Bani.md

Lituania ne va oferi asistență în lupta împotriva corupției și combaterii spălării de bani

Lituania ne va oferi asistență în lupta împotriva corupției și combaterii spălării de bani

Lituania este pregătită să ofere asistență Republicii Moldova în lupta împotriva corupției, implementarea măsurilor de prevenire și combatere a spălării banilor și alte domenii importante. Aceasta a asigurat ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, la întrevederea cu prim-ministra Maia Sandu.

Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, a reiterat că vizita delegației Lituaniei la Chișinău arată interesul mare față de Republica Moldova și față de schimbările recente. Linas Linkevičius a precizat că așteptările față de noua guvernare sunt înalte și e nevoie de acțiuni concrete pentru a scoate Republica Moldova din izolare pe plan internațional și a debloca asistența financiară din partea Uniunii Europene.

Alte subiecte de interes primordial menționate în cadrul întrunirii au fost îmbunătățirea legii electorale, asigurarea unei justiții independente și existența unei prese libere, neafiliate politic.  

Prim-ministra a dat asigurări partenerilor europeni că nu au existat vreodată discuții despre federalizarea Republicii Moldova, iar planul de acțiuni al guvernului se va baza pe implementarea Acordului de Asociere cu UE.

În același timp, și-a exprimat acordul față de necesitatea imediată de a asigura o justiție independentă, cu judecători și procurori profesioniști, care să inițieze un proces autentic de recuperare a activelor, o presă independentă și de a construi instituții eficiente și puternice în lupta împotriva corupției.

Maia Sandu a mai declarat că simultan cu fortificarea și curățarea instituțiilor de stat este important să ajutăm și să protejăm oamenii din categoriile social-vulnerabile și să combatem sărăcia cu care se confruntă o mare parte dintre cetățenii țării.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000