Maia Sandu: Va trebui să fim mai pregătiți de vreme secetoasă, precipitații abundente, ninsori târzii și grindină

26 Iul. 2021, 12:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Iul. 2021, 12:28 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În prima ședință a Parlamentului, Președinta țării, Maia Sandu a vorbit despre impactul schimbărilor climatice care afectează deja agricultura. Președinta spune că trebuie să fim pregătiți pentru secetă, precipitații abundente neprevăzute, ninsori târzii și grindină.

În acest context, președinta susține că agricultura trebuie să fie pregătită cu o infrastructură ce va face față acestor fenomene și situații. De asemenea, sunt necesare politici care vor încuraja dezvoltarea agriculturii și protejarea resurselor naturale, precum și folosirea rațională a acestora.

Schimbările climatice deja ne afectează țara. Va trebui să fim mai pregătiți de vreme secetoasă, precipitații abundente neprevăzute, schimbări imprevizibile de temperatură, ninsori târzii și grindină. Pentru agricultură asta înseamnă o mai mare grijă pentru infrastructură – avem nevoie de sisteme de irigare prin picurare, plase antigrindină la culturile de valoare înaltă, o permanentă monitorizare a schimbărilor vremii, o adaptare a soiurilor și practicilor agricole la rigorile vremii. Aceste provocări țin atât de fermieri și producători agricoli cât și de autoritățile centrale și locale. Avem nevoie de politici de stat vizionare care să încurajeze dezvoltarea agriculturii competitive și reziliente, să promoveze folosirea rațională a terenurilor, protejarea solurilor și gestionarea înțeleaptă, bazată pe o gândire pe termen lung, a resurselor de apă, a declarat Maia Sandu.

 

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 19:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 19:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Centrul Național Anticorupție (CNA)  informează că mai multe proiecte recente de legi și de hotărâri de guvern au fost supuse expertizei anticorupție. Printre cele mai importante acte normative din această săptămână se regăsesc proiectele de lege privind modificarea Legii drumurilor, Legii cu privire la activitatea farmaceutică, Legii privind achizițiile publice, dar și Codului Vamal al Republicii Moldova. Astfel, în rapoartele de expertiză, elaborate de CNA, au fost identificate deficiențe și înaintate recomandări pentru înlăturarea efectelor acestora.

Potrivit experților, proiectul de lege privind modificarea Legii drumurilor, care are drept scop crearea infrastructurii destinate bicicliștilor și pietonilor, conține riscuri de implementare în practică a normelor proiectului. Acestea pot genera costuri suplimentare pentru bugetele publice raionale și municipale, chiar dacă potrivit proiectului, lucrările de amenajare a pistelor ar urma să fie încorporate în lucrările de reabilitare a drumurilor de interes raional sau municipal. Pentru a evita aceste cheltuieli adiționale, CNA recomandă să se acorde o mai mare atenție elaborării actelor normative de punere în aplicare a legii.

De asemenea, mai multe riscuri au fost identificate și în Proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică. În raportul CNA se menționează că acesta ar putea crea condiții favorabile pentru importul medicamentelor false sau contrafăcute, fapt ce ar prejudicia ulterior sănătatea cetățenilor.

Prin Proiectul de lege privind modificarea Codului Vamal al Republicii Moldova, supus recent expertizei anticorupție a CNA, se propune înlăturarea interdicției la importul pieselor uzate pentru autovehicule.

Potrivit raportului de expertiză, problema identificată în proiectul de lege se referă la faptul că înlăturarea interdicției respective este necondiționată. Proiectul nu stabilește exigențe la import. Astfel, acest lucru ar permite importul oricăror părţi şi accesorii: originale sau nu; reutilizabile sau nu; însoțite sau nu de acte de proveniență sau ce confirmă calitatea etc.

CNA menționează că, expertiza anticorupție este procesul de identificare a riscurilor de corupție care pot apărea la promovarea proiectelor de acte legislative și normative de către entitățile publice, a factorilor care le generează și elaborarea recomandărilor pentru înlăturarea efectelor acestora.

Amintim că CNA face expertiză anticorupție începând cu anul 2006.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală