Investiții importante în transportul public al Capitalei

23 Iun. 2022, 16:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iun. 2022, 16:17 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Transportul public al municipiului Chișinău a căpătat o nouă față, în ultimii câțiva ani. Pentru a spori comoditatea locuitorilor și oaspeților orașului, precum și pentru a majora confortul din troleibuze și autobuze, Primăria capitalei a investit în sistemul de transport public peste 540 de milioane de lei.

Călătorii confortabile

Dezvoltarea dinamică a Chișinăului duce la necesitatea continuă de elaborare a noilor direcții și stabilirea noilor linii de troleibuz și autobuz, pentru a ușura deplasarea locuitorilor orașului spre cartierele limitrofe ale urbei.

În acest context, dincolo de creșterea numărului de linii și unități de transport, Primăria capitalei și-a propus sporirea confortului pentru călători prin modernizarea parcurilor de troleibuze și autobuze. Astfel, în ultimii ani, în acest scop, au fost alocate peste 540 de milioane de lei, ceea ce a dus la majorarea flotei de unități de transport. Este vorba despre procurarea a 350 de troleibuze, inclusiv 50 cu propulsie autonomă. De asemenea, a fost majorat numărul de autobuze. În ultimii ani, în parcul de autobuze au fost investite 315 milioane de lei pentru procurarea a 189 de unități de transport de la producători importanți, precum Isuzu, MAN, Volvo și VDL. Toate troleibuzele și autobuzele noi achiziționate, inclusiv cele cu parcurs, sunt dotate cu aparate de aer condiționat și rampe pentru persoanele cu dizabilități, iar accesul vârstnicilor în noile unități de transport este mult mai facil grație pragurilor joase. Totodată, pasagerii au parte de acces gratuit la rețeaua Wi-Fi și posibilitatea de a-și încărca gadget-urile, datorită prezenței prizelor USB. Dincolo de nivelul mai înalt al confortului, noile unități consumă mai puțină energie electrică și combustibil, iar perioada de exploatare, fără investiții majore în reparații, a fost extinsă considerabil. Mai mult, troleibuzele cu propulsie autonomă circulă și în suburbii, capacitatea de îmbarcare a acestora fiind mai mare față de cea a microbuzelor.

Primăria Capitalei a planificat, în acest an, să investească alte 190 de milioane de lei pentru procurarea și asamblarea de noi troleibuze și autobuze.

 

Totodată, pentru sporirea comodității călătorilor, Primăria municipiului Chișinău și-a propus să renoveze și stațiile de așteptare, ceea ce va avea un impact benefic și asupra aspectului urbei. Doar în anul trecut, în Chișinău au fost renovate 50 de stații și platforme de așteptare, din bugetul municipal fiind alocate patru milioane de lei. În acest an, este preconizată reparația sau construcția altor 100 stații de așteptare, pentru care au fost prevăzute 15 de milioane de lei.

 

Chișinăul are o alternativă, să se dezvolte!

Realitatea Live

03 Iun. 2023, 09:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 09:09 // Actual //  Lupu Eduard

Pământul arabil din Olanda este din ce în ce mai inaccesibil. Olandezii nu își vând terenurile agricole, iar puținele oferte de pe piață sunt la prețuri foarte mari, care continuă să crească.

Conform analizei efectuate pentru primele 3 luni din acest an, valoarea terenului agricol din Olanda a crescut cu 5,8% față de anul trecut, ajungând la un preț mediu de 79.400 de euro/ha. În schimb, prețurile pentru pajiști au scăzut cu 0,6% comparativ cu ultimele luni din 2022.

În Olanda, puținele terenuri care sunt scoase la vânzare sunt cotate la prețuri foarte mari. De la începutul anului, tarifele la terenurile agricole continuă să crească, puțini proprietari fiind dispuși să le înstrăineze.

Oficiul Cadastral Olandez din Apeldoorn și Departamentul de Cercetare Economică de la Universitatea Wageningen (WEcR) au calculat că prețul mediu pentru un teren agricol, în primul trimestru al anului 2023, se situează la 79.400 de euro/ha, cu 3% mai mult decât în ultima parte a anului 2022. Față de întreg anul 2022, când prețul mediu a fost de 73.400 euro/ha, valoarea terenurilor a crescut cu 5,8%.

În schimb, pășunile se vând puțin mai ieftin decât terenurile arabile. În intervalul ianuarie-martie 2023, pășunile s-au vândut cu un preț mediu de 68.800 euro/ha, cu 0,6% mai puțin decât în ultima parte a anului 2022.

A fost înregistrată, însă, o primă medie de preț de 3,9% până la 77.500 euro/ha pentru terenurile arabile unde se cultivă porumbul de siloz. În același timp, prețul terenurilor construite a crescut cu o medie de 3,7%, până la 92.200 euro/ha.

Olandezii nu își vând terenurile agricole

Cu toate că condițiile de piață sunt foarte profitabile acum, tot mai puțini proprietari de terenuri agricole sunt dispuși să vândă.

Experții olandezi din piața funciară au evaluat suprafața agricolă comercializată, în perioada ianuarie-martie 2023, la un total de 6.300 ha, adică cu 4.755 ha mai puțin decât în ultimele 3 luni din din 2022 și cu 1.554 ha mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru comparație, potrivit anunțurilor de mică publicitate, în Republica Moldova un hectar de teren agricol ajunge să coste până la 100 de mii de lei în nordul țării, 50 de mii de lei în centrul țării și 20 de mii de lei în sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău