațiile internaționale, experții economici și autorități ale administrației publice, a elaborat mai multe măsuri în vederea acordării de suport pentru mediului de afaceri. La prima etapă, acestea au inclus intervenții imediate necesare pentru perioada stării de urgență și altele pentru etapa post-criză și relansare, care să asigure revigorarea activității agenților economici.

Ne vom concentra pe o serie de măsuri printre care identificarea oportunităților financiare prin constituirea unor fonduri speciale de redresare a economiei naționale, pentru relansarea și stimularea activităților economice după perioada stării de urgență. De asemenea, vom redirecționa programele de stat existente spre susținerea mediului de afaceri, dezvoltarea programelor de digitizare a proceselor de business. Astfel, digitizarea tuturor proceselor de business și programele de finanțare pentru IMM-uri sunt prioritare.

Bani.md: Cum se va reflecta criza actuală asupra atragerii investițiilor? Ce domenii ar putea fi interesante pentru investitori?

Sergiu Railean:  Investițiile străine sunt esențiale pentru creșterea economică, competitivitate, ocuparea forței de muncă și inovare. Situația de criză provocată de pandemia COVID-19 crează incertitudini în privința planurilor de investiții, ale investitorilor locali, dar și străini. Investițiile vor suferi din cauza reducerii cererii globale și a deficitului de resurse pentru finanțarea acestora odată cu diminuarea comerțului și a economiilor populației. În majoritatea țărilor europene, în primele 3 luni ale anului 2020 se înregistrează o reducere a activităților investiționale, conform indicatorilor de încredere, calculați de Eurostat (Confidence indicators).

În același timp, unele domenii ar putea fi impulsionate de situația creată. În primul rând, poate fi menționat sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor. Necesitatea dezvoltării tehnologiilor informaționale și cererea de servicii în acest sector este în creștere. Ministerul Economiei și Infrastructurii pregătește un program amplu de digitizare a tuturor proceselor economice - E-economy. Acest program ar putea crește interesul investitorilor străini și ar contribui la majorarea fluxului de investiții. De asemenea, situația actuală va contribui la fortificarea sistemului de sănătate și la majorarea investițiilor în acest domeniu.

Bani.md: Ce lecții trebuie să învețe Republica Moldova după această perioadă?

Sergiu Railean:  Situația creată este un test de rezistență pentru toate țările lumii, inclusiv pentru Republica Moldova. Economia țării va avea de suferit nu doar din cauza factorilor interni, dar și urmare a perturbării activității economice la nivel regional și mondial. Șocul extern se va resimți pe dimensiunea exporturilor, prin reducerea cererii din partea principalilor parteneri comerciali - România, Germania, Italia, Turcia și Rusia, dar și odată cu scăderea remitențelor și a investițiilor străine directe.

Economia țării noastre încă nu a depășit această situație și consecințele urmează a fi analizate. Este, însă, evident, că au fost afectate practic toate activitățile economice: industria, transportul, HoReCa, etc. O presiune considerabilă este resimțită de micul business și gospodăriile agricole. Experiența obținută în procesul de combatere a pandemiei COVID-19 va duce la schimbări atât la nivel global, cât și național.  Vor urma modificări în organizarea sistemului de sănătate, securitate națională, administrare bugetară. De asemenea, este imperios necesară dezvoltarea tehnologiilor și implementarea lor în activitățile de învățământ, sănătate, comerț etc. Pentru o dezvoltare durabilă a economiei și pentru a minimiza riscurile asociate cu perturbarea lanțurilor logistice, sunt necesare investiții interne în ramurile industriale de bază, precum și operarea anumitor schimbări în procesele de producție.

Alte stiri

În ce domenii se câștigă cel mai mult în Moldova, potrivit datelor oficiale

În trimestrul III al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 8074,3 lei, fiind în creștere cu 2,9% față de trimestrul precedent și cu 9,3% față de trimestrul III al anului 2019.

Ultimele ȘTIRI

Primul card cashback în Moldova: Moldova Agroindbank și Mastercard au lansat o serie unică de carduri de plată GAMA

CARDURI DE PLATĂ GAMA

Wine Records prezintă primul Vin Muzical. Un cadou inedit pentru sărbătorile de iarnă (VIDEO)

Alină-le dorul de Casă!

Acest robot japonez poate vedea cumpărătorii ce nu poartă o mască în magazinul tău. Ce le face (VIDEO)

Cu vocea lui de copil, Robovie pare cel mai dulce dintre roboți.

În ce domenii se câștigă cel mai mult în Moldova, potrivit datelor oficiale

În trimestrul III al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 8074,3 lei, fiind în creștere cu 2,9% față de trimestrul pre...

Oferta Moldova Agroindbank pentru întreprinderile micro și mici: Recalculează și Refinanțează

RECALCULEAZĂ. REFINANȚEAZĂ. CU MAIB!

Vezi toate știrile