Bani.md

Jurnalist rus: Laundromatul rusesc a fost descoperit și stopat datorită Republicii Moldova (VIDEO)

Jurnalist rus: Laundromatul rusesc a fost descoperit și stopat datorită Republicii Moldova (VIDEO)

Laundromatul rusesc a fost descoperit și stopat datorită jurnaliștilor din Republica Moldova. Declarația aparține unui jurnalist de investigație, Roman Anin, de la Novaya Gazeta. În anul 2014, jurnaliștii din Moldova au descoperit că se pronunțau anumite sentințe neobișnuite. Judecătorii se pronunțau în favoarea unor indivizi care dețineau conturi bancare în Trasta Komercbanka din Letonia.

În urma investigaţiilor s-a stabilit că deciziile judecătorilor fie erau fictive, fie judecătorii erau mituiţi. Toți banii veneau din Rusia și treceau prin trei etape, prima etapă fiind Republica Moldova, urmată de Latvia și Trasta Komercbanka.

Trasta Komercbanka face parte dintr-o listă de bănci din Letonia care a participat la schema Landromatului rusesc.

Amintim că prin schema „Laundromatul rusesc” au fost spălate aproximativ 22 de miliarde de dolari. Schema a activat în perioada 2010-2014. Provenienţa banilor era diversă, de la spălări de bani, până la contabilitate neagră și contrabandă.

De la “A” la “Z”: Toate argumentele pe care le aduce conducerea MedicalPark față de acuzațiile investigației Rise (FOTO)

Bani.md menționează că „Spălătoria rusească” sau „Laundromatul” este cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est. În perioada 2010-2014, organizații criminale și politicienii corupți din Rusia au transferat 20 miliarde de dolari obținuți din afaceri murdare, prin acest sistem format din zeci de companii offshore și bănci, în care au fost utilizate credite false și interpuși. Procesul de spălare a banilor a fost „legalizat” de judecători din Republica Moldova, iar o dată „albite”, sumele au fost răspândite în întreaga Europă prin intermediul băncilor letone.

Cele 20 de miliarde de dolari au plecat prin sistemul financiar în 96 de țări. Lista include națiuni mari precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Franța, China, dar și altele mai mici, precum Slovenia și Taiwan.

Procurorii din mai multe țări urmăresc proveniența și traseul banilor, iar la Chișinău – organele de anchetă susțin că cel puțin 13 milioane de dolari din „Laundromat” au revenit în Republica Moldova prin diverse companii offshore. 

În mai 2017, Procuratura Anticorupție spunea că pregătește demersuri către colegii de la FBI pentru a ajuta în identificarea beneficarilor finali în dosarul „Laundromat”. 

Presupusul arhitect al schemei este un omul de afaceri din Moldova, Veaceslav Platon, fost parlamentar și acționar Moldindconbank. Poliția ucraineană l-a arestat în 2016 și l-a extrădat autorităților din Republica Moldova. 

Acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul privind frauda de la Banca de Economii (BEM), iar apoi a primit încă 12 ani de închisoare în cel de-al doilea dosar deschis pe numele său pentru escrocherie. 

Citește și:

Peste 13 milioane de dolari, „spălate” și investite în acțiuni la cea mai mare bancă din țară

Laundromatul pune în ALERTĂ și Marea Britanie! The Guardian: 17 bănci din UK implicate, iar milioanele spălate au fost cheltuite pe blănuri, diamante, case de lux

Circa 22 de milioane de dolari au intrat în conturile ShorHolding din companii folosite în spălătoria rusească

Rise: Două Bentley-uri, același sponsor. Platon și-ar fi luat automobile de lux din banii trecuți prin Laundromat

LAUNDROMAT// Marea Britanie va investiga informaţia că 740 milioane dolari spălaţi în Rusia au trecut prin bănci britanice

Moldoveanul care a fost implicat, fără să știe, în „Laundromatul rusesc”: A figurat într-un contract cu o datorie de 1 mlrd de dolari

Procuratura Anticorupție pregătește demersuri către FBI, pentru a cere ajutor în identificarea beneficiarilor în dosarul „Laundromat”

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000