Bani.md

Membrii CSM vor avea un mandat de 6 ani, iar judecătorii CSJ vor fi numiți de Președintele țării (DOC)

Membrii CSM vor avea un mandat de 6 ani, iar judecătorii CSJ vor fi numiți de Președintele țării (DOC)

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției Republicii Moldova a primit „undă verde” de la Guvern în cadrul ședinței de ieri, 7 noiembrie, urmând să fie avizat de Curtea Constituțională și să fie prezentat în Parlament pentru aprobare.

Potrivit notei informative, proiectul a fost elaborat de Ministerul Justiției în cadrul Panului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de asociere RM-UE în perioada 2017-2019 și prevede ca judecătorii instanţelor să fie numiți până la atingerea plafonului de vârstă, de către preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar șeful statului poate respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM.

Proiectul mai prevede înlocuirea imunităţii personale a judecătorilor prin imunitatea funcţională: „Se pare evident că traficul de influență, coruperea pasivă, luarea de mită, precum și infracțiunile similare, nu pot fi considerate ca acte săvârșite în exercitarea legală funcțiilor sale”.

O altă modificare propusă prin intermediul prezentului proiect de lege se referă la modul numire și selectarea a judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ).

 „Reieșind din faptul că CSJ face parte din cele trei instanțe judecătorești, prin care se înfăptuiește justiția în Republica Moldova, considerăm oportună uniformizarea procedurilor de numire a judecătorilor în toate instanțele judecătorești din țară, indiferent de nivelul acestora. Se propune ca judecătorii să fie numiți de președintele Repulicii Moldova la propunerea CSM. Această modificare va reduce influența factorilor politici asupra procedurii de numire a judecătorilor. Respectiv, excluderea cerinței deținerii „vechimii în funcția de judecător de cel puțin 10 ani” de către președintele, vicepreședinții și judecătorii CSJ are ca scop obținerea calității de judecător la CSJ”, se menționează în proiect.

Totodată, o intervenție se referă și la componența CSM. Actualmente, CSM este alcătuit din judecători și profesori titulari, aleși pe o durată de 4 ani și 3 membri de drept, însă se propune „reglementarea expresă a faptului că „o parte importantă a membrilor CSM trebuie să fie judecători”, iar din componența CSM, să fie excluși ministrul Justiției și procurorul general. 

Durata mandatului membrilor CSM a fost mărită de la 4 ani la 6 ani. „Aceasta modificare va permite evitarea perpetuării acelorași persoane din cadrul CSM (2 mandate -12 ani) și va contribui la includerea în cadrul acestuia a unor noi profesioniști din domeniu”, se mai menționează în proiect.

Mai multe aflați în proiectul de lege de mai jos:

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000