Joburi de viitor: (69) Bio-jacker

11 Mart. 2021, 05:00
 // Categoria:  // Autor:  Fetco Veronica
11 Mart. 2021, 05:00 //  //  Fetco Veronica

Bio-jackerii vor lucra în echipe și vor avea nevoie să colaboreze cu alții, cum ar fi antrenori genetici și lucrători medicali.

Bio-jacker: Responsabilități/Atribuții

Bio-jackers sunt ingineri genetici care au grijă de editarea precisă a genomului plantelor și animalelor, inclusiv a oamenilor. În funcție de domeniul lor specializat de expertiză, Bio-jackers de plante pot manipula tiparele de creștere și aspectul plantei, împreună cu profilurile nutriționale ale
fructelor și legumelor.
Bio-jackers-urile umane modifică structura genetică a oamenilor, pentru a stabili tiparele genetice care cauzează tulburări și boli, iar în unele pentru a-și schimba aspectul și/sau abilitățile fizice. Munca Bio-jackerilor trebuie să fie verificată temeinic și certificată pentru impactul potențial asupra diversității genetice și sănătatea gazdei.
Bio-jackers vor face analize genetice complexe pentru identificarea potențialului genetic și modificările care pot rezolva problemele potențiale sau să îndeplinească alte nevoi și apoi să întreprindă editarea genomului folosind plasmide pentru transfectare în celulele țintă.

Bio-jacker: Abilități

Bio-jackerii vor avea nevoie de cunoștințe aprofundate a geneticii, a proceselor genetice inginerice, a eredității genomului și a rezultatelor acestor proceduri.
Bio-jackerii vor lucra în echipe și vor avea nevoie să colaboreze cu alții, cum ar fi antrenori genetici și lucrători medicali. Ei vor avea  nevoie și de formare în bioetică avansată și practica diversității genetice.

Realitatea Live

23 Ian. 2022, 14:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Ian. 2022, 14:17 // Actual //  Lupu Eduard

În contextul deciziilor aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei, Guvernul Republicii Moldova vine cu câteva precizări importante: deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii.

La data de 21 ianuarie curent, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei s-a întrunit în ședință, iar membrii acesteia au venit cu decizii care contravin cu cele aprobate la nivel de țară, ceea ce este un abuz. Deciziile CTESP Orhei prin care se permit în continuare desfășurarea procesului de studiu în cadrul instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor și desfășurarea fără restricții a evenimentelor publice și de evenimentelor de familie cu participarea unui număr mare de oameni, sunt nule.

Doar Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19. Din componența acesteia fac parte conducători ai mai multor instituții ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi și specialiști în medicină clinică. Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experiența altor țări, dar și la recomandările organizațiilor internaționale, cum ar fi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP) sunt comisiile la nivelul autorităților locale. Hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP.

Guvernul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău