Bani.md

Medicul pediatru Mihai Stratulat critică dur situația din două spitale din Chișinău: „Eu consider că ar trebui închise”

Medicul pediatru Mihai Stratulat critică dur situația din două spitale din Chișinău: „Eu consider că ar trebui închise” foto: suntparinte.md

Pediatrul Mihai Stratulat a venit cu critici dure la adresa conducerii a două spitale din Chișinău. Este vorba despre Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 (str. S. Lazo) și Spitalul Clinic Municipal nr. 1 (str. Melestiu). Acesta susține că în aceste instituții nu se face medicină și că spitalele ar trebui închise, în opinia lui. 

„Voi vorbi despre ceea ce se face în sistemul pediatric din Republica Moldova. Voi știți cum lucrează el? Nicicum! Avem protocoale bune, dar implementare proastă”, a comentat Mihai Stratulat. 

Pediatrul susține că la aceste spitale copiilor li se pun intenționat diagnoze pentru „a umple paturile” cu pacienți: „Cu ce nu te-ai adresa, diagnoza finală este pneumonie pe dreapta și imediat AB! Pentru că acolo nu se respectă niciun protocol! De ce? Pentru că administrația acestor spitale (directorii și vicedirectorii) sunt cointeresați de astfel de diagnoze! De ce? Pentru că finanțarea spitalelor depinde de pacienți: câți pacienți sunt internați, ce diagnoză...”, a scris Stratulat pe pagina sa de Facebook.

„Totul se face printr-o programă, care se numește DRG și, în funcție de diagnoză, pacienților internați li se calculează un coificient, care într-un final dictează suma de bani transferați de la CNAM la spital. Cum credeți, ce coeficient are pneumonia în sistemul DRG? Va spun eu: bun de tot”, a continuat pediatrul.

„La spitalul de pe Viaduc (n. r. Spitalul Clinic Municipal nr.1) situația e și mai dramatică, au deschis încă o secție de patologie pentru nou-născuți, când au văzut că prima secție aduce "ruble" la spital! Și vicedirectorul pe pediatrie a spitalului sună zilnic în maternitate și anunță câte paturi sunt libere în ambele secții și câți copii trebuie "dabravolino-prenudidilno" sunt transferați copii cu icter fizilogic, pentru a fi diagnosticați cu așa-zisa "pneumonie", pentru a aduce bani spitalului?”, a scris Mihai Stratulat.

Medicul susține că a menționat doar aceste două spitale pentru că „aici dezmățul este cel mai mare”. „Un pic mai bine stă la acest capitol SCM Nr. 3 "V. Ignatenco" și IMSP IMC (Institutul Mamei și al Copilului)”, spune medicul.

De partea cealaltă, reprezentanții Spitalului Clinic Municipal nr. 1 resping acuzațiile aduse de medicul Mihai Stratulat și susțin că acesta din urmă ar încerca să-și facă imagine pe seama unor astfel de declarații.

„Din pacate, ne confruntam zilnic cu situații de conflict create de catre pretinsul pediatru, Mihai Stratulat, care, din câte cunoaștem, este neonatolog de specialitate, dar nu a activat în această calitate în instituții medico-sanitare publice niciodată. Totodată, permanent, inclusiv prin postarea de astazi de pe Facebook, acesta blamează nu doar cadrele medicale din IMSP, dar și întregul sistem de sănatate din Republica Moldova”, se menționează într-un comunicat instituției medicale. 

Angajații spitalului spun că respectă toate actele normative în vigoare, atunci când acordă îngrijiri medicale celor aproximativ 8000 de copii care sunt internați anual cu diverse afecțiuni respiratorii: „Codificarea cu diagnosticul de pneumonie, comparativ cu alte afecțiuni respiratorii, nu sporeste costul cazului tratat, fapt ce l-ar fi cunoscut (n.r. Mihai Stratulat), daca ar fi activat în acest sistem. În acest context ne întrebăm, care este nivelul de expertiză/competență profesională a domnului Mihai Stratulat, care-i permite să facă analiza activității medicilor pediatri consacrați nu doar din instuituția noastră, inclusiv cadrelor universitare, precum și întregului sistem de sănătate din țară?”, se specifică în reacția scrisă a reprezentanților istituției medicale. 

Mai mult, reprezentanții spitalului vin și ei cu acuzații la adresa pediatrului Mihai Stratulat: „Nu ducem un Registru al tuturor cazurilor nefericite de copii bolnavi, care ajung în stare grava și foarte gravă la spital dupa consulațiile acestuia, dar nici nu considerăm necesar acest lucru, din moment ce toate eforturile noastre în procesul de asistență medicală copiilor sunt în corespundere cu practicile actuale în domeniu, fapt confirmat și prin multiple mulțumiri ale pacienților noștri, dar și prin numeroase evaluări ale activității instituției, conform prevederilor în vigoare, efectuate de structurile abilitate și specialiști consacrați”, se menționează în comunicat.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000