Italia, strânsă în menghină de caniculă. În multe zone a fost emis cod roșu

12 Iul. 2023, 15:03
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
12 Iul. 2023, 15:03 // Slider //  bani.md

Opt oraşe mari se află miercuri sub cod roşu de caniculă în Italia, ţară care se confruntă cu al doilea val de căldură din această vară, transmite ANSA.

Plasarea unui oraş sub cod roşu de caniculă de către Ministerul Sănătăţii presupune o căldură atât de intensă încât reprezintă o ameninţare pentru întreaga populaţie, nu doar pentru vârstnici, persoane vulnerabile şi copii mici.

Opt oraşe din Italia s-au aflat sub cod roşu de caniculă şi marţi, însă dintre acestea Bolzano şi Torino au fost înlocuite miercuri de Bologna şi Viterbo. Celelalte şase sunt Florenţa, Frosinone, Latina, Perugia, Rieti şi Roma.

Numărul oraşelor vizate de codul roşu de caniculă va urca joi la zece, celor şase de miercuri alăturându-li-se Campobasso şi Pescara.

Valul actual de căldură este prognozat să dureze toată săptămâna, fiind aşteptate temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

Canicula face ravagii în tot mai multe țări

Peste 18.000 de persoane au murit în Italia din cauza căldurii intense care a afectat ţara vara trecută, conform unui studiu realizat de oameni de ştiinţă de la Institutul francez de sănătate şi cercetare medicală (Inserm) şi de la Institutul pentru sănătate globală din Barcelona (ISGlobal) şi publicat luni în jurnalul ştiinţific Nature Medicine. Potrivit studiului, Italia a înregistrat cel mai mare număr de decese provocate de căldură cu care s-a confruntat Europa în vara lui 2022, cu 18.100 de morţi dintr-un total de 61.672 pentru întregul continent.

Conform oamenilor de ştiinţă, criza climatică cauzată de emisiile umane de gaze cu efect de seră face ca evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi valuri de caniculă, secetă, furtuni supraîncărcate şi inundaţii, să fie mai frecvente şi mai intense, conform Agerpres.

În România, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice perioadei, în această săptămână, pe întreg teritoriul țării. Totuși va exista o creștere termică mai accentuată în regiunile sudice și sud-vestice. Regimul pluviometric va fi local excedentar în nord-vest. În restul țării va fi în general deficitar, mai ales în regiunile sudice, sud-vestice și nord-estice, dar și la munte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Iun. 2025, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Iun. 2025, 09:30 // Actual //  Ursu Victor

Dominanţa Chinei asupra pământurilor rare nu se va reduce prea uşor, în ciuda speranţelor că ţara va acorda mai multe licenţe de export pentru SUA şi Europa, notează FT, citat de Ziarul Financiar.

Trei companii chineze listate la bursa din Shenzhen au anunţat în această lună că Beijingul le-a aprobat exporturile de magneţi, materiale esenţiale pentru industria auto, apărare, semiconductori şi alte produse industriale.

În Europa, asociaţiile din industria auto au afirmat că, în cazul magneţilor şi al pământurilor rare, licenţele de export din China sunt valabile cel mult şase luni.

Diversificarea surselor de resurse naturale rare în afara Chinei este probabil „extrem de dificilă” şi, în cel mai bun caz, o soluţie pe termen lung, potrivit unei note publicate marţi de Rico Luman, economist principal pentru sectorul de transport şi logistică la banca olandeză ING.

China este liderul incontestabil al lanţului de aprovizionare cu minerale critice, producând aproximativ 60% din oferta mondială de pământuri rare şi procesând aproape 90% din aceasta, ceea ce înseamnă că importă aceste materiale din alte ţări şi le rafinează.

„Europa nu produce deloc astfel de resurse, iar SUA abia au început recent o producţie la scară mică de neodim şi praseodim. Cu toate acestea, ambele regiuni deţin doar o fracţiune din rezervele globale, ceea ce le limitează capacitatea de extindere” a spus Luman.

Deja, producători auto europeni şi companii americane de tehnologie prezente în China au avertizat cu privire la o posibilă penurie în această vară.

China a anunţat controale la export pentru şapte materiale rare la începutul lunii aprilie, după o serie de restricţii mai dure aplicate în ultimii doi ani.

Washingtonul se aştepta la o relaxare a controalelor din aprilie după ce SUA şi China au convenit asupra unei suspendări de 90 de zile a tarifelor la jumătatea lunii mai. După discuţiile comerciale de la Londra din această săptămână, oficialii americani au indicat că Beijingul va permite în curând mai multe exporturi de pământuri rare.

China a aprobat „un anumit număr” de permise de export pentru pământuri rare şi produse aferente, a declarat joi un purtător de cuvânt al ministerului comerţului, adăugând că ţara va continua să intensifice aprobarea cererilor de licenţe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO