Bani.md

Liuba Cojocaru, Wonder Woman de Măgdăcești, distruge stereotipul că ”femeile nu pot fi politiciene și primare” și dezvăluie secretul succesului (FOTO/VIDEO)

Liuba Cojocaru, Wonder Woman de Măgdăcești, distruge stereotipul că ”femeile nu pot fi politiciene și primare” și dezvăluie secretul succesului (FOTO/VIDEO) Foto: captura video

La doar câteva zeci de kilometri de Chișinău, există sate care nu sunt conectate la apeduct și nu au canalizare. Există sate cu peste zece mii de locuitori fără drumuri practicabile. Explicația primarilor din aceste localități este simplă: nu sunt bani în bugetul local. Totuși, există în Republica Moldova și localități care se dezvoltă, chiar dacă haznaua satului este prea mică pentru necesitățile acesteia.

Echipa Moldova.org a realizat un reportaj despre satul Măgdăcești, unde primara Liuba Cojocaru distruge stereotipul că „femeile nu pot fi politiciene și primare” și ne demonstrează că poți crea condiții decente de trai cu un pic de efort și imaginație.

„Sunt Liuba Cojocaru, primara satului Măgdăcești, raionul Criuleni. Sunt la sfârșitul celui de-al doilea mandat. Am șapte ani de activitate în Măgdăcești și vreau să vă comunic că Dumnezeu a fost de partea mea. Am început-o cu dreptul. În acest timp scurt, am realizat proiecte foarte mari și foarte importante pentru săteni”.

Cabinetul conducătoarei administrative este doldora de flori. Pervazurile celor două ferestre largi sunt pline cu ghivece. Un ficus impresionant își întinde crengile tocmai până în pod. De altfel, ca și floarea de alături, ambele au umplut o jumătate de încăpere. Peretele frontal e plin de medalii și diplome obținute la diferite concursuri de către tinerii satului.

Liuba Cojocaru vorbește la telefonul fix. Îi spune interlocutorului că trebuie să plece numaidecât la un minister pentru a semna niște acte. Peste câteva secunde, femeia ține deja telefonul mobil la ureche. Problemele satului nu așteaptă. „Deci, care este ideea? Dacă vrei, faci. Cu multă străduință, cu multă muncă, obții”, spune apăsat funcționara, dezvăluind astfel secretul succesului.

Cantina socială pentru bătrâni

Unindu-și forțele, sătenii, biserica și primăria satului, au construit în 2015 o cantină socială. Cantina are o capacitate de 300 de locuri și uneori servește la parastase sau la alte evenimente. Mai mult decât atât, din bugetul satului se achită alimentarea zilnică a 34 de oameni, printre care nevoiași, bătrâni sau persoane cu dizabilități.

Cantina socială se află în curtea bisericii. În sala principală, sunt întinse două mese lungi-lungi, aranjate și gata să întâmpine oaspeți. Peretele principal este înfrumusețat cu un covor moldovenesc și cu o icoană mare. Pe mese sunt bujori și câteva tacâmuri. Bucătăresele au terminat de gătit și așteaptă să vină bătrânii. „Azi avem zămușoară cu pulpe de găini. La felul doi am gătit terci din mei cu cărniță de pasăre”, povestește bucătarul principal, în timp ce ridica capacele cratițelor și amesteca cu polonicul mâncarea.

Primara adulmecă mirosul. „Fetele, dați-ne ceva de mâncat. Mă duc la Chișinău și nu știu dacă voi mai mânca ceva astăzi”, spune Liuba Cojocaru femeilor de la bucătărie. „Din suflet mi-am dorit acest lucru să-l fac. Chiar nu am conștientizat și nu mi-am dat seama că o să fie un lucru atât de mare și atât de important. Oamenii sunt foarte mulțumiți și bucuroși”.

Liuba Cojocaru, Wonder Woman de Măgdăcești, distruge stereotipul că ”femeile nu pot fi politiciene și primare” și dezvăluie secretul succesului (FOTO/VIDEO)

„Centru de sănătate construit din talpă”

În 2014, cu ajutorul unui proiect al Băncii Mondiale, a fost construit „din talpă”, așa cum îi place să spună primarei, Centrul de Sănătate. Centrul deservește astăzi peste zece mii de locuitori din Măgdăcești, Porumbeni, Pașcani, Ratuș și Drăsliceni.

„Satul se mărește vizibil. Are cea mai înaltă natalitate în raion. Cred că e și printre primele sate din republică. La noi, la Măgdăcești, se nasc 75-80 de copii pe an”, povestește primara, menționând că cei peste 10 mii de oameni sunt consultați doar de patru medici de familie. Fiecare medic consultă zilnic aproape 40 de oameni.

CITEȘTE CONTINUAREA PE MOLDOVA.ORG

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000