Ludmila Romaniuc, agricultoare: Nouă nu ne trebuie bani, nouă ne trebuie timp

13 Iul. 2021, 16:48
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Iul. 2021, 16:48 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Ludmila Romaniuc din Gîrbova, raionul Ocnița de opt ani a construit o seră unde cultivă și înmulțește cale, o plantă rar întâlnită în Republica Moldova, dar destul de căutată de florari, scrie agrofarm.md.

Potrivit  Ludmilei, în Republica Moldova, există doar doi producători autohtoni, iar ea este una dintre ei, așa că n-are probleme când vine vorba de clienți. Toți banii pe care-i adună, îi reinvestește în business, n-a făcut o școală în acest sens, în schimb, are un spirit antreprenorial bine dezvoltat. Și chiar dacă vrea să câștige mai mult, spune că provocarea cea mai mare, nu sunt finanțele, dar lipsa timpului pentru a realiza toate ideile.

Ludmila spune că ideea a venit de la niște oameni în vârstă din localitate. Până a începe afacerea cu cale, tot cu agricultura se ocupa, au trandafiri și livezi.

Antreprenoarea spune că florile nu aduc un venit atât de mare. Florile sunt vândute la Briceni, Otaci și Ocnița. Comezi sunt și la Chișinău, dar până când atât de multe stocuri. Datorită unui proiect, Ludmila a reușit să-și extindă suprafața și să producă mai multe flori.

„Avem acum bulbi mici. La început toate calele au fost într-o seră mică, apoi ele s-au înmulțit și am avut nevoie de o seră mai mare. Și iată am avut posibilitatea să câștigăm un proiect și ne-am extins teritoriul. Am făcut altă seră mai mare.”

Potrivit femeii, toată familia este implicată în activitate, fără ei nu ar reuși.

„Muncim cu toată familia – soțul, mama și deja lucrătorii pe care îi avem. Avem și lucrători la pământuri, pentru că fără ei, nu faci nimic. Și în livada de vișine avem plantați trandafiri. Avem livadă și de măr, de prune, dar acolo nu plantăm nimic printre rânduri.”

Ludmila spune că cumpărătorii vin singuri la ei, de aceea nici nu se promovează pe rețelele de socializare.

„Da, avem cumpărătorii noștri care an de an vin și cumpără. Cumpărătorii vin singuri. O dată, când a bătut în zona noastră piatra, am ieșit și am vândut la piață. Am fost în mai multe locuri, până am reușit să vindem toată producția timp de două săptămâni.”

Antreprenoarea spune că în afacerea cu calele nu există atât de multe riscuri, doar trebuie să-ți asumi munca.

„Nu prea sunt riscuri, doar trebuie să-ți asumi munca, să înțelegi ce și când ai de făcut.”

Potrivit ei, cele mai mari dificultăți le întâmpină în perioada rece a anului.

„Cel mai greu este iarna, ele au nevoie de căldură. Și ca să le menții vii, iarna trebuie să te trezești de dimineața, pe la ora patru, sau chiar trei, nouă ne vine greu pentru că nu avem încălzire automatizată. Dar temperatura la ele trebuie păstrată la 14 grade. Noi avem trei cazane, pe care le umplem de cu seara cu pleavă și dimineața ne trezim și le pornim. Dacă e mare gerul afară, pornim două cazane, dacă nu e tare frig, încingem doar unul. Ziua e mai ușor. Noaptea e mai dificil. În această iarnă a fost destul de greu, soțul se temea să nu adoarmă. Dacă adormi, pierzi recolta.”

Perioada rodnică a celelor este noiembrie – iulie.

„Perioada rodnică a calelor este din noiembrie și până în iulie. Iată acum ele mai au câte o floare, dar în curând, ele vor fi cosite. Le dăm pace un pic să se odihnească, să prindă la putere. Iar din noiembrie, ele încep să înflorească din nou.”

Ludmila a oferit și câteva sfaturi pentru cei care vor să înceapă o afacere cu calele.

„Care e sfatul? Să se apuce de afacere. E bine, e mai ușor și nu necesită atâtea investiții – nu e cum e cu trandafirii – de exemplu materialul săditor pentru trandafiri îl punem, îl scoatem, nu se prinde, se altoiește, până îl aduci la condiții, durează mai mult. Dar la cale ai pus-o o dată și gata – pentru șase ani nu ai nimic de făcut. Ea îți dă flori, rodește an după an, important să ai grijă să o întreții corect.

E bine o afacere în acest domeniu, dar dacă o să fie mulți în Moldova va fi mai dificil să le vindem (râde). Nu mă tem de concurenți, eu oricum știu că ceea ce e al meu, e al meu.”

Pe viitor, antreprenoarea spune că ar vrea să ajungă la un alt nivel, să se extindă și să cultive și să înmulțească mai multe flori.

Ludmila spune că pentru a avea succes în ceea ce faci nu ai nevoie de bani, dar de timp.

„Știți de ce avem noi nevoie? Nouă nu ne trebuie bani, nouă ne trebuie timp. Mie îmi trebuie timp să reușesc să le fac pe toate, în rest, eu am tot. Casa în care locuim, tot singuri am construit-o, de la fundament. Din acest motiv, mai greu mișcăm carul din loc. Toți banii pe care i-am făcut, i-am investit în pământ. Am cumpărat pământ.”

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
02 Aug. 2021, 14:24 // Actual //  Otilia Cotruța

Anatolie Lichii, director general interimar al „Apă-Canal Chișinău” SA, a dat  asigurări că, pe timp de caniculă, în capitală nu va apărea miros neplăcut de la stația de epurare a apelor reziduale. „Administrația „Apă-Canal Chișinău” SA monitorizează zilnic procesul tehnologic, instalațiie sunt pregătite și pentru activitate în condiții de temperaturi ridicate ale aerului. Depunem maxim efort ca să nu fie miros după zona de protecție de 500 de metri”, a spus Anatolie Lichii astăzi, 2 august, la ședința operativă a serviciilor municipale.

Potrivit responsabilului de la ACC, stația de epurare a apelor reziduale funcționează în regim normal, iar instalațiile tehnologice funcționează conform cerințelor tehnice. Debitul zilnic la stația de epurare constituie 140 de mii de metri cubi și deversările în râul Bâc sunt conform actelor normative în vigoare.

În ceea ce privește reconstrucția stației de epurare în șantier, în perioada 26-30 iulie la aceste lucrări au fost antrenați circa 50 de muncitori. La momentul actual contiunuă lucrările la clădirea de admisie și la clădirea de pretratare și evacuare a nămolului în exces. Permanent în șantier este monitorizată calitatea lucrărilor, a specificat Anatolie Lichii.

În săptămâna trecută, ACC a efectuat 33 de controale, dintre care 8 – inopinate și 25 – ordinare. În prezent probele de apă prelevate sunt cercetate în laborator. În funcție de rezultatele testelor, agenților economici le vor fi înaintate prescripții.

Mâine, 3 august, la „Apă-Canal Chișinău” SA va avea loc o ședință, la care va fi discutat mersul lucrărilor de reconstrucție la stația de epurare a apelor reziduale. Proiectul se realizează din bani oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală