Jizdan dezvăluie cum a semnat Pînzari actul de numire a lui Damir ca agent sub acoperire la INI

06 Aug. 2021, 10:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
06 Aug. 2021, 10:31 // Actual //  Otilia Cotruța

Ex-deputatul, Alexandru Jizdan, care a fost și ministru de Interne pe timpul guvernării Partidului Democrat, vine cu unele clarificări despre implicarea fostului șef al Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, care a fost arestat, pentru că ar avea tangență cu dosarul Direcției 5 și acțiunile întreprinse de acesta în perioada respectivă, scrie Realitatea.md.

Jizdan afirmă că, deși Pînzari este acuzat că l-ar fi angajat pe finul lui Vlad Plahotniuc, președinte al FEA, Dorin Damir, ca agent sub acoperire în cadrul Inspectoratului de Investigație al IGP, pe când deținea funcția de șef, iar Alexandru Jizdan era ministru de Interne, multe lucruri nu se cunosc în spațiul public cum în realitatea decurge procedura de racolare a agenților sub acoperire și cum se semnează actul dat de conducerea Poliției Naționale.

„Procedura de racolare și angajare e o istorie separată. În toată cariera mea profesională am atras la colaborare confidențială mulți agenți. Identitatea lor este secret de stat, iar atunci când mergeam la semnat actele la conducere, ei vedeau doar pseudonimul, adică persoana deja era criptată. Așa a fost și în cazul lui Alexandru Pînzari. El de fapt a semnat un act codificat, pentru un oarecare „X” sau „Y”. Sunt detalii care nu se discută în public, sunt anumite protocoale și reguli care acum au fost încălcate obraznic. Consider că s-a deschis „cutia pandorei”, iar acest precedent poate aduce daune grave securității naționale”,s-a destăinuit astăzi, Jizdan.

De asemenea, fostul deputat a venit cu replică și pentru ex-deputații Platformei DA, Alexandr Slusari și Chiril Moțpan, care îl învinuiesc atât pe el, cât și pe Alexandru Pînzari că ar avea tangențe cu o companie petrolieră, care asigură carburanți, inclusiv trupele ruse staționate în regiunea separatistă transnistreană.

„Declara Slusari la TV că eu, doar din motiv ca sunt prieten cu Alexandru Pînzari, aș deține cotă parte în compania „Tirex”. Din această informație este adevărat doar că sunt prieten cu Pînzari, restul este un fals. Niciodată nu am avut interese în compania Tirex. O spun cu responsabilitate, iar cei care au declarat acest lucru sunt mincinoși, oameni plătiți să facă acest lucru. Și ce a generat această manipulare în mințile bolnave ale unora? „Jizdan alimentează tancurile rusești în Transnistria”. Acesta este un exemplu cum poți diaboliza un om. Insist să veniți cu probe în acest sens, să arătați publicului dovada acestor declarații”, a scris Jizdan.

Referitor la acuzațiile lui Chiril Moțpan, Alexandru Jizdan declară:

Așa cum nu a luptat la război, dar se declară veteran, la fel nu are idee de activitate operativă. Moțpan doar impunea angajații MAI să cumpere reviste unde el era cofondator sau avea interese materiale. Așa îl ține minte sistemul. Azi acest individ vorbește despre grupări criminale, despre operațiuni, filaj ș.a. Dar de ce nu spui Moțpan despre faptul că Pînzari a fost la război în 1992, că a participat la sute de operațiuni, că și-a riscat viața de mai multe ori pentru ca azi, în Republica Moldova oamenii să nu aibă frică de „hoți în lege”?! De ce nu spui că de fapt, Pînzari nu a încălcat legea, iar semnătura pusă de el pe acel document este una din multe altele, puse anterior după aceeași procedură (și de alți șefi ai Poliției Naționale). Situația este favorabilă vouă, nu? Un teren bun pe care acum să vă tot manifestați. Dar, oare este corect să amăgiți fără rușine pe la televiziuni și nici măcar să nu purtați răspundere pentru asta.

Amintim că, membrul Partidului Democrat, fost șef al IGP, Alexandru Pînzari, fost reținut în dosarul în care este vizat președintele FEA, Dorin Damir, și șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, cu privire la angajarea ultimului în calitate de agent sub acoperire în cadrul fostei Direcții 5 a INI în perioada guvernării democratice.

Se vehicula că, Alexandr Jizdan ar fi încercat să fugă din țară, după arestarea lui Pînzari, după ce a fost văzut pe Aeroportul Internațional Chișinău, lucru, care a fost infirmat chiar de acesta, precizând că a plecat într-o vacanță, aceasta fiind planificată cu mult timp înainte de evenimentul dat.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 11:44
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
25 Sept. 2021, 11:44 // Slider //  Dumitrita Culiuc

La început de noiembrie, trenul Chișinău-București își va relua circulația, după o pauză de 20 de luni. Cursa a fost sistată în martie 2020, din cauza pandemiei COVID-19.

Directorul Căii Ferate din Moldova, Oleg Tofilat, a precizat pentru IPN că, inițial, vor fi două curse pe săptămână, marți și vineri, iar mai târziu, în funcție de numărul de pasageri, numărul curselor ar putea fi suplimentat. Durata călătoriei cu trenul Chișinău-București este în jur de 13 ore.

Oleg Tofilat a spus că relansarea cursei Chișinău-București depinde de mai multe aspecte.

„E nevoie ca CFR (Compania „Căile Ferate Române” – n.red.)  să ne confirme disponibilitatea rețelei. Trebuie să reușim, totuși, cu reparația vagoanelor în termen. Poate să se întâmple ca unele componente n-o să vină la timp”, a specificat directorul CFM.

Oleg Tofilat a adăugat că, tot de la începutul lunii noiembrie, este preconizată și relansarea curselor spre Iași și Odesa, pe trenuri modernizate.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală