Bani.md

Magazinele din România ar putea fi obligate să asigure spații distincte pentru vânzarea alimentelor din R. Moldova

Magazinele din România ar putea fi obligate să asigure spații distincte pentru vânzarea alimentelor din R. Moldova

Comercianții români ar putea fi bligați să asigure spații distincte de expunere și vânzare produselor alimentare din Republica Moldova, așa cum sunt obligați în cazul produselor românești. Este vorba despre un proiect de lege inițiat de Partidul Mișcarea Populară (PMP) în Parlamentul României.

Obligația respectivă în cazul produselor românești a fost contestată însă de Comisia Europeană, care a declanșat procedura de infringement împotriva României ca urmare a modificărilor aduse legii comercializării produselor alimentare, in special obligării comercianților de a vinde 51% alimente locale, scrie profit.ro.

Inițiatorii își susțin proiectul arătând că, în Republica Moldova, opt din zece locuitori sunt de etnie română, o treime din locuitori au dublă cetățenie, iar ”istoria Republicii Moldova este parte integrantă a istoriei românești”.  În consecință, arată PMP, politicile României ar trebui să includă componenta moldovenească și să urmărească integrarea economică a celor două state.

În valori comparabile, la paritatea puterii de cumpărare, valoarea PlB/locuitor în România este 22.348 dolari, iar în Republica Moldova este 5.328 dolari, mai arată autorii proiectului. Astfel, economia României este de 4 ori mai performantă decât cea a Republicii Moldova.

Proiectul instituie obligația comerciantului de a acorda spații distincte de expunere si vânzare atât produslor alimentare românești, cât și produselor alimentare moldovenești, sub sancțiune contravențională, similar obligației actuale cu privire la produsele alimentare românești.

 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000