Bani.md

Investigație: Beneficiarul tuturor companiilor implicate în ”Laundromatul Rusesc” și în ”Furtul miliardului” - Veaceslav Platon

Investigație: Beneficiarul tuturor companiilor implicate în ”Laundromatul Rusesc” și în ”Furtul miliardului” - Veaceslav Platon

Companiile implicate în ”Laundromatul Rusesc”, dar și în ”Furtul miliardului” ar fi fost gestionate de același grup de persoane, iar beneficiarul întregului grup ar fi Veaceslav Platon, supranumit ”raiderul numărul unu în CSI”.

Investigația realizată de Zeppelin Investigations dezvăluie planul serviciilor speciale rusești, modul de operare a lui Veaceslav Platon, cum era coordonat de FSB şi acoperit de liderul PLDM de atunci Vlad Filat și cum a fost el racolat, împreună cu Ilan Șor în schemă, dar şi cum a fost aleasă „Banca de Economii” în calitate de ţintă principală a atacului. Potrivit zeppelin.md, întreaga operațiune era coordonată de FSB și se făcea pentru falimenarea țării înainte de alegerile parlamentare din 2014.

Autorii descriu cum agentul FSB și prin cumul raiderul Veaceslav Platon și-a extins controlul asupra întregului sistem financiar-bancar de la Chișinău, cooptându-l în operațiune și pe Ilan Șor. Ulterior, prin intermediul băncilor preluate și transformate sub protecție politică din partea fostului premier Vlad Filat în mașini de spălat bani, Veaceslav Platon ar fi reușit în perioada 2010-2014 să spele prin Chișinău peste 22 de miliarde de dolari de la Moscova, dar și să scoată, prin aceeași schemă, banii din sistemul bancar moldovenesc. Veaceslav Platon ar fi finanțat din banii furați din sistemul bancar moldovenesc protestele stradale organizate în 2015-2016 de partidele pro-ruse de la Chișinău ale lui Renato Usatîi și Igor Dodon, dar și a încercat să influențeze rezultatele alegerilor parlamentare din noiembrie.

Potrivit investigației, în schemă erau implicate jurisdicțiile din patru state, și anume Federația Rusă, Republica Moldova, Letonia și statul în care își voia spălați banii beneficiarul de la Moscova, de obicei fiind vorba de paradisuri fiscale sau state de maximă atracție din Occident, de la Marea Britanie şi Franța sau Italia și până la SUA.

Investigație: Beneficiarul tuturor companiilor implicate în ”Laundromatul Rusesc” și în ”Furtul miliardului” - Veaceslav Platon

”Totul începea de la un contract de împrumut, de sute de milioane de dolari, la prima vedere legal, încheiat între două companii, cel mai des rezidente ale Marii Britanii. De ce anume Marea Britanie? Din nou, simplu. Pentru că Londra este destinația preferată a oligarhilor și corupților de la Moscova. Acolo își cumpără imobile, în care obișnuiesc să-și petreacă week-endurile, încolo pleacă rușii bogați în shopping trippuri și își trimit încolo odraslele la studii. Strada Bishops Avenue, numită la Londra și “Râul miliardarilor”, este împânzită cu case de lux ale oligarhilor din Rusia și CSI”, se arată în investigație.

Contractul încheiat între cele două companii britanice era de fapt unul fictiv. Ele erau recent înregistrate, nu dețineau active și nu desfășurau nicio activitate. În calitate de fidejusori, care garantau restituirea împrumutului, figurau companii din Rusia, care la fel reprezentau „întreprinderi-fantomă”, recent înregistrate și cetățeni moldoveni, de regulă socialmente vulnerabili. Anume acești bieți moldoveni, care de obicei erau remunerați cu câte 100-300 de dolari, sau nici idee nu aveau că din numele lor au fost semnate contracte cu sume de 8 zerouri tocmai la Londra, fiind elementar amăgiţi, asigurau implicarea în schemă a jurisdicției Republicii Moldova, astfel încât să poată fi folosiți judecătorii moldoveni, subordonați lui Platon.

În baza titlurilor executorii emise, firmele rusești transferau imediat miliarde de ruble rusești pe conturile executorilor judecătorești din „MoldIndConBank”, care în aceiași, sau cel târziu a doua zi erau convertite în dolari sau euro și transferate pe conturile întreprinderilor britanice, deschise de Platon în băncile din Letonia, “Trasta KomercBanka” și „AS PrivatBank” din Riga. Exact prin aceste două bănci letone au fost spălate miliardele de dolari din Rusia prin Laundromat și exact prin ele, prin aceleași conturi bancare deschise în Letonia, au fost scoși din Moldova banii furați din sistemul bancar. Este un moment important, de reținut, care demonstrează legătura strânsă dintre Laundromatul Rusesc și “Jaful Secolului”, sau ”Furtul Miliardului”, fiind vorba de fapt de una și aceiași schemă, un "Platonomat" imens.

Prin Laundromatul Rusesc al lui Veaceslav Platon, doar prin Moldova au fost spălate peste 700 miliarde de ruble, adică 22.013.152.564,62 de dolari SUA, de pese 100 de întreprinderi rusești, prin 19 bănci, toate transferând banii în „MoldIndConBank”-ul de la Chișinău. Cei mai mulți bani în banca lui Platon au fost transferați de “Russkii Zemelinyi Bank” (RZB), care în doar doi ani, între 2012 și 2014, a spălat peste 152 miliarde de ruble rusești (circa 5 miliarde de dolari).

Avocații lui Veaceslav Platon nu au comentat informațiile apărute în presă, menționând că urmează să le analizeze. ”Laudromatul rusesc nu are nicio tangență cu furtul miliardului. Cert este că niciun dosar din laudromat nu este pe rolul instanțelor de judecată. Vom analiza această investigație și vom veni ulterior cu o reacție”, a declarat avocatul Eduard Rudenco.

Investigația poate fi citită integral aici.

Investigație: Beneficiarul tuturor companiilor implicate în ”Laundromatul Rusesc” și în ”Furtul miliardului” - Veaceslav Platon

Menționăm că ”Laundromat” este mișcare prin care s-au spălat peste 20 de miliarde de dolari proveniți din Rusia, în perioada 2011-2014. Spălarea de bani s-a efectuat prin sistemul bancar din Republica Moldova. Potrivit The Guardian, operațiunea a fost condusă de către grupuri de infracționalitate ruseșt în colaborare cu KGB-ul și guvernul rus.

HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds, Barclays si Coutts sunt printre cele 17 bănci cu sediul în Marea Britanie, care se confruntă cu suspiciuni că au fost implicate în schema internațională. Ele nu au făcut nimic să oprească transferurile suspecte, potrivit sursei citate.

Autoritățile suspectează că în spatele afacerii ”Laundromat” se află peste aproximativ 500 de persoane. Printre aceștia se numără oligarhi, bancheri din Moscova, dar și persoane aflate în conexiune cu FSB, agenția de spionaj succesore a KGB-ului.

Amintim că în mai 2017, Procuratura Anticorupție din Republica Moldova spunea că pregătește demersuri către colegii de la FBI pentru a ajuta în identificarea beneficarilor finali în dosarul „Laundromat”. Detalii aici.

Presupusul arhitect al schemei ar fi Veaceslav Platon, fost parlamentar și acționar Moldindconbank. Poliția ucraineană l-a arestat în 2016 și l-a extrădat autorităților din Republica Moldova. Acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul privind frauda de la Banca de Economii (BEM), iar apoi a primit încă 12 ani de închisoare în cel de-al doilea dosar deschis pe numele său pentru escrocherie.

Totodată, anult trecut, Procuratura Anticorupţie a făcut unele precizări în legătură cu investigarea cauzei penale pe faptul spălării banilor în valoare de aproximativ 22 miliarde dolari SUA, denumită ”Laundromat”, explicând că au fost disjunse mai multe cauze penale în privința unor subiecți. Detalii aici.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000