Bani.md

Legea privind finanțarea producțiilor de film și TV a fost aprobată. Dumitru Țîra: „R. Moldova a făcut un pas enorm în domeniu”

Legea privind finanțarea producțiilor de film și TV a fost aprobată. Dumitru Țîra: „R. Moldova a făcut un pas enorm în domeniu”

Statul va institui un mecanism de atragere a investiţiilor în domeniul producţiilor de film şi alte opere audiovizuale. Proiectul noii legi privind atragerea investiţiilor în domeniul producţiilor de film şi altor opere audiovizuale a fost, ieri, votat în cadrul ședinței plenare. Acesta a fost susținut, în lectură finală, de către 55 de deputați din cei prezenți.

Potrivit lui Dumitru Țîra, unul dintre autori, proiectul reglementează condiţiile şi procedurile de acordare a suportului financiar în investiţii, precum şi evidenţa şi raportarea utilizării alocaţiilor bugetare în domeniul producţiilor de film şi altor opere audiovizuale. Astfel, noul proiect va contribui la atragerea investiţiilor străine, va crește industria de film și TV și va promova identitatea culturală naţională etc. 

”Prin această această lege, Republica Moldova a făcut un pas enorm pentru dezvoltarea domeniului producțiilor de film și ale operelor audiovizuale”, spune expertul media Dumitru Țîra.

”Prin acest vot, statul a intervenit să susțină producția autohtonă audiovizuală și de film și să protejeze piața media autohtonă de influențele externe prin stimularea producțiilor conținutului audiovizual în țara noastră. Implementarea acestui sistem este nu doar în interesul statului sau al sectorului privat, este în interesul și beneficiul întregii țări”, mai spune Dumitru Țîra.

Valoarea suportului financiar pentru producţiile de film şi alte opere audiovizuale constituie 25% din totalul cheltuielilor eligibile, efectuate pe teritoriul Republicii Moldova, la care se poate adăuga 5% cu condiţia promovării tematice a zonei geografice, a localităţii sau a Republicii Moldova în cadrul producţiilor. Totodată, noile reglementări prevăd o listă de cheltuieli care nu pot fi considerate eligibile.

”Vor beneficia de suport financiar producțiile de film și opere audiovizuale. Am inclus 12 categorii de producții, ceea ce este mai mult și mai atractiv pentru atragerea investițiilor străine în aceste domenii decât în alte țări. Producțiile vizează filme artistice și documentare de lung sau scurt metraj, seriale TV, spoturi publicitare, clipuri muzicale, emisiuni și show-uri TV, precum și animație. Investițiile pot viza atât producțiile depline sau parțiale, sau chiar și servicii segmentare din domeniu”, adaugă expertul media.

Potrivit autorului, experiența altor state arată că impactul a ajuns la nivelul în care - 1 $ investit în acest sector, poate genera venit de 4 $ în economia națională.

”Acum piața media și de film are un instrument foarte util, care sper mult să fie implementat corect și cu beneficii pentru industrie și pentru țară”, conchide Dumitru Țîra.

Producţia de film sau a operei audiovizuale trebuie să înceapă nu mai târziu de 12 luni de la eliberarea Certificatului de calificare pentru acordarea suportului financiar. Producţia de film sau a operei audiovizuale nu va depăşi termenul de 3 ani. Noua lege urmează să intre în vigoare la 1 octombrie 2018.

Proiectul include o procedură administrativă transparentă de recepţionare, evaluare şi adoptare a deciziei asupra dosarelor de beneficiari. Astfel, autoritatea care va deţine atribuţii de atragere a investiţiilor străine în domeniul producţiilor de film şi altor opere audiovizuale realizate pe teritoriul Republicii Moldova va fi Agenţia de Investiţii, insitituție din subordinea Guvernului.

De menționat că asemenea mecanisme de finanțare și atragere a investițiilor există în circa 40 de țări.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000