Bani.md

Liliana Surugiu, moldoveanca fondatoare a unei companii specializată în eoliene în Canada, vine să instruiască studenții UTM (FOTO)

Liliana Surugiu, moldoveanca fondatoare a unei companii specializată în eoliene în Canada, vine să instruiască studenții UTM (FOTO)

Republica Moldova are un potențial energetic eolian considerabil, dar care nu este valorificat pe deplin. Totuși există oameni care încearcă să demonstreze fezabilitatea utilizării energiei eoliene ca sursă de energie curată și regenerabilă, care poate fi obținută inclusiv în Republica Moldova.

Un exemplu optimist este și Liliana Surugiu - moldoveanca stabiită în Canada, țară în care a fondat o companie privată specializată în aeronautică și energie eoliană. Acum vine să-și împărtășească experiența cu studenții de la Universitatea Tehnică a Moldovei – viitori ingineri, care vor fi instruiți în domeniul turbinelor eoliene.

Companie specializată în aeronautică și energie eoliană din Canada, fondată de moldoveanca Liliana Surugiu

Deși a făcut Facultatea de Istorie, apoi doctoratul în filosofie, catastrofa de la Cernobîl din 1986 și urmările acesteia au făcut-o pe Liliana Surugiu să se orienteze spre acest domeniu inovator – energia regenerabilă, fiind conștientă de necesitatea schimbărilor majore în domeniul energiei.

A ajuns în Canada în anul 1997, în calitate de stagiar la Universitatea din Montreal în domeniul energiei eoliene. După doi ani de stagiu a fost angajată în calitate de Cercetător științific la aceiași instituție.

După ani de studii și cercetări, în 2008 a fondat o companie privată de familie - IOPARA Inc, specializată în aeronautică și energie eoliană, în cadrul căreia ocupă postul de Expert în energie eoliană. IOPARA Inc. este una dintre cele mai renumite companii de consulting din lume în domeniul turbinelor eoliene cu ax vertical și a executat proiecte de concepție și design pentru eoliene și hydroliene de tip ax vertical pentru 15 țări.

Liliana Surugiu, moldoveanca fondatoare a unei companii specializată în eoliene în Canada, vine să instruiască studenții UTM (FOTO)
Turbină eoliană cu ax vertical de 1.2 kW proiectată de IOPARA Inc., expusă în 2008 la Arboretum Museum din Washington DC de lângă Casa Albă.

Liliana Surugiu, moldoveanca fondatoare a unei companii specializată în eoliene în Canada, vine să instruiască studenții UTM (FOTO)
Turbina de apă de 300 kW pentru Norwegian Ocean Power, proiectată de IOPARA Inc.

Cea mai mare eoliană cu ax vertical din lume de tip Darrieus a fost instalată în 2017 la  Yangjiang în China, și  a fost proiectată de compania Lilianei Surugiu.

Liliana Surugiu, moldoveanca fondatoare a unei companii specializată în eoliene în Canada, vine să instruiască studenții UTM (FOTO)
Cea mai mare turbină eoliană din lume cu ax vertical (2 MW, 100 m înălțime x 70 m diametru rotorului), proiectată de IOPARA Inc. și instalată la Yangjiang, China, iulie 2017.

Casa ecologică din Montreal

Ideile ecologice ale Lilianei Surugiu au fost aplicate inclusiv în curtea și casa familiei din Montreal: geamuri, uși și podea din lemn natural, vopsea fără emanări volatile nocive, ciment ecologic.

Pentru apa potabilă, după multe cercetări, am găsit și instalat la bucătărie un robinet cu trei căi, una fiind pentru apă filtrată care înlătură clorul, pesticidele, plumbul, mercurul, etc., din apă, dar lasă intacte mineralele necesare”, spune Liliana Surugiu.

Experta în energie eoliană povestește mândră despre cum și-a amenajat casa din lucruri reciclabile:

Fiind adeptă a reciclărilor, mă mândresc cu terasa și scările din marmoră, reciclate la demolarea unei bănci vechi din centrul Montrealului.

Casa mai posedă o sculptură executată din țevile de cupru, rămase de la instalare și o sculptură din metalul rămas. În casă, de asemenea, am combinat mobile antice cu cele moderne, dar toate din lemn brut și fără formaldehidă.

Am transformat și grădina dintr-un teren cu iarbă verde într-un spațiu ecologic cu diverse plante aromatice, Goji din Himalaya cu fructe miraculoase, zarzavaturi, iar zațul de la boabele măcinate de cafea biologică îl folosesc ca îngrașământ”.

Liliana Surugiu, moldoveanca fondatoare a unei companii specializată în eoliene în Canada, vine să instruiască studenții UTM (FOTO)

„Contribui la îmbunătățirea situației ecologice de pe glob, ca să putem trăi într-un mediu satisfăcător”.

Anii de studii aprofundate dar și înrăutățirea condițiilor ecologice globale au făcut-o pe Liliana Surugiu să se convingă că și-a ales corect domeniul în care activează.

Susțin necondiționat dezvoltarea durabilă și îmi aduc contribuția la îmbunătățirea situației ecologice de pe glob, ca să putem trăi într-un mediu satisfăcător nu numai noi, dar și generațiile următoare, cărora le vom transmite exemplul nostru.

Fiecare cetățean al planetei are datoria să contribuie pe măsura posibilităților sale. Orice gest contează, oricât de mic. Ca simplu cetățean am aplicat măsuri ecologice accesibile tuturor. Astfel, folosesc numai produse naturale, biologice și locale pe măsura posibilității. Mă refer la toate produsele: alimente, produse cosmetice, produse casnice. Sigur, se cere un efort să citești ingredientele și să alegi doar cele naturale, să cauți doar periuțe de dinți din bambuc și nu din plastic,  un ulei nerafinat, o haină din bumbac, in sau lână,  dar cu timpul devin un mod de viață. Un exemplu simplu: folosind numai două produse, ieftine și accesibile, cum sunt oțetul și bicarbonatul de sodiu putem înlocui orice produs menajer, fără riscuri pentru sănătate.

În orice domeniu putem face o alegere responsabilă și nu trebuie de făcut compromis la nimic ce ține de sănătatea și bunăstarea noastră, și la tot ce ne înconjoară. De exemplu, un ulei biologic de nucă de cocos înlocuiește orice produs cosmetic și este incomparabil mai ieftin decât cremele pline de aditivi chimici”, spune Liliana Surugiu.

Potențialul eolian al Republicii Moldova nu este valorificat pe deplin

Experta spune că, conform studiilor cercetătorilor UTM, aproximativ 5,5% din teritoriul R. Moldova are potențial suficient pentru instalarea turbinelor eoliene de mari capacități. Dar,  energia eoliană poate fi folosită și la scară mica. Liliana Surugiu se arată convinsă că potențiaul eolian al țării nu este valorificat pe deplin, tocmai de aceea, vrea să transmită o parte din experiența sa către studenții de la UTM, viitorii ingineri ai țării.

Studenți de la UTM, instruiți de specialiști din Canada în domeniul eolienelor

Proiectul Lilianei Surugiu, „Transfer tehnologic pentru realizarea unui model de turbină eoliană cu ax vertical pentru producere de energie electrică în Republica Moldova”, a fost selectat pentru finanțare în cadrul programului guvernamental de granturi Diaspora Engagement Hub, implementat de către Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului relații cu diaspora și finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Proiectul va permite un transfer de tehnologie din Canada în Republica Moldova în domeniul unui nou tip de turbină eoliană cu ax vertical.

UTM va va beneficia de un ciclu de lecții la tema: „Eoliene cu ax vertical de tip Darrieus și aplicațiile lor pentru producția de energie electrică”.

Vor fi organizate echipe de lucru cu studenți și specialiști de la IOPARA Inc., în cadrul căreia doi experți ai companiei vor oferi o serie de lecții despre principiile de bază ale eolienelor cu ax vertical, calculul performanțelor și forțelor aerodinamice, calculul de structură statică, dinamică, vibrații, calculul energiei anuale produse și cost pe kilowatt oră, comparație între eolienele cu ax vertical și cele cu ax orizontal (tip elice), aspecte socio-economice și impactul asupra mediului înconjurător.

Scopul acestui proiect este transferul tehnologic în domeniul turbinelor eoliene de tip ax vertical de la o companie de consulting din Canada către viitorii ingineri din Republica Moldova”, explică experta.

Moldoveanca se arată convinsă că experiența pe care o are, dar și compania pe care a fondat-o în Canada poate ajuta Republica Moldova să crească la capitolul asigurării cu energie eoliană. Aceasta spune că pentru țara noastră, compania poate elabora diverse proiecte de turbine eoliene cu ax vertical de tip Darrieus la orice scară. Se pot proiecta și turbine eoliene cu ax vertical de putere mică ce pot fi instalate pe clădirile înalte atât în mediul urban, cât și rural.

Potrivit antreprenoarei, existența unui potential eolian, dar și dependența țării de importurile de energie vor motiva, cu siguranță, ajustarea și completarea cadrului legislative din R. Moldova. În acest sens, Liliana Surugiu a menționat și despre Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile , care a intrat în vigoare la 25 martie 2018 și care va stimula investitorii interesați în acest domeniu.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000