Maşinile electrice chinezeşti iau cu asalt Europa. Competiţia se anunţă acerbă

08 Sept. 2021, 17:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Sept. 2021, 17:38 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Great Wall Motor, unul dintre cei mai mari producători de maşini din China, s-a lansat în aventura euro­peană în urmă cu un deceniu printr-un parteneriat cu o companie bulgară. De asemenea, pe piața europeană sunt prezente mai multe companii chinezești precum Xpeng şi BYD.

O perioadă producătorul chinez asambla maşini în Bulgaria. Pe unele le-a şi exportat prin regiune, dar în câţiva ani afacerea a dat faliment. Acum, electromobilitatea dă un nou impuls asaltului european.

Potrivir Reuters, Great Wall Motor va lansa anul acesta în Germania un SUV hibrid, a cărui propulsie electrică are o autonomie de 150 de kilometri. SUV-ul  va fi urmat pe piaţă în 2022 de un minihibrid, o maşină cu o autonomie electrică de 400 de kilometri. Dar drumul a fost deschis de alţii.

Compania de maşini electrice din China Nio a început recent să-şi comercializeze modelele în Norvegia. Xpeng şi BYD sunt prezenţi deja de ceva timp în Europa. Competiţia se anunţă acerbă, toţi marii producători auto tradiţionali europeni, inclusiv Renault, un veteran al pieţei de profil, având planuri de electrificare la scară largă a mărcilor, scrie Ziarul Financiar.

Great Wall Motor a făcut între timp paşi mari de expansiune agresivă la nivel internaţional, în Europa, Asia şi America de Sud.

Compania a anunţat anul trecut investiţii de un miliard de dolari în India, însă anul acesta a redirecţionat o parte din fonduri în Brazilia, unde, spun surse citate de Reuters, ar putea cumpăra de la Daimler, un gigant german, o fabrică de maşini şi baterii.

De asemenea, Great Wall dezvoltă maşini electrice de di­mensiuni reduse împreună cu BMW şi îşi construieşte alături de grupul german o uzină în China.

 

 

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 14:30
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Sept. 2021, 14:30 // Slider //  Dumitrita Culiuc

Membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au acordat licența de emisie unanim în ședința de joi, 23 septembrie curent, pe un termen de 9 ani pentru postul de televiziune 3,14 TV. Proiectul a fost prezentat de Elena Pahomova, prezentatoarea emisiunii „Механизм Действия” de la NTV, postul tv afiliat socialiștilor. Potrivit acesteia, o echipă de jurnaliști profesioniști și cu experiență în spate de 10-20 de ani în domeniu s-au decis să aducă o altă abordare pe piață, cu fețe noi, scrie Realitatea.md.

Nicolae Dastic a prezentat subiectul, după care prin online Elena Pahomova a luat cuvânt și a prezentat proiectul. Jurnalista a anunțat că, mai întâi, a fost formată Asociația Obștească „Media Content” și după asta a fost fondat SRL-ul „Constanta Media” care va deține postul de televiziune 3,14 TV.

„Cine sunt fondatorii? Toți sunt profesioniști din mass-media, cu o experiență destul de mare, 10-20 de ani. Toți au trecut de la reporteri, cameramani, prezentatori, regizori până la editori în diferite redacții și vrem să facem o echipă nouă. De ce 3,14 TV? Este de la constanta „pi” din matematică. … Vrem să aducem o altă abordare a știrilor, a evenimentelor. Nu vrem să facem concurență altor posturi și nici să fim primii, ci să avem discuții profunde. Vrem să aducem alți oameni pe ecran, să apară experți din economie, politologie, dar și cultură. Ei să devină vedetele”, a spus Elena Pahomova.

Întrebată dacă postul tv va respecta regula de 80 la sută de produs în limba română, jurnalista a răspuns în următorul fel: „Da, desigur. Vedeți că și eu mă strădui să vorbesc. Pentru mine și echipă este important să vorbim în limba de stat, absolut”.

Membrii CA au apreciat că toate documentele sunt în regulă și, mai ales, că în conformitate cu proiectul tocmai 91% va fi produs propriu.

Într-un final, membrii CA au aprobat unanim pentru acordarea licenței de emisie.

Este de menționat că, la aceeași ședință, membrii CA au aprobat acordarea licenței de emisie și la solicitarea „BEST WAY MEDIA” SRL pentru postul de televiziune SPECIAL TV.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală