Bani.md

Irina Vlah vrea ca informațiile de pe medicamente să fie și în limba rusă: Oamenii în etate nu cunosc „limba moldovenească”

Irina Vlah vrea ca informațiile de pe medicamente să fie și în limba rusă: Oamenii în etate nu cunosc „limba moldovenească”

Guvernul a dat aviz negativ unui proiect de lege elaborat de un grup de deputați socialiști, care au propus ca informațiile de pe ambalajele medicamentelor autohtone, cât și instrucțiunile de utilizare a medicamentelor de import, să fie expuse atât în limba de stat, cât și în limba rusă.

În acest sens, socialiștii au propus modificarea Legii cu privire la medicamente.

Guvernul însă, nu a fost de acord cu această modificare. Conform avizului, conceptul de „limba rusă ca limbă de comunicare interetnică” este eronat, întrucât statul oferă tratament egal tuturor limbilor vorbite pe teritoriul țării, iar favorizarea acestei limbi, în detrimentul altor limbi vorbite de alte grupuri etnice, contravine articolului 13 din Constituție.

„Actualmente, informația de pe ambalajele și prospectul medicamentelor produse de către producătorii autohtoni se expune în limba de stat și în limba rusă. Expunerea în limba rusă a prospectului pentru medicamentele de import ar presupune cheltuieli suplimentare (traducător, tipografie etc.), iar în cazurile în care informația din prospect este voluminoasă, pot fi cauzate cheltuieli și pentru ambalare, pe motiv că ar fi necesar un ambalaj mai mare, ceea ce va condiționa creșterea prețului de producător”, se menționează în proiect.

Avizul negativ a trezit nemulțumirea bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, care susține că o mare parte din consumatorii de medicamente sunt oamenii în etate, care nu cunosc „limba moldovenească de stat”. Mai mult, aceasta susține că doar 10% din locuitorii Găgăuziei cunosc limba de stat.

„Și așa le este greu să citească literele scrise foarte mărunt, dar încă nu le dăm posibilitatea să înțeleagă ce pastile iau. Nu dă Doamne să încurce, din partea noastră nu ar fi corect”, a menționat Vlah, insistând ca proiectul deputaților socialiști să fie avizat pozitiv.

În context, prim-ministrul Pavel Filip a menționat că se simte spiritul anului electoral: „Cred că discuții pe aceste subiecte o să avem încă mai multe și mai acute”.

Mai mult, ministra sănătății a menționat că „orice medicament este indicat de medic, unde medicul vine cu explicațiile de rigoare”.

Irina Vlah vrea ca informațiile de pe medicamente să fie și în limba rusă: Oamenii în etate nu cunosc „limba moldovenească”

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000