Bani.md

Persoanele suspectate de tentativă de omor asupra lui Vlad Plahotniuc, PLĂTITE cu 200.000 $! Unul dintre comanditari s-ar afla în Rusia - VIDEO

Persoanele suspectate de tentativă de omor asupra lui Vlad Plahotniuc, PLĂTITE cu 200.000 $! Unul dintre comanditari s-ar afla în Rusia - VIDEO

Reprezentanții Inspectoratului General de Poliție au oferit mai multe detalii referitor la anihilarea unei grupări criminale suspectată de organizarea unei tentative de omor asupra omului de afaceri Vlad Plahotniuc. Potrivit informațiilor au fost reținute 8 persoane de pe teritoriul Republicii Moldova și 9 persoane de pe teritoriul Ucrainei.

Asasinii urmau să fie plătiți cu 200 de mii de dolari, aceștia primind deja jumătate din sumă. Motivele ce au stat la baza tentativei de asasinare nu au fost dezvăluite pentru a nu perturba desfășurarea urmării penale.

Potrivit informațiilor, în Moldova au fost reținute ieri 8 persoane: 6 moldoveni, deținători și de alte cetățenii, și 2 ucraineni. Majoritatea persoanelor au antecedente penale pentru săvârșirea infracțiunilor deosebit de grave, inclusiv pentru omor premeditat.

Omorul urma să aibă loc în preajma Global Bussines Center, acolo unde sunt amplasate birourile lui Vlad Plahotniuc, organizatorii pregătind chiar și o mașină cu numere lituaniene pentru realizarea asasinatului. Ținta exactă nu este cunoscută, oamenii legii având în vizor două posibilități: mașina omului de afaceri sau chiar birourile GBC.

Printre cei reținuți se numără și executori ai asasinatului, intermediari, dar și persoane de legătură care au contribuit la organizarea tentativei de omor. La moment sunt stabilite două persoane comanditare, unul dintre comanditari aflându-se în Rusia, orașul Moscova, care, potrivit IGP, este o autoritate a lumii criminale atât în Moldova, cât și în Rusia.

Ca rezultat al perchezitiilor de ieri, au fost ridicate 4 aruncătoare de grenade, 2 pistoale, muniții pentru pistoale, obiecte de camuflaj precum bărbi, mustăți, perucă, telefoane de unică folosință pentru planificarea și realizarea operațiunii. De asemenea au fost ridicate calculatoare și documente, înscrisuri de mâna.

Cocnomitent cu reținerile din țara noastră, în Ucraina au fost reținute 9 persoane, 2 dintre care sunt lupătatori cu pregătire specială ce au participat la acțiunile din Donbas. Persoanele respective au fost în Moldova anterior și au desfășurat acțiuni de recunoștere a obiectului ce urma a fi supravegheat și a persoanei care era ținta acestui atac.

Pentru astfel de infracțiuni, suspecții riscă între 15 și 20 de ani de închisoare.

Informațiile ce au stat la baza pornirii urmării penale au stat un set de informații ce au parvenit încă în luna decembrie.

„În luna decembrie, la  INP au parvenit informațiii de la colegii noștri din poliția de frontieră ucraineană, referitor la o grupare criminală, care pregatește trimiterea în RM a unor asasini pentru a executa o comandă. Am preluat informația de la colegii noștri din Ucraina și am inceput schimbul de informații.

Cu o săptamână în urmă am prrimit o informație cu privire la traversarea frontierei a doi executori ce urmau să pună în aplicare planul asasinatului. Au fost luate în prelucrare persoanele care au efectuat nelegitim trecerea frontierei. Imediat după traversarea de către aceștia, a fost primită informația referitor la metoda care urma să fie folosită, ținta, instrumentele folosite și detalii despre alte persoane implicate. Ieri, fiind analizată informația, a fost făcută o ședință comună cu colegii din procuratură și cei ucraineni, și s-a decis reținerea persoanelor” au declarat oamenii legii.

În scurt timp, autoritățile vor face publice mai multe probe audio și video, care vor demonstra acțiunile respective.

Bani.md amintește că ieri, Ministerul de Interne al Ucrainei a anunțat efectuarea mai multor percheziții și reținerea unor membri ai unui grup criminal suspectat de organizarea unei tentative de omor asupra omului de afaceri moldovean Vlad Plahotniuc.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000