Bani.md

Întreprinderea monopolistă „Gările și Stațiile Auto”, amendată cu circa 500.000 de lei de către Consiliul Concurenței

Întreprinderea monopolistă „Gările și Stațiile Auto”, amendată cu circa 500.000 de lei de către Consiliul Concurenței

Întreprinderea de Stat „Gările și Stațiile Auto”,  a fost sancționată cu peste 517 mii de lei de către Consiliul Concurenței (CC) pentru aplicarea clauzelor preferențiale operatorilor de transport rutier. Asta după ce, acum 11 luni,  Uniunea Transportatorilor și Drumarilor a reclamat acțiunile întreprinderii la CC.

Sesizarea Uniunii se referea la impunerea unor condiții inechitabile de tranzacționare la serviciul de autogară și aplicarea în raporturile cu operatorii de transport rutier a unor condiții inegale la prestații echivalente în activitatea de autogară.

Uniunea Transportatorilor și Drumarilor consideră că, „Gările și Stațiile Auto” ÎS, fiind monopolistă pe piața activității de autogară, impune anual operatorii de transport rutier să semneze contracte care conțin clauze abuzive și ilegale, ce contravin legislației în vigoare.

În baza adresării parvenite, CC a dispus inițierea unei investigații referitor la încălcările admise de către „Gările și Stațiile Auto” ÎS.

Investigațiile au adeverit faptul că clauzele contractuale stabilite diferă de la un operator la altul, iar operatorii sunt tratați în mod inechitabil, deoarece beneficiază de condiții inegale la prestații echivalente.

Astfel, „Gările și Stațiile Auto” ÎS a fost sancționată cu o amendă de peste 517.000 lei. Suma prevăzută se va achita la bugetul de stat timp de 60 de zile lucrătoare de la data comunicării prezentei decizii.

De asemenea, prin decizia Consiliului Concurenței, întreprinderea a fost obligată să stabilească criterii obiective, echitabile și transparente de care să țină cont la  încheierea/revizuirea contractelor privind transportul auto de călători cu operatorii de transport rutier.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000