Bani.md

La Soroca și Cahul au fost create Clusteruri în domeniul industriei textile și cea creativă. „Vor da un nou impuls pentru dezvoltarea IMM-urilor”

La Soroca și Cahul au fost create Clusteruri în domeniul industriei textile și cea creativă. „Vor da un nou impuls pentru dezvoltarea IMM-urilor”

La Soroca și Cahul vor activa două modele noi de cluster, care vor impulsiona dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM) în regiuni, precum și vor accelera dezvoltarea economică prin revitalizarea sectoarelor-cheie. Mai exact, acestea vor oferi posibilitatea asocierii companiilor din industria creativă și textilă, ceea ce va duce la dezvoltarea proiectelor comune.

Clusterele sunt concentrări geografice de instituții și companii interconectate, dintr-un anumit domeniu. Clusterele cuprind un grup de industrii înrudite și alte entități importante din punct de vedere al concurenței care cooperează, formal sau informal, prin implementarea proiectelor comune pentru beneficii la nivel local, regional sau statal.

Experiența internațională demonstrează că asocierea întreprinderilor producătoare, a furnizorilor și a instituțiilor de stat și private, ce activează într-un anumit sector (crearea de rețele de tip cluster), sporesc performanța tehnologică și productivitatea, contribuind la competitivitatea companiilor, extinderea pieței și creșterea vizibilității. Studiile arată că 70% dintre clusterele din intreaga lume au o poziție competitivă puternică sau foarte puternică pe piata, iar 60% dintre acestea se caracterizează printr-un nivel ridicat de inovare.

Clusterul Textil din Soroca SORINTEX reunește un număr de 38 de membri fondatori. Managerul clusterului, Anatolie Mârza a salutat efortul depus pentru susținerea sectorului și își propune ca entitatea creată să devină promotorul industriei textile în regiunea de Nord a Republicii Moldova.

"Acest larg parteneriat presupune o colaborare eficientă între mediul de afaceri și factorii de decizie pentru a contribui direct la creșterea performanței, productivității și vizibilității", a evidențiat omul de afaceri.

Modelele de asociere aplicate de clusterele din Cahul și Soroca au potențial de replicare în alte industrii și vor servi drept exemplu pentru noi inițiative venite din teritoriu.

Membrii clusterelor vor beneficia de mai multe avantaje: oportunități de cooperare strategică cu alte companii și furnizori de servicii, marketing comun la nivel local, regional, național și internațional; acces direct și în timp util la informații, servicii; participarea comuna  la târguri naționale și internaționale; acumularea de competențe suplimentare; idei și cunoștințe noi pentru diversificarea și îmbunătățirea calității serviciilor prestate; introducerea noilor tehnologii;  accesul la fonduri publice și private; etc.

Prezentă la evenimentul de lansare, secretarul general de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iulia Costin, a menționat importanța asocierii dintre companii care pe viitor ar putea constitui unul dintre principalele motoare ale transformării și dezvoltării socio-economice a Republicii Moldova.

„Multiplicarea clusterelor în regiuni va contribui la accelerarea proceselor economice bazate pe inovaţii și va susține dezvoltarea ramurilor prioritare ale economiei naționale, care au un potenţial de a genera valoare adăugată înaltă: industria electronică, industria de echipamente, industria textilă și inovativă. Totodată, va stimula atragerea de investiții străine și transfer tehnologic, apariţia de noi activități antreprenoriale și accesul la noi piețe de desfacere", a punctat Iulia Costin.

Generarea celor două clustere a fost realizată de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), prin intermediul Instrumentului de Asistență Tehnică și Schimb de Informații al Uniunii Europene (TAIEX). Inițiativele au fost făcute publice în cadrul unui atelier de lucru „Politici de Cluster și Programul de Suport al Inițiativelor de Cluster".

Evenimentul a constituit o platformă unică și excelentă pentru desfăşurarea unui dialog deschis, în cadrul căruia au fost discutate modele noi de colaborare, care ar accelera dezvoltarea economică prin revitalizarea sectoarelor-cheie și asigurarea unui mediu necesar cercetării, inovării şi dezvoltării regionale.

„Crearea clusterelor din industriile-cheie cu potențial mare de creștere – industria textilă și industria creativă din Soroca și Cahul va da un nou impuls pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în regiuni. ODIMM încurajează modelele de colaborare eficiente între mediul de afaceri și factorii de decizie pentru a contribui direct la creșterea performanței, productivității și vizibilității", a subliniat directorul general interimar al ODIMM, Petru Gurgurov.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000