Bani.md

Jeff Bezos: Pentru a trăi o viață fără regrete până la vârsta de 80 de ani, pune-ți aceste 12 întrebări

Jeff Bezos: Pentru a trăi o viață fără regrete până la vârsta de 80 de ani, pune-ți aceste 12 întrebări

Care este secretul unei vieți lungi, fericite și de succes? Pare a fi o întrebare devenită deja clișeu, dar atunci când Jeff Bezos, șeful gigantului american de tehnologie Amazon, își împărtășește gândurile pe această tema chiar de mai multe ori - înseamnă ceva. "Când ajungi la vârstă de 80 de ani și într-un moment de reflecție îți povestești singur versiunea cea mai personală a vieții tale, semnificativă va fi seria de alegeri pe care le-ai făcut până atunci", a declarat Jeff Bezos, într-un discurs la Universitatea Princeton în 2010.

Astfel, totul se rezumă la o lupta constanța între alegeri, în opinia să, scrie CNBC, citat de Wall-Street.

Scopul discursului sau, numit "Noi suntem ceea ce alegem", a fost să sublinieze diferența dintre înzestrări și alegeri:

"Inteligența este o înzestrare, bunătatea este o alegere. Înzestrările sunt date. Alegerile pot fi dificile. Te poți mulțumi doar cu înzestrările, însă, ar fi probabil în detrimentul alegerilor".

Cu alte cuvinte, indiferent cât de mult succes ai, ceea ce vei număra în retrospectivă nu sunt banii din contul tău bancar, ci alegerile pe care le-ai făcut pentru a ajunge acolo unde ești. Dar fără beneficiul unei analizei retrospective, cum am putea spune dacă ne aflăm pe un drum care ne va face mândri atunci când vom privi înapoi la viață noastră peste 20 sau 30 ani?

Lupta constanța în a face alegeri

În discursul sau, Jeff Bezos a povestit despre perioada în care a avut prima dată ideea de a începe o afacere cu o librărie online (care va deveni mai târziu ceea ce întreagă lume cunoaște acum drept Amazon). În acel moment, știa că decizia de merge înainte cu ideea ar fi fost o mișcare foarte riscantă. 

Jeff Bezos chiar i-a solicitat părerea și șefului sau de atunci, despre care fondatorul Amazon a spus că este "strălucit" și "de admirat", pentru sfaturi pe care le oferă. Acesta i-a spus că deși "sună că o idee foarte bună, ar fi fost o idee și mai bună", dacă Jeff Bezos nu avea deja un loc de muncă foarte bun.

"A fost într-adevăr o alegere dificilă, dar, în cele din urmă, am decis că trebuie să încerc. Nu mă gândeam că o să regret dacă eșuez. Mă gândeam însă că voi fi mereu bântuit de decizia de a nu fi încercat deloc", a spus Jeff Bezos.

Alegerea "perfectă" nu există

Adevărul este că în viață vom face și alegeri pe care le vom regretă, iar eșecul poate fi un lucru bun dacă ne învață cum să fim mai buni. Dar, pe măsură ce îmbătrânim, obiectivul nostru ar trebui să fie acela de a minimiza numărul de eșecuri. Dar, pentru a construi o poveste de succes, Jeff Bezos a oferit un set 12 întrebări la care a îndemnat pe toată lumea din sala să se gândească:

 1. Cum îți vei folosi înzestrările?
 2. Ce alegeri vei face în viață?
 3. Vei merge înainte din inerție sau îți vei urmă pasiunile?
 4. Vrei să urmezi o dogmă sau vrei să fii original?
 5. Îți vei construi o viață comodă sau o viață bazată pe aventură?
 6. Vei ceda ușor criticilor sau să o să îți urmezi convingerile?
 7. O să mergi la cacealma atunci când greșești sau îți vei cere scuze?
 8. Poți face față respingerii sau vei acționa haotic când te vei îndrăgosti?
 9. Vrei să acționezi chibzuit sau te arunci cu capul înainte?
 10. Când îți va fi dificil, vei renunta ușor sau vei fi de neoprit?
 11. Vrei să fii cinic sau să construiești ceva?
 12. Îți dorești să fii inteligent în detrimentul altora sau să fii amabil?

Dasi, întrebările de mai sus nu oferă o rețeta perfectă pentru fericire, ne pot îndrumă îi a face alegeri care, în cele din urmă, ne vor ajută să trăim o viață de care să fim mândri. De asemenea, nu toți vom ajunge la aceeași înălțime a succesului că Jeff Bezos, dar nu există nici un motiv pentru care să nu putem să construim pentru noi o poveste care merită spusă.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000