Lipsa de personal majorează numărul locurilor de muncă vacante. Domeniile cu cea mai mare nevoie de specialiști

15 Sept. 2021, 11:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Sept. 2021, 11:01 // Actual //  Lupu Eduard

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 622, la 10 469 comparativ cu sfârșitul lunii precedente, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Cele mai multe locuri vacante sunt înregistrate în Chișinău – 4709 și în Bălți – 1150, iar cele mai puține – în Sângerei (29). În UTAG angajatorii propun 212 locuri de muncă vacante.

Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sunt disponibile 2191 locuri de muncă, constituind circa 21% din numărul total.

Specialiștii în activitatea financiară, economică sau comercială au la dospoziție 174 de poziții, cele mai multe fiind pentru contabili – 86. Totodată, sunt solicitați și ofițerii bancari și agenții service clienți – câte 30 de locuri, agenții de vânzări – 13, reprezentanții comerciali – 9 și specialiștii bancari și auditorii interni – câte 3.

Datele ANOFM arată că cei mai solicitați sunt însă specialiștii în domeniul sănătății – 481, precum și inspectorii și ofițerii – 470. De asemenea, se propun circa 160 locuri de muncă vacante pentru ingineri și tehnicieni, 122 pentru specialiștii din domeniul învățământului, 103 – pentru cei din marketing.

sursa foto: anofm.md

sursa foto: anofm.md

În același timp, 8278 locuri de muncă sau 79% din numărul total de locuri de muncă vacante sunt destinate persoanelor cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați. Aici cei mai solicitați rămân a fi lucrătorii din industria textilă și confecții, pentru care se propun 2129 locuri vacante.

Totodată, pe piața muncii sunt solicitați și specialiștii în transport și telecomunicații, pentru aceștia fiind disponibile, Numărul locurilor de muncă nu depășește 1000. Pentru muncitorii auxiliari sunt disponibile 741 locuri vacante.

Pe de alta parte, economiștii susțin că foarte mulți angajatori din Republica Moldova în special cei din industria automotive întâmpină dificultăți în ocuparea posturilor, în principal din cauza lipsei competentelor tehnice ale candidaților.

Marin Ciobanu, administratorul Zonei Economice Libere de la Bălți susține că investitorii străini au nevoie de forță de muncă mai calificată ca urmare tehnologiilor mai avansate. Nu poți merge într-un raion unde forța de muncă e mai puțin calificată, asta se cere undeva aici, la Chișinău.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 19:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 19:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Centrul Național Anticorupție (CNA)  informează că mai multe proiecte recente de legi și de hotărâri de guvern au fost supuse expertizei anticorupție. Printre cele mai importante acte normative din această săptămână se regăsesc proiectele de lege privind modificarea Legii drumurilor, Legii cu privire la activitatea farmaceutică, Legii privind achizițiile publice, dar și Codului Vamal al Republicii Moldova. Astfel, în rapoartele de expertiză, elaborate de CNA, au fost identificate deficiențe și înaintate recomandări pentru înlăturarea efectelor acestora.

Potrivit experților, proiectul de lege privind modificarea Legii drumurilor, care are drept scop crearea infrastructurii destinate bicicliștilor și pietonilor, conține riscuri de implementare în practică a normelor proiectului. Acestea pot genera costuri suplimentare pentru bugetele publice raionale și municipale, chiar dacă potrivit proiectului, lucrările de amenajare a pistelor ar urma să fie încorporate în lucrările de reabilitare a drumurilor de interes raional sau municipal. Pentru a evita aceste cheltuieli adiționale, CNA recomandă să se acorde o mai mare atenție elaborării actelor normative de punere în aplicare a legii.

De asemenea, mai multe riscuri au fost identificate și în Proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică. În raportul CNA se menționează că acesta ar putea crea condiții favorabile pentru importul medicamentelor false sau contrafăcute, fapt ce ar prejudicia ulterior sănătatea cetățenilor.

Prin Proiectul de lege privind modificarea Codului Vamal al Republicii Moldova, supus recent expertizei anticorupție a CNA, se propune înlăturarea interdicției la importul pieselor uzate pentru autovehicule.

Potrivit raportului de expertiză, problema identificată în proiectul de lege se referă la faptul că înlăturarea interdicției respective este necondiționată. Proiectul nu stabilește exigențe la import. Astfel, acest lucru ar permite importul oricăror părţi şi accesorii: originale sau nu; reutilizabile sau nu; însoțite sau nu de acte de proveniență sau ce confirmă calitatea etc.

CNA menționează că, expertiza anticorupție este procesul de identificare a riscurilor de corupție care pot apărea la promovarea proiectelor de acte legislative și normative de către entitățile publice, a factorilor care le generează și elaborarea recomandărilor pentru înlăturarea efectelor acestora.

Amintim că CNA face expertiză anticorupție începând cu anul 2006.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală