Kievul întinde o mână de ajutor Chișinăului. Ar putea livra 15 mil. metri cubi de gaz

23 Oct. 2021, 17:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Oct. 2021, 17:23 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova s-a adresat Kievului cu rugămintea de a livra 15 mil. metru cubi de gaz pe fundalul deficitului de metan cu care se confruntă țara, potrivit declarației, făcută pe facebook, a lui Andrei Ghersus, Șeful Comisiei Radei Supreme pentru energie, locuințe și utilități

Ghersus a spus că, în prezent, rezervele de gaz ale Ucrainei sunt de circa 18 mil. metri cubi de gaz. Or, în cazul în care se va ajunge la un compromis, Kievul vrea ca autoritățile Republicii Moldova să întoarcă cantitatea de gaz.

”În patru luni, Republica Moldova va găsi un furnizor sigur de gaze or, în februarie-martie acest gaz va fi necesar Ucrainei”, a precizat Ghersus.

Anterior, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare (CSNA) al Ucrainei, Alexei Danilov a declarat că Kievul este gata să ajute Republica Moldova cu gaz cu condiția ca metanul să fie întors. El a precizat că Ucraina este interesată în acordarea ajutorului în condițiile în care o regiune a țării primește curent din sistemul energetic comun al Republicii Moldova. ”Gazprom șantajează Chișinăul, de aceea s-a ajuns la probleme cu aprovizionarea cu gaze a țării”.

La 1 aprilie, curent, Republica Moldova cumpăra gaz din Federația Rusă la un preț de 176 USD/mia de metri cubi la un volum de 2,5-3 miliarde metri cubi

Contractul cu Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit pentru o lună. Or, deocamdată nu s-a ajuns la o înțelegere cu concernul rus. După vizita de ieri de la Moscova, ministrul Infrastructurii, Andrei Spănu a declarat că: ”oferta propusă, la moment, de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri. Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”.

 

Realitatea Live

01 Dec. 2021, 16:45
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2021, 16:45 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Hai să celebrăm Ziua Națională a României cu o reuniune caldă! HiSky oferă reduceri de -10 euro la TOATE zborurile. Tot ce trebuie să faci, e să introduci promocode-ul „1DECEMBRIE” atunci când faci rezervarea, iar discountul va apărea automat la finalul acesteia.

După cum știi deja, operăm zboruri de linie din Cluj (spre Dublin, Chișinău și Lisabona), din Satu Mare (spre Paris), din Iași (spre Dublin), din Chișinău (spre Cluj, Dublin, Frankfurt, Moscova, Paris și Milano) iar luna aceasta începem cursele din Târgu Mureș (spre Milano, Londra și Paris) și din Baia Mare (spre Milano și Londra).

„Ziua Națională a României este o sărbătoare specială și în această zi toți cei plecați peste hotare își reamintesc cu dor de identitate și rădăcini. Noi am vrut să dăm o continuitate acestor sentimente de mândrie națională și am decis să oferim românilor de pretutindeni un motiv în plus pentru a reveni acasă. Aici, cu siguranță îi așteaptă oameni dragi”, a declarat Iulian Scorpan cu ocazia campaniei dedicată Zilei Naționale a României.

Oferta este valabilă pentru biletele cumpărate în perioada 1-5 decembrie.

Toate biletele sunt disponibile pe www.hisky.aero și la agențiile partenere.

HiSky este o companie aeriană certificată în România și R.Moldova. Operează zboruri de linie și zboruri charter de pe 7 aeroporturi internațioanale (Chișinău, Cluj, Iași, Satu Mare, Baia Mare, Targu Mures, si Oradea), spre 15 destinații importante din Europa, Asia și Africa. HiSky are o flotă compusă din două Airbus A320 (YR-BEE, YR-SKY) cu 180 de locuri și un Airbus A319 (ER-SKY) cu 144 de locuri. Vârsta medie a celor trei aeronave HiSky este de 11 ani. Serviciile sau orice alte informații despre HiSky pot fi consultate pe site-ul www.hisky.aero.

P.

 
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei