Bani.md

Mediul de afaceri din România vrea stabilirea unui salariu minim pe oră

Mediul de afaceri din România vrea stabilirea unui salariu minim pe oră

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) susţine că este necesară schimbarea sistemului de calculare a salariului minim din ţara vecină. Mediul de afaceri propune să alinierea politicii salariale din majoritatea statelor Uniunii Europene, unde este stabilit un prag minim al salariului pe care un angajat îl poate câştiga într-o oră de muncă.

Conform investitorilor, aplicarea unui astfel de sistem ar corespunde realităţii unei economii în care intervin mai multe variaţii ale cererii de pe piaţa internă şi internaţională.

AOAR răspunde, astfel, la mesajul ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici, care a declarat că salariul minim pe economie nu ar trebui impus şi în sistemul privat, screi bursa.ro.

Conform ministrului finanţelor, salariul minim actual ar trebui impus doar în administraţia publică:

"Îl stabileşti şi îl impui în administraţie, în sectorul public, dar în sectorul privat îl dai ca şi reper şi spui aşa: cine nu are angajaţi sub acest plafon, primeşte un pachet de facilităţi, dar îl laşi pe agentul economic să-şi stabilească el singur deciziile pe baza unui calcul pe care şi-l face de la caz la caz".

AOAR susţine că specializarea şi dezvoltarea serviciilor poate fi stimulată prin introducerea aplicării legale a salariului minim orar şi că astfel se vor flexibiliza costurile cu forţa şi va creşte competitivitatea companiilor.

Mediul de afaceri solicită Guvernului lansarea unui dialog tripartit prin care asociaţiile patronale şi cele sindicale să ajungă la un acord cu privire la stabilirea sau la eliminarea salariului minim pentru sectorul privat.

În contextul diferenţelor salariale existente între regiunile ţării, AOAR consideră că eliminarea salariului minim ar putea fi un factor ce poate stimula crearea de noi locuri de muncă în zone mai puţin atractive, în principal din cauza lipsei infrastructurii.

Eliminarea salariului minim pe economie în sectorul privat este susţinută şi de întreprinderile mici şi mijlocii, în timp ce sindicatele resping această idee, considerând că încalcă legislaţia UE în domeniul muncii.

De la 1 ianuarie 2018, salariul minim brut pe economie în România a crescut la 1.900 de lei.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000