Bani.md

Istoria săptămânii negre financiare: cum au avut de câștigat traderii din căderile bursiere masive (P)

Istoria săptămânii negre financiare: cum au avut de câștigat traderii din căderile bursiere masive (P)

Un crah al bursei are loc atunci când prețurile scad mai mult de 20% în decursul a câtorva zile. Au existat norocoși care datorită priceperii și agerimii s-au ales cu sume fabuloase din căderile bursiere, aceștia sunt traderii. Luând în considerație că, mai multe exemple a traderilor de succes le urmărim peste hotarele tării, studiul tranzacționării pe bursă a devenit posibil și în Moldova. În Republica Moldova, brokerul Pelliron și reprezentatul oficial, compania Double Case te învață cum să devii un trader de succes și să profiți de ocazii speciale.

În decursul istoriei, ziua în care s-a înțeles că nu există cale de întoarcere și de salvare a situației, devenea automat calificată drept “zi neagră”. Iată de ce, dacă e să facem o retrospectivă a zilelor negre, vom observa că, cu ușurință, putem, de fapt, vorbi despre o săptămână neagră.

Black Monday sau Lunea Neagră începe şirul crahurilor financiare. La 26 octombrie 1987 indicele Jones pierdea 508 puncte, ceea ce însemna 22,6%. Tendința a urmat și în următoarele zile, ajungând la o scădere de 45% spre sfârșitul lunii. Piața americană rămânea șocată la auzul noutății. Această scădere a fost prezisă de Paul Tudor Jones la începutul anului 1987, rezultatul încercării sale a fost estimat la 100 de milioane de dolari. Acest lucru l-a făcut cunoscut ca unul dintre cei mai buni traderi de pe Wall Street.

Black Tuesday, Marţea Neagră din 1929 de pe Wall Street a fost una din primele experiențe ale investitorilor cu o cădere masivă a bursei americane, dovada nepregătirii fiind depresia acută ce a urmat acelui fatal 28 octombrie. Majoritatea analiștilor financiari au fost de acord că această catastrofă bursieră a fost un efect natural al boom-ului speculativ care începea în 1926. În Marțea devenită cunoscută, valoarea indicelui Dow Jones scădea cu 12%. Jesse Livermore, denumit și pionerul scurtelor scurtcircuitări de piață, datorită pozițiilor short pe care le deținea a câștigat de pe urma depresiunii 100 milioane de dolari. Anul 1929 fiind cunoscut ca lovitura sa de grație.

Miercurea Neagră din 1992 a creat o nouă legendă financiară și anume pe George Soros, omul care într-o zi a îngenuncheat Banca Engleză. Marii jucători bursieri, precum George Soros, au iscusința de a anticipa sistemele bancare slăbite. La 16 septembrie 1992 – ziua care va intra în istorie ca Miercurea Neagră – Soros se pregătea pentru ultima parte a atacului său împotriva lirei. El a început să împrumute lire și să cumpere masiv alte monede, cu precădere marca germană sau francul francez.

Când bursa de la Londra a intrat în sesiunea sa, milioane de lire au fost deja vândute, iar cursul valutar al acesteia amenința cu o depreciere considerabilă. Pentru a interveni, Banca Centrală a Marii Britanii cumpăra masiv lire, însă fără succes. George Soros devenise, astfel, mai bogat cu un miliard de dolari.

Joia Neagră face parte din suita evenimentelor anului 1929. Joia neagră reprezentând, de fapt, începutul catastrofei americane din perioada interbelică. În dimineața lui 24 octombrie au fost expuse la vânzare 12 milioane de acțiuni, dar cumpărători nu s-au găsit. Atât debitorii, cât și creditorii s-au văzut ruinați în jocul cu un capital fictiv. Din 1929 până în 1933 producția industrială a scăzut cu 54%, numărul băncilor care au dat faliment -5 800, ceea ce descrie situația depresivă instalată în state. Joia neagră a fost urmată și de Marţea neagră din 28 octombrie când bursa a mai scăzut cu 12%. 

Vinerea neagră. Ziua de 13, Vineri, care sperie pe toți ajunge să fie elucidată; mai exact, este vorba de 13 octombrie, 1989. Crahul fost cauzat de expunerile presei legate de finanțele UAL Corporation, compania ce deținea United Airlines. Indicele Dow Jones a pierdut în jur de 7 procente.

Căderea sistemelor financiare nu a reprezentat o piedică pentru traderii din orice timpuri, ci dimpotrivă o imensă șansă de a-și testa abilitățile și strategiile. Un trader bun a reușit să își asigure potențialul valorificat și contul utilizat. Astăzi, ai și tu ocazia să înveți să profiți la maximum de fluctuațiile pieței, datorită Brokerului Pelliron și reprezentantului lor oficial, compania Double Case. Fii pregătit și înarmat pentru orice schimbare în sistemul financiar!

(P)

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000