Kazahstanul deschide poarta curţii din spate a Rusiei pentru China şi pentru companiile germane şi americane

01 Oct. 2022, 17:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2022, 17:46 // Actual //  Lupu Eduard

Kazahstanul ar trebui să fie o ve­rigă de rezistenţă în orice efort al Rusiei de a reface într-un fel sau altul URSS. Uriaşa ţară bogată în petrol face parte din Uniunea Economică Eurasiatică, răspunsul Moscovei la Uniunea Europeană. Însă în pre­zent, în timp ce armata rusă pierde teren în Ucraina, Kazahstanul face o demonstraţie de independenţă politică şi economică în care este susţinut de China. Regimul kazah nu uită să dea atenţie nici corporaţiilor occidentale, se arată într-o analiză a Ziarului Financiar.

Este un semnal că Moscova a forţat revenirea epocii în care îşi domina vecinii, dar n-a reuşit decât să-i îndepărteze. Iar China este gata să-i primească. În contextul crizei de energie, spre Kazahstan îşi îndreaptă UE acum atenţia pentru petrol şi cărbune.

În ianuarie, când Kazahstanul era zguduit de proteste de amploare contra scumpirii carburanţilor şi contra conducerii statului, Moscova a trimis trupe pacificatoare în ca­pitala Astana, sau Nur-Sultan, cum i se spunea până nu demult, pretextul fiind că au fost chemate acolo de preşedintele Kassym-Jomart Tokayev.

Mulţi s-au întrebat de ce Tokayev, un conducător cu mână de fier, care ordonase foc liber asupra protestatarilor, are nevoie de ar­mata rusă pentru a se apăra de de­monstranţi când statul are pro­­pria armată şi propriile forţe de ordine. Rusia şi-a re­tras trupele rapid.

O posibilă expli­ca­ţie a venit mai târ­ziu, în februarie, du­pă ce preşedintele rus Vladimir Putin a dat ordin pentru în­ce­perea invaziei din Ucraina cu ajutorul Belarusului. Marşul spre Astana a fost o demon­straţie de forţă şi un semnal că armata rusă poate ajunge în doar câteva ore în capitala Kazahstanului.

Războiul Rusiei din Ucraina i-a dat lui Tokayev prilejul unic de a produce frustrări Kremlinului, scrie Foreign Policy. Niciun ofi­cial kazah nu şi-a exprimat apro­barea pentru invazia rusă din Ucraina. Pe plan intern, sim­bolurile de propagandă militară rusă au fost interzise, iar tradiţio­nala paradă de Ziua Vic­toriei armatei sovietice de pe 9 mai a fost anu­lată. Zvonurile spun chiar şi că Ucraina a pri­mit armament de la armata kazahă.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Toți consumatorii noncasnici vor primi compensații pentru primii 500 metri cubi (m.c.) de gaze consumați lunar, în perioada ianuarie-martie anul curent, în valoare de 12,27 lei (fără TVA) per 1 m.c.

Mecanismului de compensare, potrivit Ministerului Economi, sunt supuse și unele companii cu activități de bază, stabilite conform Clasificatorul Activităților din Economia Moldovei (CAEM).

Agenții economici selectați după acest clasificator vor primi compensații, în cazul în care factura lunară la gaze (fără TVA) reprezintă cel puțin 5% din valoarea livrărilor de mărfuri și servicii din luna respective. Valoarea totală pentru un consumator noncasnic, pe o perioadă de o lună, nu trebuie să depășească suma de 1,5 milioane lei. Din suma compensată se va exclude compensarea doar pentru primii 500 m.c.

Depunerea ultimei cereri la compensații, trebuie să aibă loc până la data de 12 mai 2023.

Agenții economici pot solicita compensațiile pentru gaze prin intermediul ghișeului unic de raportare electronică: https://raportare.gov.md/, completând formularul de solicitare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău