Bani.md

MAI ar putea avea un nou Inspectorat. Care-i vor fi atribuțiile (DOC)

MAI ar putea avea un nou Inspectorat. Care-i vor fi atribuțiile (DOC)

Ministerul Afacerilor Interne dorește să instituie un nou Inspectorat. Este vorba despre Inspectoratul Protecție Internă și Anticorupție al MAI, un proiect cu privire la organizarea și funcționarea acestuia fiind publicat recent și supus consultărilor publice.

Potrivit proiectului, noul inspectorat urmează a fi creat prin reorganizarea actualului Serviciu protecție internă și anticorupție al MAI (SPIA), și va fi în subordinea nemijlocită a ministrului afacerilor interne.

Șeful Inspectoratului urmează a fi numit și eliberat din funcție de către ministrul MAI. Șefii aduncți vor fi numiți prin ordinul ministrului, la propunerea șefului Inspectoratului.

Misiunea Inspectoratului va consta în asigurarea securității interne a sistemului administrativ al MAI și structurilor organizaționale din sfera de competență a ministerului protecția personalului acestora şi a informațiilor atribuite la secret de stat împotriva amenințărilor, vulnerabilităților și riscurilor susceptibile să pericliteze siguranța sistemului afacerilor interne, supravegherea şi controlul respectării legislației şi disciplinei de serviciu de către personalul sistemului administrativ al MAI și structurilor organizaționale din sfera de competență a ministerului, prevenirea şi combaterea manifestărilor de corupție și conflictelor de interes în care ar putea fi implicaţi aceştia.

În vederea realizării misiunii sale, Inspectoratul va avea următoarele funcţii de bază:

- asigurarea securității interne a sistemului administrativ al MAI și structurilor organizaționale din sfera de competență a ministerului;

- protecţia personalului MAI, în limitele competenţei;

- protecţia informaţiilor atribuite la secret de stat;

- prevenirea și combaterea manifestărilor de corupție şi conflictelor de interes în cadrul sistemului administrativ al MAI și structurilor organizaționale din sfera de competență a ministerului;

- constatarea şi investigarea infracţiunilor şi contravenţiilor, în limitele competenţei, conform  legislaţiei;

- organizarea şi realizarea activităţilor de prevenire în domeniul securității interne şi anticorupţiei;

- supravegherea şi controlul respectării legislaţiei şi disciplinei de serviciu de către personalul MAI.

MAI propune ca inspectoratul să aibă un efectiv de minim 100 de unități, adică numărul existent la moment în cadrul actualului SPIA. Tocmai de aceea, cheltuielile necesare sunt, protrivit proiectului, „neesențiale”.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000