Bani.md

La Edineț a fost deschis un depozit frigorific cu sală de sortare și ambalare a fructelor (FOTO)

La Edineț a fost deschis un depozit frigorific cu sală de sortare și ambalare a fructelor (FOTO)

Un depozit frigorific cu sală de sortare și ambalare a fructelor a fost deschisă ieri în Parcul Industrial „Edineț”. La eveniment a fost prezent viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, dar și președinții raioanelor Edineț, Glodeni, Fălești, Sângerei, Râșcani, Briceni, Dondușeni, Drochia, Soroca și Florești.

Proiectul de construcție a depozitului, al cărui beneficiar este cooperativa de întreprinzător ”Ecofruct Com”, a fost realizat cu suportul unui grant oferit de Banca mondială prin intermediul Proiectului ”Agricultură Competitivă în Moldova (MAC-P)”.  Octavin Calmîc a menționat că acesta este un prin pas spre crearea unei infrastructuri moderne de păstrare și sortare a fructelor și legumelor în regiunea de nord al țării, oferirea unor servicii de calitate mai multor agenți economici din sectorul agroalimentar.

La Edineț a fost deschis un depozit frigorific cu sală de sortare și ambalare a fructelor (FOTO)

La Edineț a fost deschis un depozit frigorific cu sală de sortare și ambalare a fructelor (FOTO)

În Parcul Industrial ”Edineț”, ministrul Economiei și Infrastructurii s-a familiarizat și cu activitatea companiei TB Fruit, care într-un timp scurt a reușit să construiască și să dea în exploatare cea mai modernă fabrică de producere a sucurilor concentrate din țară, investind în proiectul dat peste 15 milioane euro.

Potrivit reprezentantului companiei, la moment, aceasta colaborează cu peste 1200 de producători din toată țara, reușind să proceseze 1800 de tone de mere timp de 24 ore. La moment, aici au fost deschise 168 locuri de muncă, cu cel mai mare salariu din regiune. ”Suntem liderii ramurii la indicatorii de producere și nu ne vom opri aici. Până în prezent am exportat pe piața UE, iar din 2018 vrem să exportăm concentrat de sucuri pe piața SUA. Un accent special îl punem pe eficiența energetică, aplicăm tehnologii noi de energie regenerabilă, etc”, a spus reprezentantul companiei.

În cadrul vizitei a fost abordată și posibilitatea extinderii companiei TB Fruit în alte regiuni ale țării, prin construcția unei noi fabrici de procesare a fructelor și legumelor. În context, reprezentantul companiei a menționat că această posibilitate se examinează de concernul din care fac parte, deoarece întreprinderea din Republica Moldova a înregistrat în ultimii ani cele mai bune rezultate.

În discuțiile cu președinții raioanelor, vicepremierul Octavian Calmîc a accentuat că PI ”Edineț” este un exemplu elocvent de realizare cu succes a unei inițiative a mediului privat, susținută de autoritățile raionale și centrale. În context, ministrul Economiei și Infrastructurii a îndemnat președinții raioanelor să preia experiența respectivă și să creeze asemenea platforme în unitățile administrativ-teritoriale, formând, în așa mod, centre industriale care vor crea atât noi locuri de muncă, cât și contribui la dezvoltarea economică a zonelor respective.

În cei patru ani de activitate a Parcului industrial ”Edineț”, volumul investițiilor realizate de cei 5 rezidenți a constituit peste 402 milioane lei, iar volumul vânzărilor fiind de 361,5 milioane lei, în perioada respectivă de timp fiind achitate 13,8 milioane de lei.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000